Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyamunk első oktató anyagát MOST Ingyen adjuk!

Vegán Tanfolyam online 99.900 Ft helyett 29.900 Ft egyben! + Ajándék mind három receptes könyv letölthető változata + 25 db ételkészítő videó! Vagy 3990 Ft ért/hó + ajándék itt is jár! A kedvezmény február 28.-ig él!

Kattints a részletekért!


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat! Hírlevél feliratkozás előtt kérlek, kattints IDE!

2016. április 30., szombat

Zöldlevek


Amit már mindenki nagyon várt! Közzé teszek pár zöldlé receptet, de nyugodtan kísérletezz, hogy számodra mi az, ami nagyon ízlik, illetve hatásos.


Alapja a zöldleveknek, bármilyen ehető zöld levél, pl: kelkáposzta, spenót, sóska, sárgarépalevél, retek levél, karalábé levél, karfiol levél, saláták, lestyán, zeller levél, petrezselyem, és amit még találsz a piacon, vagy a kiskertedben. A sóskának magas az oxáltartalma (savasságát adja) ezért ezt rövidebb ideig igyuk, a spenótnak is van, de jóval kevesebb. Érdemes váltogatni a zöldeket, egyrészt egészségesebb a szervezetnek is, másrészt te sem unod meg. A rebarbara levelét már nem igazán tanácsos fogyasztani, mert nagyon sok benne az oxálsav tartalom.


A zöld leveket leturmixoljuk tisztított vízzel, és ízesíthetjük más zöld levélkével, gyógynövénnyel, pl: csalánnal, és turmixolhatunk hozzá gyümölcsöt. Én almát szoktam a leggyakrabban illetve banánt.

Almát olyan zöldeknél használok, aminek viszonylag semleges íze van, pl: spenót, retek levél. Az alma kitűnően illik a káposzta levelekhez is, noha az már erőteljes ízű, a benne található mustármagolaj miatt. Banánt a savanykásabb pl: sóska növényekhez rakok. Ha túl erősnek találunk egy zöldlét, tegyünk bele saláta levelet, retek levelet, olyat, ami semlegesíti az erőteljes ízét, illetve gyümölcsnek banánt használjunk.

Azt tudnunk kell, hogy a zöldségek levelei, sokkal több hatóanyagot tartalmaznak, mint maga a zöldség.

Zöldlevek receptek:

1. Kelkáposzta, saláta, alma, - ez az egyik kedvencünk!

Tipp:

A kelkáposzta erős, vastag erejét kivághatjuk, így nem lesz túl erős.

Az alma héját, csutkáját ne dobjuk ki, hűtőben eláll, vagy napon megszáríthatjuk, és amikor elegendő mennyiség összejön, akkor ebből alma teát lehet készíteni, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel. Melegítő hatása van, és nagyon finom! Édes íze miatt nem kell belerakni sem mézet, sem szirupot.

Minél zöldebb a levél, annál több benne a klorofill, az életet adó energia, enzim! (Persze keserűbb is, de ezt kompenzálhatjuk a gyümölccsel.)

Próbáljunk ki több féle almát, savanykásat, édeset, melyik zöld levélhez melyik passzol jobban!

Ízesítheted sárgarépa levéllel, petrezselyemmel, újhagyma zöld szárával, lestyánnal.

Egészségre gyakorolt hatása:

Káposzta jelentős c-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású. Kemopreventív anyagokat tartalmaz, mint például a sulforaphan nevű természetes vegyület, ezek meggátolják a rákos sejtek kialakulását, illetve elburjánzását. A zöld levelekben sok a béta-karotin, amely segíti a látást. Rostban gazdag. Csípős ízét a mustármagolajnak köszönheti, amely antibakteriális hatású. Gyomorfekély estében jótékony hatású.

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A lestyán nagyon hasonló a zellerhez, erős illatú, ízű növény. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó tulajdonsága van. Nagyon kevés kell belőle, ha zöld levet készítünk. Szárítva, és megőrölve, tengeri sóval keverve, ételízesítőt kapunk, melyet mi magunk is eltudunk készíteni, így a téli hónapokban is lesz zöldfűszerünk.

Az alma segíti az emésztést, rostjai tisztítják a belet, segít a perisztaltikus mozgásban,szabályozza a vesét, és a májat. A, E, K, C, B6 vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav, pantothén sav, riboflavin, biotin található benne. Az alma már régóta ismert gyógy gyümölcs. Használható tisztító kúráknál, diétáknál, és különböző betegségeknél, vese, máj, gyomor betegség, depresszió, álmatlanság. „Naponta egy alma, az orvost távol tartja!”

2. Reteklevél, sárgarépa levél, újhagyma zöld szára, alma


Egészségre gyakorolt hatása:

A retek serkenti az epe termelődését, és kiürülését, ily módon máj, vagy epe gyulladás esetén nagy segítséget nyújthat. Mustárolaja jól oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. Emésztést segíti, és növeli az étvágyat. Magas C vitaminban. Epekő, és gyomorfekély esetén nem ajánlatos fogyasztani!

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A- vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést . (Mellesleg segít a barnulásban is!) Levele: vérnyomás csökkentő.

Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.

3. Spenót, sóska, banán

Egészségre gyakorolt hatása:

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Jelentős a C-vitamin tartalma. magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, immunerősítő.

A spenótnak magas a K-vitamin tartalma, gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban, folsavban, oxálsavban. Az oxálsav meggátolja a húgyutakban, és a vesében a kőképződést. Segíti a gyomor működést, emésztést serkentő, vastagbél tisztító, kiváló antioxidáns, immunerősítő.

A banánban kétszer annyi energia van, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, ( a magnézium, és a kálium jó hatással vannak a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtató hatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!

4. Uborka héja, fokhagyma, vagy újhagyma zöld szára, zellerlevél

Egészségre gyakorolt hatása:


Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas viztartalmú, segíti a vese működést. Az uborka hűsítő hatású a szervezetre, láz, leégés estén jó gyógyír!




A fokhagyma tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, kálciumot, és szelént. Antibiotikus hatású, jó féreg űző,(Candida diétánál elengedhetetlen) immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a vérzsírt.

A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

5. Csalánlevél, citrom

Egészségre gyakorolt hatása:

A csalán jó vértisztító, erősíti az immunrendszert, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat. Emésztést serkentő, keringést javító. C, B, K-vitamin, béta-karotin,flavonoidok, vas, klorofill, kálcium, és kálium található bene. Élénkítő hatású. Premenstruációs tünetekben, ízületi gyulladásokban, reumatikus panaszokban segíthet. Nagy mennyiségben ne fogyasszuk, mert gyomor panaszokat, vesegörcsöket okozhat. Teáját folyamatosan max. négy hétig. Mivel vizelethajtó, kimerítheti a szervezet kálium készletét, ezért, gondoskodjunk a megfelelő kálium pótlásról.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!