A mai receptek nagy részét (kivéve a mángoldos saláta) Gittától tanultam.
Egyik délután nagyon kívántam a brokkolit, kinyitottam az Élő ételek receptek könyvét és kiválasztottam ezt a zöldséggombócot.
Hozzávalók:
brokkoli
karfiol
pritaminpaprika
vöröshagyma
paradicsom
zeller
petrezselyem levél
citromlé
himalája só
ázsiai fűszerkeverék
olíva olaj
Brokkolit, karfiolt, pritaminpaprikát, vöröshagymát, paradicsomot, zeller és petrezselyem levelet összeaprítottam. Citromlével, himalája sóval, fehérborssal, ázsiai fűszerkeverékkel és olíva olajjal befűszereztem. Gombócokat formáltam és mángold salátával tálaltam, illetve narancsos – szezámmagos öntetet (Gittától) csurgattam mellé.
Tipp:
Kedvencünk lett ez az étel, főleg, hogy nehezebb fogásnak felel meg, melegítő hatású a fűszerek miatt is és hideg időben jobban kívánjuk a káposzta féléket. (Nem véletlen van minden zöldségnek, gyümölcsnek meg a szezonja).
A szezámmag magas kálcium tartalmának köszönhetően jót tesz a csontoknak ami őszi, hideg estéken hasznos is!
Bármilyen zöldségből kikeverheted. Nekünk a kedvencünk a karfiolos.
Tehetsz bele zellergumót is és kelkáposztát!
Lilahagymával még ízletesebb!
Narancsos – szezámmagos öntet
Hozzávalók:
szezámmag (beáztatva)
narancslé
gyömbér
juharszirup, méz
himalája só
Beáztatott szezámmagot turmixgépben összekeverjük narancslével és kevés tisztított vízzel, szósz állagúra. Ízesítjük: gyömbér, juharszirup, himalája só.
Tipp:
Ha kesernyésnek találod a szezámmagot, akkor keverj hozzá kevés napraforgó magot (beáztatott) ez krémesebbé, lágyabbá, tejszínesebbé teszi.
Narancslé helyett használhatsz citromlét. Bár nem ugyanazt az íz hatást érjük el így is finom. Én is kipróbáltam, mikor éppen nem volt otthon narancs.
A szószt ízesíthetjük mézzel is, de a juharszirup (számomra) adja meg azt az igaz pikáns íz világot, amitől nekem ez a szósz fenséges ízűvé válik.
Kevés fehérborsót is szórhatunk bele, illetve ázsiai fűszerkeveréket, az még pikánsabbá teszi. Az ázsia fűszerek jól illenek a szezámmagos ételekhez.
Egészségre gyakorolt hatása:
A brokkoli tartalmaz több olyan vegyületet, amely képes megállítani, megelőzni, sőt visszafordítani a daganatok kialakulását, pl: a sulforaphan vegyület. Petefészekrák, prosztatarák, gyomorfekély kialakulását gátolja. C, A, B1,B2,B6, E vitamint, és jelentős káliumot, kálciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, és foszfort tartalmaz.
A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.
Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
Narancs: Magas a C-vitamin tartalma, valamint található benne B1, B12 vitamin, folsav, kálium és magnézium. Erős vírus és baktériumölő. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
Szezámmag (beáztatva): Rengeteg ásványi anyagot, fehérjét, rostot és vitamint tartalmaz ráadásul a kalciumtartalma is nagyon magas. Megtalálható benne a magnézium, foszfor, réz, vas, B1 és E vitamin. Jó magas vérnyomásra és segít a májnak a méreganyagok feldolgozásában.
A gyömbér javítja az emésztést, gyulladás csökkentő, és a memóriára is jó hatással van!
A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.
A méz, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban is gazdag, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. Antioxidáns. Mézet 12 hónapos kor alatti babának nem szabad adni! Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani! Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). fokozza a teljesítő képességet. Együnk mézet, de ne sokat, és ne túl gyakran!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése