Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. március 11., péntek

Candidázis Nők hetében



Blogomon nem a betegségeket szeretném taglalni, sőt Nők hetében vagyunk, amikor is a nőké a főszerep, csodálatos munkájukról, életükről, fontosságukról, egészségmegőrzésükről írunk. Ám nem tudom elkerülni ezt a témát. Fontosnak tartom megemlíteni, mert a nők több mint 90%-a szenved, vagy szenvedett már Candidától.

Létezése nem mindig egyértelmű, viszonylag nehezen gyógyítható, súlyosabb betegségeket is generálhat, és az orvosok igazán csupán pár éve kezdtek komolyabban is felfigyelni rá. (Tisztelet a kivételnek.)

Mi is ez a Candida?

Hüvelyi gombás fertőzést okozó mikroorganizmus, mely a szervezetben alapvetően jelen van, ám ha felborul a szervezet sav-lúg egyensúlya, akkor Candida fertőzés jön létre. Ez a gomba hasonló az élesztőhöz, és folyást, viszketést, égő érzést okozhat. Nem megfelelő kezelése esetén, újra fertőzöttekké válunk, vagy partnerünket is megfertőzhetjük, ami férfiak esetében még nehezebb, és fájdalmasabb, illetve nőknél meddőséget is okozhat.

Nők ezreit támadhatja meg, teheti tönkre csodás napjait, a kedélyállapottól kezdve a különböző testi nyavalyákig. Az igazi nő egyensúlyban tartja testét, lelkét, minden mozzanatát, gondolatát, lehet néha kicsit szétszórt, de hogy gombák lepjék el, azt nem engedheti meg magának!

Talán még mindig keveset hallunk erről a fontos és életbevágó témáról, éppen ezért tartom fontosnak, hogy a Nők hetén keresztül, szóljak azokhoz a női olvasókhoz, akik már átélték, vagy jelenleg is küzdenek vele.

Miért olyan nehéz felismerni?


A Candida gomba olyan betegségek okozója, mint a fejfájás, alhasi fájdalmak, rossz közérzet, hányinger, szédülés, depresszió, melankólia, állandó fáradság érzet, álmosság, puffadás, idegesség, türelmetlenség, sírhatnék, hullámzó, szélsőséges kedélyállapot. Első gondolatra talán ezekről nem is az jut eszünkbe, hogy Candidázisunk van. Ám vannak elég bensőséges árulkodó jelek. Még hozzá a bugyiban! Az alhasi fájdalom mellett, a színes, túrós folyás, a hüvely gyulladása, erős viszketése, mind-mind árulkodó, szinte egyértelmű jelként jelez, hogy elszaporodtak a gombák!

Mitől tud elszaporodni?

Hiszen minden szervezetben normálisan bizonyos mennyiségben jelen van. Ha felborul a szervezetben a sav-lúg egyensúly, akkor ezek a gombák szaporodni kezdenek, és felzabálják a B-vitamin készletünket. Antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, (ez most nem azt jelenti, Kedves Olvasó, ha Te is szedsz fogamzásgátló tablettát, akkor van Candidád, csupán, hajlamosabb vagy rá, de ez több tényezőtől is függ) megemelkedett szénhidrát bevitel, túl sok cukros ételek, italok, még rejtett formában is! Gyulladás, felfázás, nem megfelelő tisztálkodás, stresszes, érzelmileg labilis életmód, túl gyakori szexpartner csere, mind hozzá járulnak a kialakuláshoz.

Én a továbbiakban főleg az étkezésről fogok szólni, főképp, hogy ez egy vegán, gasztro blog. Amikor én átesetem ezen a párommal, akkoriban az orvosi vizsgálat kimerült a következőkben: „ Ön, vagy a párja félre lépett.” „ Az étkezésnek ehhez semmi köze, nem befolyásolja, és a gyógyulásban sem játszik szerepet.” „ Dugja föl a kúpot, és szedje ezt gyógyszert, és hamarosan rendbe is jön.”

Nos, hűségesek voltunk, és vagyunk, utána olvastunk a témának (volt idő, hiszen mire időpontot kap az ember lánya, addigra el is sorvadhat…) mielőtt orvoshoz mentünk volna, föl is dugtam azt a kúpot, de az eredmény csak nem jött.

Így amúgy is már félig-meddig vegetáriánus életemet átalakítottam Candida diétás étrendé. Melyben nem megengedett a cukor semmilyen formában, mert a szénhidrátból táplálkozik főleg ez a gomba. A lényeg, hogy éheztessük őket halálra! Alkohol, és minden nemű cukros étel tiltó listára került. Befőttek, savanyúságok, szószok, ketchupok, és minden más. Onnantól kezdve még tudatosabban kezdtem el nézegetni a címkéket, és azt hiszem ezen életszakaszomba jött az-az óriási változás, hogy még jobban odafigyeljek mennyi szemetet, E-származékot, íz fokozót etetnek meg velünk. 2005 május 1.- től nem eszem húst, nem iszom alkoholt, és nem eszem cukros ételeket, édességeket.

A Candida diétáról nem írok külön, lényege a szénhidrát megvonása, és a gombák kiéheztetése, fehér lisztes kenyerek, tészták, kerülése, és a cukros ételek, mint már írtam. Miért nem fejtem ki bővebben? Mert valójában szenvedés volt megvonni magamtól mindent, és igaz jobban lettem, de tökéletesen nem voltam tiszta. Ping-pong szerűen vissza-visszatért. A testkontroll is csak némi enyhülést hozott, hiszen aki erre a gombára hajlamos, az könnyen visszaeshet, ha nem tartja kordában szervezetét, megfelelő egyensúlyban, és a délig tartó csak gyümölcsevés még ronthat is, hiszen ilyen esetekben az édes gyümölcsöket is száműzni kell! A legtisztább a nyers, vegán étkezés. Másrészt könnyen bele eshet az ember abba a hibába, hogy keserű lemondással végig nyúzza magát azon a 3 kemény hónapon, (ennyi az –az idő, amit kemény koplalással el kell tölteni) és utána vissza a régi kerékvágásba. No, nálam nem így történt…

Mit tegyünk, ha egyszer már felütötte a fejét?

Jó, akkor most irtsuk ki őket? Nem, hiszen ez természetesen is jelen van a testünkben. A kúpok, és egyéb gyógyszerek, szerintem (saját tapasztalatból) még ronthatnak is a helyzeten. (Na, ezért megint máglyán égetnének)

Az első és legfontosabb a test méregtelenítése. Sok tiszta folyadék, sok zöld lé, búzafű lé, és sok fokhagyma! A hagymák fertőtlenítenek, és nagyon jó gombaírtók! (Lehet kapni fokhagyma zselét, de a természetes hagymánál nincs jobb!!) Kerülni kell az édes gyümölcsök bevitelét, zöld levekben is! Sőt az első egy hónapban ne is együnk gyümölcsöket, vagy csak nagyon minimálisan, de inkább ne! Aszalt gyümölcsök, banán, pedig egyenes tiltó listán vannak.

Kerüljük az élesztős ételeket, a sajttermékeket, húsokat, édességeket, rejtett formában lévő cukrozott élelmiszereket is, mint a leveskocka, ketchup, majonéz, mustár, szószok, savanyúságok, befőttek, konzervek, lisztes ételek, alkohol minden formája.

Én a nyers, vegán étkezésben találtam meg azt a mértékű tisztaságot, egyensúlyt, ami úgy érzem, a legközelebb visz a természeteshez, így testem természetes működéséhez is. Tehát én nem a hagyományos Candida diétát javasolnám, hanem a nyers étrendet. Ennél tuti, hogy nem újul ki a gomba! Mert a kenyér, az kenyér marad, nyúlós, ragacsos, nyálkásító állagával. A hús, hús marad, és a tej, tej, a gyógyszer, gyógyszer. Ezek mind idegen anyagok a testünk számára, és gyengítik immunrendszerünket. A legfontosabb, hogy immunrendszerünk katonáit csatasorba állítsuk, és „Fight” – irány harcolni a gomba ellen!

Ehhez erős szervezet kell, kemény tudat, komoly elhatározás. A „de hát…” „és csak keveset…” „és annyi biztosan nem árthat..” mondatokat el kell felejteni.

Ez épp olyan, hogy szeretnék fogyni, de mindennap megeszem azt a kis csokit, mert jár nekem. Minap halottam egy beszélgetést: „Nem értem miért nem fogyok, már semmit sem eszem! Reggel megiszom a kávém, megeszem a müzlim, gyümölcsjoghurtokat fogyasztok, ebédre csirkemellett eszem majonézes salátával, és pirítóssal, ez igazán nem kalóriadús!” (Valóban nem értem, hogy lehetne elvárni szerencsétlen majonéztől, és a többi rejtett formájú cukros ételtől a fogyást.)

Ha csak kicsit változtatunk étrendünkön, mert nekünk úgy kényelmes, és felhozunk ezernyi okot és kifogást miért nem lehetünk még csak három hónapra sem nyers evők, és zöld füvet rágcsálók, valóban csak kicsit fog javulni a szervezetünk.

A gyógyulás soha nem lesz teljes a gyógyszerektől, még ha most úgy is érezzük, mert a gyógyszer valahol segít, de mindig egy időben valahol ront is. Elmegyünk orvoshoz, mert fáj pl: a hátunk, és vese elégtelenség kerül életünk utolsó papír fecnijére…….

Mennyi idő szükséges?

Szakértők szerint 3-6 hónap, amit teljes megvonásban, szigorú diétával kell töltenünk. Valóban, még nyers vegánként is lehet ez egy kicsit nehézkes, hiszen a gyümölcs is meg van vonva. De ha ott a cél, akkor elég önfegyelemmel rendelkezünk ahhoz, hogy betartsuk az étrendet. Zöldség, minden formában, a gyökér zöldségeket hanyagoljuk, mint a sárgarépa, cékla, mert ezek magas cukortartalommal bírnak. Hagyma, minden mennyiségben! Zöld levelek, és búzafű lé. Ezek megfelelően ki fognak tisztítani. Főleg a bélrendszer tisztítása természetes úton a cél, hiszen ott van immunrendszerünk 70%-a, azt kell erősíteni, hogy bástyaként védelmezzen bennünket a csúfos Candidázistól. Ami a bél nyálkahártyájának immunrendszerét teszi tönkre, ezért a feladat, hogy a bél eredeti flóráját visszaállítsuk.

A csírák a legtöbb tápanyagot biztosítják szervezeted számára, kicsik, de a legerősebbek, enzimben gazdagok, így változatos étrendet tudsz kialakítani, (lásd recepteket az oldalon: csíra gombóc, csíra főzelékek - adzuki, mungó bab és lencse, csíra levesek - bab és lencse, csíra saláta, hajdinatejföl)

http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/2010/10/csirak.html

A főtt ételek nyálkásítják a bélrendszert, enzimeket rabolnak el, az amúgy is összeesett, fáradt szervezettől, így ezzel megint csak rontunk a helyzeten. És a többi hagyományos ízekről ne is beszéljünk! A legtöbb étel tartalmazza a cukrot, igaz rejtett formában, ha pedig éppen nem a cukrot, akkor az idegen anyagot, megspékelve főtt formában, ez így igazi ütős lesz a bélrendszernek.

Tehát, tetszik, nem tetszik, ha megszeretnél gyógyulni, igen is szedd össze magad, hagyd a nyafogást és a mű ízek birodalmának kulcsát a kifogások küszöbén, és érezd magad valóban igazi nőnek!

A nyers étrend tisztít, és felfedezheted a valódi ízek csodálatos világát.

Zöld levekről itt olvashatsz. Főképp a 4. tippet ajánlanám.


Ezenkívül teafa olaj, citromolaj, és fahéj olaj, ami még segíthet, fürdővízbe csepegtetve, jó fertőtlenítő. Kerüljük a gyakori hüvelyöblítést, viseljünk kényelmes, pamut bugyikat, ruhákat, kerüljük a stresszt, és a szexuális vonzalmakat, és főleg magát a szexet! Ez utóbbit csupán a gyógyulás ideje alatt!

Lelki ok is meg húzódhat e betegség hátterében. Vizsgáljuk meg mennyire érezzük magunkat nőnek, kívánatosnak. Milyen a párkapcsolatunk, vagy éppen nem-e terheltük túl magunkat munkával, vagy valamilyen élethelyzet nem okoz-e elég nagy feszültséget életünkben?!

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a gombák elterjedését, amennyire csak lehet! Azért ajánlom a nyers étrendet, mert ott nem lemondással kell szembe nézni, hanem valós ízekkel, és kreativitással a konyhánkban. Nem csupán diéta lesz a sok közül, hanem egy változatos, egészséges életmód!

Cserébe egy csodálatos, tiszta, gyönyörű nőt kapunk vissza!

1 megjegyzés:

  1. Én is candidás voltam, két évig szenvedtem vele, de nálam nem hüvely-, hanem bélcandida volt inkább. Most vagyok kilábalóban belőle.
    A szokásos, ajánlott diétát én sem bírtam. Rosszul voltam a gyümölcsnélküli, zsíros ételektől és úgy éreztem nem javulok semmit.
    Éppen ezért a 811 mellett döntöttem: egész nap gyümölcs (még banán is, lehetőleg jó sok), zöld turmix és semmi zsíros, még magok sem.
    Kiegészítésként nagyon jól segíti az elhalt gombák kiürülését a szervezetből mindenféle mozgás, sport, de a jóga a legjobban. Felgyorsítja a gyógyulást.
    Így nekem egy hét alatt elmúlt a gombám. Igen egy hét - mérve is lett! Viszont utána is nagyon kell figyelni az étkezésre, mert ahogy te is írod, nekem is visszajött. Igaz nem annyira, de azért újra gombás lettem. Szóval, nem egyszerű, de meg lehet küzdeni vele.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!