Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. október 7., csütörtök

Csírák



Amikor élő ételekről beszélünk, a legtöbb mindenevő, hagyományosan étkező, és gondolkodó embernek az jut elsőként eszébe, hogy: „Úristen, a húst is nyersen eszitek!” Már látják is lelki szemeik előtt, ahogy vadul széttépjük a véres húsokat, és belakmározzuk.

Aztán vannak, akik tudják, hogy nem eszünk húst, hanem sok zöldséget, és gyümölcsöt. Nekik azonnal az jut eszükbe, hogy: „Hát persze, tudom, sok élő zöldséget, és gyümölcsöt esztek, tudom én jól!”

És itt kimerül az élő ételes táplálkozás tudománya lelki képekben, a legtöbb ember számára. Pedig ami rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, és élő táplálékunk, azok a nyers csírák!

Első látásra kis kukacoknak tűnnek a salátás tányéron, és olyan bizarrnak tűnhet ezt megenni, és kérdésesnek tűnhet, hogy ezzel jól lehet lakni?! És egyáltalán ezek a pici magokból készült kis csírák képesek biztosítani számunkra a vitamin, ásványi anyag szükségletünket?

Hogy lehetséges ez?

A csírák alvó magvacskákból életre kelt élő ételek. Az élet első kis jelei! A kezdeti időszakban a csíráknak nagyon magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk. A magok alvó állapotukban enzim gátló szereket tartalmaznak, hogy megvédelmezze őket a baktériumoktól. Ezért be kell áztatni csíráztatás, illetve felhasználás előtt. Százszor több tápanyag található meg bennük, mint a kifejlett növényekben, hiszen gyors növekedésükhöz több tápanyagra is van szükségük.

A csírák kifejlett növényi eszenciát tartalmaznak, a természet őserőit hordozzák magukban.

A csíráknak erőteljesebb, intenzív ízük is van. Például a reteknek valóban retek íze van, finom, csípős.

A csírázó magvak enzim termelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl.”

(Forrás: Biorganik)

A csíráknak életük a 3. és 6. napon megnő az alkaloidaszintjük. Így védekeznek attól, hogy az állatok - befalva- elpusztítsák őket. Ez nem azt jelenti, hogy a csírák mérgezőek lennének, csupán azt, hogy nem élhetünk kizárólag csírákon.”

(Forrás: Victoria Boutenko: A nyers étel csodája)



Érdekességek, és tények a csírákról:


Dr. C. McCay-t a Cornell Táplálkozás Tudományi Egyetemről azért szerződtette a kormány, a II. világháború idején hogy találjon megfelelő fehérjepótlékokat. háború idején élelmiszer, hús hiány keletkezhet, így felkellet készülniük erre is. Több hónapos kutatás után az eredmény a következő lett: a csíráztatott bab lenne a legmegfelelőbb, ami pótolná a húsok, és a tej hiányából okozott hézagot. (Mi már tudjuk nincs szükségünk állati eredetű élelmiszerekre) Dr. C. McCay recepteket is írt, és számos cikket, ám mivel nem került sor ilyen mértékű hús hiányra, ezért az ötletet elvetették.

1970 években a Puget Sound Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lencsecsíra a napi fehérje szükségletünket tudja biztosítani.

A csírák ugyanannyi fehérjét tartalmaznak, mint a marhahúsok, csak éppen ez tökéletesen emészthető a szervezet számára, és nem tartalmaz antibiotikumokat, hormonokat, zsírokat, koleszterint.

(Forrás: Brian R. Clement: Élő ételek az egészségért)


Hogy álljak neki csíráztatni?

Többen is megkeresnek levelükkel, hogyan csíráztassanak, miért nem sikerül a csíráztatás, honnan szerezzünk be jó minőségű magokat, hogyan termesszünk búzafüvet, egyáltalán mi a csudára is jó?

Ezekre a kérdésekre bőven találhatunk választ a 7. vegán oktatóanyagban, melyhez hanganyag és videó is társul. Ezenkívül részletesen írok a magok ásványi anyag és vitamintartalmáról.

Amit kiemelnék, hogy rendkívül áldásos hatású lenne ez az anyag minden ember számára, egészség és gazdasági szempontból is!


Először is jó minőségű magokat kell beszerezned! Nem ám csak úgy leszaladsz a sarki boltba lencsét, vagy más hüvelyest, vagy magot vásárolni, és ”hűbelebalázs” módjára neki állni csíráztatni!

A magoknak megfelelő minőségű, bio termesztésűnek kell lennie! Csak így kapsz megfelelő minőségű, és mennyiségű vitaminokat, nyomelemeket. Ha nem jó minőségű magot választasz, akkor bepenészedhet a mag, vagy ki sem csírázik. Elmehet a kedved az egésztől. Mi a Biorganiktól szoktunk rendelni magokat, és bátran mondhatom, ha csíráztatáshoz mag kell, akkor Biorganik! Teljesen elégedettek vagyunk vele. Előfordult, hogy öko piacokon vásároltunk nagy lelkesedéssel csíráztatni való magokat, (más márkát), és valóban volt olyan hogy ki sem csírázott.

Másodszor pedig be kell szerezned egy vagy több csíráztató edényt. Bár nem csírát fogsz enni egész nap, de jobb, ha többfélét kitudsz próbálni! Első körben a nagymama befőttes üvege is megteszi, a szájára pedig aprólyukacsos hálót feszíts ki. De később érdemes mindenképpen magad számára is könnyebbé téve a csíráztatást, egy valódi csíráztató edényt beszerezni. Ha még nincsen ajánlanám meleg szívvel a Biorganik csíráztató edényeit.

Harmadszor jön a valódi hogyan? Beáztatod a magokat, én egy éjszakára szoktam, így megfelelő sötétet biztosítok számukra, megteremtem a „földi”hangulatot. Hiszen a magok a földben kezdenek el kifejlődni, csak később kerülnek napfényre. Minden magnak más a beáztatási ideje.

Az áztatás után, leöblítjük őket, így megszabadítjuk, megtisztítjuk őket a salakanyagoktól, amelyek termelődnek. Naponta kétszer, (reggel és este) érdemes öblíteni. Ezután 45 fokos szögben helyezzük el az üveget, hogy megfelelő szellőzést, és fényt biztosítsunk számukra.

A 3. 4. napon érdemes teljesen feltölteni vízzel az üveget, hogy felszínre jöjjenek azok a magok, amelyek nem csíráztak ki. Így még tisztább csírákat kapunk.

A legtisztább növényi esszencia, magas energiarezgéssel, és ezt tovább is tudjuk erősíteni. Szeretettel, gondoskodással, még több pozitív energiát tudunk belé feltölteni!

Gyorsabban nőnek, ha énekelünk nekik, kellemes zenét hallgatunk a közelükben, vagy egyszerűen csak szeressük őket.

Én egyszerűen salátákba keverem bele, bár akkor már más íz világot kapunk. Így máshogy is fűszerezem.


Szalai Éva - Csírákból készült gombócok paradicsom mártással:


Hozzávalók a golyókhoz:

1 bögre lencsecsíra
1 bögre mungóbabcsíra
1 bögre olajban áztatott vöröshagyma
1 ek. olajban áztatott fokhagyma
1/3 bögre áztatott dió
1/4 bögre áztatott lenmag
őrölt kömény


Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

8-10 paradicsom
1 ek. olívaolaj
1 ek. őrölt pirospaprika


A golyók hozzávalóit a csírák kivételével masszává turmixoljuk, végül egészben hozzáadjuk a lencse - és mungóbabcsírát. Golyókat formázunk belőle, és egy-egy salátalevélen tálaljuk, paradicsomszósszal leöntve. A szósz összetevőit egyszerűen turmixoljuk.

Az én egyszerű salátám csírákkal:

Hozzávalók:

Paradicsom, csírák, lilahagyma, lenmagolajjal leöntve, kevés szerecsendióval, és himalája sóval ízesítve. Adhatunk hozzá brokkolit is! Nagyon finom lesz tőle!



Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!