Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. október 5., kedd

Tisztító magocskák (lenmag, és útifűmag)


Ismét egy újabb cikket írt nekünk Jakab Ibolya, (előző cikke: Béltisztítás) a lenmagról, és a útifűmag jótékony hatásáról.

A testedet, emésztőrendszeredet sokféleképpen pihentetheted. Lé böjt kúrával, egy-két gyümölcs -, vagy zöldségnappal. Ha egyik sem megy, nem tudsz lemondani az általad fogyasztott ételekről, akkor sincs minden veszve.

A méreganyagok zöme a bélfalon rakódik le, ami olyan, mint például egy folyó. Ha beledobod a szemetet, magától nem tisztul ki, a hordalék a folyó szélein összegyűlik, akadályozva a víz szabad áramlását.

Szerintem a testünk ugyanígy működik. Néha szüksége van valamilyen féle „kitakarításra.” Ha nem tudsz 100 %-ban eleget tenni annak, hogy rostokban gazdag ételeket fogyassz, akkor is van megoldás.

Kaphatók olyan magvak, amelyeknek pont az szerepük, feladatuk, céljuk, hogy a bélfalon lerakódott „felesleget” leradírozzák.

Ezek a magok oly módon működnek, mint a gyökérkefe. Nem szívódnak fel, ezáltal a bélcsatornán végighaladva, mozogva, a bélfalról a felesleges dolgokat (amelyekkel mellesleg mérgezzük is a szervezetünket, vérünket – aki nagyon felfájós, az valószínűleg kimondottan) lekefélik, és a széklettel távoznak, növelve annak mennyiségét. Természetesen ilyenkor még inkább fontos a bőséges folyadékbevitel.

Én két ilyen „támogató” magot emelnék ki. Nekem nagyon bevált a lenmagpehely.

A másik tisztító feladatot ellátó mag az útifűmag. Ez egy zselés szerű fehér magocska, amit vízzel kell összekeverni és meginni. Szintén nem szívódik fel, így a bélfalról szó szerint leradírozza a lerakódott méreganyagokat. Nekem ez annyira nem vált be, mint a lenmagpehely. De természetesen érdemes kipróbálni.

Plusz tipp:

A lenmagpelyhet darált dióval összekeverve salátára is rá lehet szórni, így még a gyerekekbe is észrevétlenül bele lehet varázsolni. Nálunk bevált.”

Saját megjegyzés:

A nyers lenmag felületén egy nyálkásító anyag található, pektin, amely vízzel, illetve nedvvel érintkezve zselés anyaggá változik. (Ezt kipróbálhatjátok otthon egy kis vízbe áztatva) A belekbe jutva nagy mennyiségű vizet vesz fel, ezért is kell több folyadékot inni, hogy segítsük ezzel is a béltisztítás eme kellemesebb formáját. A pektin (nyálkásító anyag) segít abban neki, hogy a belekben gondtalanul végig vonuljon, és seprűzze a szemetet, lerakódásokat.

Az egyik legfontosabb növényi eredetű omega-3 zsírsavforrásunk a lenmag.

A lenmagolajban a legnagyobb koncentrációban fordul elő linolénsav, amit a szervezet omega 3 zsírsavvá alakít át. Segít a simaizmok összehúzásában, (premenstruációs problémák) ízületi gyulladásoknál, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, megőrzi az erek rugalmasságát. Az omega 3, és omega 6 zsírsavak felelősek a szemünk, és agyunk fejlődéséért, ezért a lenmagolaj javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Terhesség és szoptatás idején különösen szükség van ezekre a zsírsavakra. Zsírégető hatású. Íze a haléhoz hasonlít, mivel a halban is fellelhető a linolénsav, ez adja különleges íz világát.

Tipp:

Ha burgert készítek, és kicsit lágy az állaga, akkor darált lenmaggal szoktam javítani.

Kapható aranysárga lenmag is, ezt Gittától kaptam a napokban, köszönet érte! Talán kicsit finomabb az íze, a barna lenmag markánsabb íz világ.

Az útifű maghéj (Psyillium Husk) szintén az emésztőrendszerünket segíti. Az útifű maghéj tökéletes oldható rostanyag forrás, mely segít kitisztítani a belekben lerakodott salakanyagokat. A vízből képes saját tömegének a hússzorosát magába szívni, ezért fogyasztásánál kifejezetten sok folyadékot igyunk. (És egyébként is!) Érzékeny belek esetén, és azoknak is akik érzékenyek a búzára ajánlott.

Nedvességgel, vízzel érintkezve zselés anyagot kapunk, ezért tortáknál, süteményeknél kiváló ”összetartó erő”.

Én zöld lébe is beleszoktam keverni, akkor zöld joghurtot kapok. Én szeretem az ízét.

Érdemes azonnal kevergetni, ha felhasználod, mert becsomósodik. (Olyan lesz, mint a tejbedara, amit még régen ettünk, és jól eltudtunk rontani…:)

Méregtelenítésnél, tisztításnál, vagy egyszerűen hétköznapi, vagy ünnepi ételeinknél hasznos, jótékony hatású magok ezek.

Kaphatóak: Biorganik webáruházban. Egyszerűen, kényelmesen tudsz innen rendelni!



1 megjegyzés:

  1. a lenmagból hajzselé is készíthető:
    1 - 2 dl vízben néhány percig főzök 1 - 2 ek lenmagot, amíg zselésedni kezd, leszűröm, és kész is. lehet bele tenni illóolajat.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!