salátalevél
sárgapaprika
vöröshagyma
uborka
paradicsom
mángold levél
porcsin
csicsóka
Salátalevél, sárgapaprika, vöröshagyma, uborka, paradicsom, mángold levél, porcsin összevágva és összekeverve.
Tetejére reszelhetünk csicsókát. Ízesíteni nagyon nem kell (kevés himalája só, és olíva olaj), főleg ha zöldséggombóccal és narancsos – szezámmagos öntettel tálaljuk.
Egészségre gyakorolt hatása:
Porcsint balra a mángoldot pedig jobbra látjátok
Mángold: Hatékony védelem a rákos betegségek kockázatának csökkentésében mivel nagymennyiségű antioxidánst, A, B1, B2, C – vitamint, szerves savakat és ásványi anyagokat tartalmaz (magnézium, kálim, kálcium, vas, foszfor)
Porcsin: Szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Lassítja az öregedést. Nagyon gazdag omega 3 zsírsavakban így hatékonyan hat a keringési rendszerre, védi az artériákat. Magas az antioxidáns, C és E vitamin tartalma.
Porcsin: Szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Lassítja az öregedést. Nagyon gazdag omega 3 zsírsavakban így hatékonyan hat a keringési rendszerre, védi az artériákat. Magas az antioxidáns, C és E vitamin tartalma.
Csicsóka:
Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag. Az inulin táplálja a bélflórát, magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra, ezáltal helyreállítja a bélflórát és a bél ph értékét. Így a toxikus anyagok csökkenésével elkerülhetőek az alábbi betegségek: székrekedés, rákos megbetegedés, immunrendszer működésképtelensége. A bél helyreállításával a szervezetben felszívódnak azon tápanyagok (magnézium, kálcium) amelyek hiánya különböző betegségeket okoz. Számos betegség megelőzésében is hatékony mint pl: a különböző szív és érrendszeri megbetegedések, a candidózis, cukorbetegség és gyermekkori asztma.
A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
Szaffina, gyönyörű ez a saláta! Látom ráéreztél, hogyan kell összekombinálni a különböző nyers fogásokat. Gombóc, öntet, saláta... Így együtt fantasztikus!
VálaszTörlés