Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


Környezetvédelem

Tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen károkat okoznak a különféle vegyszerek, tisztítószerek? 

Bőrünk a legnagyobb kiválasztó szervünk és mi ekcémákkal dugítjuk el. Orrunkat hipóval és megtévesztő illatokkal rongáljuk. Bolygónk életet ad és mi vegyszeres sebeket ejtünk rajta. 

A legtöbb betegség abból ered, hogy nem tiszteljük eléggé Földünket, vizeinket, fáinkat, nem élünk a természet nyújtotta lehetőségekkel, sőt visszaélünk vele és kizsákmányoljuk! 

Amit Te is megtudsz tenni: 

1. Dobd ki mindenféle vegyszeres tisztítószert az otthonodból, amely rongálná gyermeked, családod, barátaid, állataid, növényeid és a Te egészségedet! Használj bőrbarát, természetes és olcsó anyagokat! (Részletesen lejjebb olvashatsz.)

2. Vásárlásaidnál használj vászontáskát vagy környezetbarát, újrahasznosítható táskát!

3. Vásárolj tudatosan! Ellenőrizd a címkéket. (Erről részletesen is fogok írni). Igyekezz mindig természetes alapanyagokból készült termékeket vásárolni!

4. Ne illat, márka, reklámok és csupán árak alapján válasz! A természetes sokszor olcsóbb, még ha találkozol is néha olyan termékkel ami esetleg először többe kerül, kiderülhet jóval tovább elegendő.

5. Mielőtt a pénztárhoz érsz, kérdezd meg magadtól: „Valóban szükségem van erre a termékre? Mennyire fogja szolgálni családom és környezetem egészségét?”

Ötletadó - Tavaszi nagytakarítás: 

Talán először felüdülünk a gondolattól, aztán lelombozódunk a sok fáradságos munka elképzelésétől, majd összeírjuk mit is kell beszereznünk. Itt van a STOP!

Egyszerű, de óriási segítség a szódabikarbóna!

Nagyanyáink is ezeket használták, egészségre nem tartalmaz káros anyagokat. Olcsó és bármelyik bioboltban beszerezhető. Sokan csak „BIKÁNAK” tartják.

1. Eltakarítja az „ezeréves” maradványokat, foltokat. (Azért talán nem minden „ezeréves” koszt, de én eddig csak csodáltam erős tisztítóhatását, ringekbe szállhatna bármelyik agyonreklámozott, drága vegyszerrel!

2. Feloldja a kezünkről, bőrünkről a durva szennyeződéseket, olaj, zsírok, boxkrém. Ezzel is óvhatjuk gyermekeink bőrét és nem kell azonnal vimet használni.

3. Ruhákra folttisztítóként is alkalmazatjuk. Nedvesítsük be és hagyjuk rajt min. 10 percet (minél erősebb a folt, annál érdemesebb rajt hagyni) és moshatjuk is a ruhát.

4. Vízkőlerakódásokat is feloldja.

Segítségül szoktam hívni a citromsavat is. Ezt is olcsón beszerezhetjük a bioboltokból. Természetes anyag. Csak úgy pezseg a tisztításkor! Vízkőoldóknál ő hatásosabb! WC-be öntök egy kicsit és lecsukom a fedelét. Kiváló fertőtlenítő és tisztító!

Télen kimostunk otthon egy kabátot a fehér kádban! (Bárcsak ne tettük volna!) Csúnya foltokat hagyott és igaz vegyszereket már rég óta nem használunk, és nem is fogunk, és itt csak a „BIKÁNK” nem segített. Aztán olvastam a citromsavról és kipróbáltuk elmondhatom, hogy ilyen hófehér még nem volt a kád, amióta beköltöztünk! Engem meggyőzött. Kis üvegben tárolom, mutatós és hasznos!

Természetes Illat Otthon:

 Hogyan legyen természetesen illatos otthonunk? 


- Takarításnál használhatunk citromot, frissítő illatot fog vinni a lakásba. 

- Szárított füvek, pl: levendula kis helységekben éreztetni fogja a tavasz illatát. -

- Illóolaj lámpába használhatunk illóolajokat, illetve fűszereket, pl: fahéj, szegfűszeg, kevés vízzel. 

- Füstölők használata igazi varázslattá teszi a lakásunkat. 

- Narancs, citromhéj kályhára, vagy radiátorra téve, a meleg hatására citrus illatot leng be az egész szobába. 

- Mosásnál használjunk öblítő helyett, illóolajat, illetve természetes mosószert, ami könnyebb, visszafogottabb illatot ad, de természetes. 

- Takarításnál használt spricni (én így hívom:) üvegbe csöppentsünk egy kevéske illóolajat. Mosásnál és takarításnál inkább gyümölcsös, virág , édes illatot válasszunk,pl: vanília, alma, sárgadinnye! Semmiképpen ne az erős, fűszeres illatokat! 

- Használhatunk baraka, feng shui boltokban kapható kis parfümöket, illatos krémeket, ezekkel bedörzsölhetünk egy-egy bútort, vagy mosásnál, takarításnál épp úgy használhatjuk. 

Továbbá:

- Régi használt parfümjeinket ne dobjuk ki, használjuk azt légfrissítőként.

- Porszívózsákokba, tegyünk illatosított köveket, ezeket már a boltban a zsákokhoz adják, illetve ott hozzá lehet jutni.  

Mosás természetesen:


Tizenhárom éves korom óta mosok magamra. Mindez egy nyári táborozással kezdődött, ahol, önállóan kellett gondoskodnunk magunkról. Bepakoltam a kis, utazásra tervezett, folyékony mosószert, és más vegyi készítményeket. Sajnos ekcémám lett a vegyi tisztítószerektől. Akkoriban tértünk át a mosóporról, a folyékony, gél állagú mosószerekre.

Anyukámmal többet is kipróbáltunk, kísérleteztünk, melyik az, ami talán „annyira” nem ártalmas. Ráadásul akkor még csak tárcsás mosógépünk volt, kádban öblítettünk kézzel, és külön centrifugálás, mely rázkódva járta a szambát a fürdőszobában. Emlékszem, órákat álltam bent a fürdőszobában mire mindent kimostam, közben ott tanultam az irodalmat. Idő igényes volt, fárasztó, de szerettem ezt a házimunkát. 

Ma már csak bepakoljuk a gépbe a ruhákat, az helyettünk elvégez mindent, kimos, öblít, centrifugál, szárít, hogyha kell. Elég egy programozás, és időre elkészül, úgy ahogy mi szeretnénk, akkora, amikorra mi kívánjuk. Még sincs elég időnk, pedig a mai modern háziasszonynak szinte minden segítség ott van a keze alatt. Automata mosógép, mosogatógép, robotkép, porszívó, takarító gép. 

Csodálatos gépeinkbe, azért kell víz, és tisztítószer, de nem mindegy milyen! Olyan, ami extra illatos, minden foltot ki szed, hozzá se kell nyúlni a ruhához, (közben roncsolja a szöveteket, és gépet) allergiás tüneteket okoz, és a környezetben sem bomlik le?

Vagy olyat szeretnénk használni, ami védi bőrünket, mosógépünket, természetes, környezetvédő, természetes illatú?

Én az utóbbit választom.


Több évvel ezelőtt akadtam rá a Sunrider mosószerére, (ez nem a reklám helye, valóban bevált) ami semmilyen kárt nem okozott a bőrömön, nem volt irritáló szaga, inkább kellemes virágillatú.

Ettől nem volt semmilyen lerakódás a mosógépen, sőt tisztította azt! Azelőtt ki kellett pucolni a gépet, mert lerakódtak a mosószerek. A foltokat is eltávolította! 

Ami nekem még külön szimpatikus volt, hogy nem vegyi úton gyártják, hanem élelmiszer gyár. (Sunridernek alapvetően táplálék kiegészítők, és különféle élelmek az alapjai.) 

Jelenleg is használom, nagyon bevált, kézi és gépi mosásnál is. Sőt nem csak moshatok, de takaríthatok is vele. Ez folyékony formában kapható, és nagyon kevés kell belőle, ami először furcsa lehet, mert a nők többsége megszokta, hogy egy jó nagy kupaknyi mosóport, vagy folyékony gélt önt bele a gépbe.

Kb. egy, másfél éve fedeztem fel a természetes mosódiót a Zöldboltban

Nagyon hálás vagyok érte, mert ez szintén gazdaságos, a természet adta, így könnyen lebomlik, újrahasznosítva magát a környezetben, nem okoz allergiát, és naturális, kellemes illata van.

Indiából származik, egy Sapindus mucorossi fa termése. Az érett termés burkában szaponin anyag található, amely meleg víz (30 foknál melegebb) hatására habozni kezd, és tisztít.

Ettől a szaponintól, még szárazon is ragacsos a dió. 6-8 szem kell egy mosáshoz, amit akár újra fel is lehet használni.


Egy vászon zsákocskába helyezem bele, és mosás után kiválogatom azokat a diókat, ami még tartalmaz annyi szaponin anyagot, hogy újra moshassak vele, ahhoz rakok új diókat, így gazdaságosan, természetesen indulhat az újabb mosás. Használat után a héjak komposztálhatók!

Ezt is használhatjuk kézi mosáshoz, mosogatáshoz, és padlótisztításhoz is. Én kézi mosáshoz a folyékony Sunrideres mosószert használom, mosogatáshoz pedig a Zöldboltban kapható Ahimsa mosogatószert, amely biológiailag könnyen lebomló, környezetbarát, és gazdaságos. 

A mosódiót évezredek óta használják mosásra, tisztálkodásra Indonéziában, Nepálban, és számos más Délkelet-Ázsiai országokban is.

Kiegészíthetjük természetes ”mosó fegyvertárunkat” fehérítővel, folttisztító sóval, mosószódával, és mosószappannal, amit szintén a Zöldboltban tudunk jó áron megvásárolni. (Használtam más mosódiót is, és óriási volt a különbség! Olcsóbban hozzájutottam, de alig volt a dió burkán némi szaponin anyag, szóval megéri inkább a jobb minőséget választani.)

Árban egyik ”mosószer” sem kerül többe, mint a hagyományos, vegyi úton előállított ”társaik”.

Öblítő helyett cseppentsünk a zsákocskára illóolajat, pl: gyümölcs, vagy virág illatút.

Gondoljunk csak bele, ha minél többen váltanánk természetes alapanyagú, könnyen lebomló szerekre, már tennénk egy óriási lépést Földünk védelme érdekében! Védenénk ezzel bőrünket, orrunkat, saját és gyermekeink egészségét. Nem kellene minden hónapban, vagy kéthetente szaladgálnunk a boltba különféle vegyszerekért. Kímélnénk pénztárcánkat, és Földünket!

A Sunrideres mosószert egy kedves barátomon keresztül szerzem be, mivel ez boltban nem kapható, és ha szeretnéd kipróbálni blogomon keresztül 40 % kedvezménnyel megteheted. A partnerek menüben találod az elérhetőségét, Enyedi László néven.

A mosódiót, és a többi mosó kiegészítőt a Zöldboltban szerezheted be. Internetes bolt, így az ország bármely területére eljuttatják számodra az árut. A partnerek menüben találod az elérhetőségét, Zöldbolt néven.

Itt szeretném leszögezni, hogy semmilyen üzleti érdekem, vagy hasznom nincs, ha vásárolsz, kipróbálsz egy-egy általam ajánlott, és használt terméket!

A 40 %-os kedvezményt azért ajánlom fel, mert én is ilyen áron jutok hozzá, és mivel egy kedves barátról van szó, így ez számodra is megoldható!


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon
 

2 megjegyzés:

 1. Kedves Szaffina!
  Hasonló utat jártam be a mosás terén, míg megérkezett hozzám az eredeti Japán mosógolyó.
  Azóta már, több mint 2 éve semmilyen mosószerre nincs szükségem.
  Szeretettel ajánlom figyelmedbe.
  A ruhák illatosítását pedig, ahogy te is írtad, illóolajjal végzem.
  Ezúton szeretnék köszönetet mondani a sok hasznos információért.
  Üdvözlettel: Mária

  VálaszTörlés
 2. Kedves Mária!

  Örülök, hogy te is óvod környezeted és tudatosan lecserélted a vegyi dolgokat. Már el sem tudnám képzelni, hogy hagyományos „vegyi” termékeket használjunk. A konyhánk, fürdőnk, és a táplálékaink mind a természetes, környezetbarát elv alapján vannak kiválasztva.

  Továbbra is várunk a blogon.

  Üdvözlettel: Karesz

  VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!