Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. március 25., péntek

Dr. Edward Howell: Enzim táplálkozás


Mi a csudák azok az enzimek? És hogyan hatnak ránk?

Az élő nyers ételekben az enzimek megtalálhatók, míg a főtt, feldolgozott, gyári ételekben nem. Az enzimek felelősek az életünk energia ellátásáért. Ahogy idősödünk, egyre jobban fogynak enzimjeink, sőt pazarló életmódot folytatunk. Kevesebbet sétálunk, kevesebbet vagyunk a napfényen, kevesebbet mozgunk, és ami nagyon lényeges, esszük a kényelmes, főtt ételeket, melyeket lehet nem is mi készítettünk, hanem lerendeltük az egyik ételkihordó cégtől. És legyen az oly csábítóan, jól hangzó, egészséges feliratú, bizony az már hő kezelt, feldolgozott.

A főtt ételek enzimet vonnak el a szervektől, ezért a szervezet számára nem marad, vagy csak kevés energia, a valóban fontos feladatokra. Ha úgy tetszik túlóráztatjuk, túlhajtjuk a szervezetünket. És csak gyűlik a zsír, a szénhidrát, mert többletet viszünk be, mint amennyit elfogunk használni, és a szervezetnek időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy a jó, nehéz reggeliket, ebédet, és vacsorát, nem beszélve a nassolásokról, megeméssze, feldolgozza. A szervezetnek több erőre van szüksége, honnan veszi el? Azoktól a szervektől, amelyek létfontosságúak az életünk működéséhez. Szív, tüdő, máj, hasnyálmirigy, vese. Kevesebb energia marad a szervezet regenerálódására, elhasználódunk idő előtt, megöregszünk, megőszülünk, hamarabb, mint kellene, bőrünk kevésbé lesz rugalmas, ráncosodni kezd, zsírdepókban lerakódnak a feleslegek, és elhízunk, különböző betegségek ütik fel fejüket, eltömítődnek az erek, növelve ezzel a szívinfarktus kockázatát, fogaink romlanak.

Ha Téged beállítanának dolgozni a nap 24 órájában, de legalábbis kétszer 8 órában, mindennap, és ez történne két-három-öt évig, mi történne a testeddel? A lelkeddel? Elfáradnál. Kimerülnél. Egy ideig bírnád, de a túl sok túlóra, a túl sok munka, kevés pihenés, pár év alatt legalább tíz évet öregítene rajtad. Épp ugyanígy elfáradnak az enzimjeink is. Illetve a szervezet, mert már nincs annyi enzimje, mint amikor fiatalabb voltál, vagy jobban oda figyeltél magadra.

Az élő, nyers ételek gazdagok enzimekben. Edward Howell ír a táplálék enzimekről is, melyeknek az a feladatuk, hogy már a táplálékban elkezdjék az emésztést, így a szervezet számára időt, energiát = enzimeket takarítunk meg. Ez a növényi táplálékban található meg.

A könyv kutatásokra, bizonyítékokra támaszkodik, melyet az olvasó is könnyen megérthet a táblázatokból. Az adatok valósak. És megdöbbentőek! Állatkísérletekről is beszámol, hogy milyen hatással vannak a növények az életfenntartásukhoz, a szaporodásukhoz, fejlődésükhöz. A kutatásokat több orvos is végezte, tényszerűen dokumentálva. Az 1930-as évektől napjainkig. Ez megdöbbentő! Mert mégsem szerepelnek ilyen mértékben a mai napig a tankönyvekben, azok az adatok, amit már akkor tudtak! Ez is elgondolkoztató, hogy kinek volt érdeke, ezeket az adatokat eltusolni? Miért nem tudjuk a 30-40-es évektől a tankönyvekből megtanulni, és magától értetődően venni, hogy a nyers, feldolgozatlan ételek tartalmazzák a szervezet számára szükséges enzimeket? Ehelyett tanítanak bennünket a helytelen, még is helyesnek ítélt táplálkozási piramisról.

Edward kitér a nyers mézre, a tejre, vajra. Az utóbbi kettő azt gondolom már elavult, egyrészt mert ma már nincs igazi nyers tej, vagy vaj, olyan minőségben, ahogy ő erről ír, másrészt pedig nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a szervezetben nincs meg a szükséges enzim ezek lebontásához, így idegen, nyálkásító anyagként érzékeli azt.

Ettől eltekintve, izgalmas, lebilincselő olvasmány!

Részletek a könyvből:

„ Enzimjeinkkel bűnösen nem törődünk, pedig ezek a legértékesebb javaink, s örülnünk kellene a külső enzimek segítségének. Ha csak az örökölt enzimjeinkre támaszkodunk, elfogynak, mint az örökölt pénz, ha nem keresünk hozzá magunk is. ”

„ Ha a gyomor valódi szerepét játszaná, és nem főzött ételeket ennénk, a bevitt táplálék nagy része már azelőtt részlegesen megemésztődne, mielőtt találkozna a gyomor erősebb emésztőnedveivel. Sőt, ha nyers ételt eszünk, kevesebb saját emésztő enzimre lesz szükségünk az emésztéshez. ”

„ Tanúsítom, hogy a konyhai tűzhely és nagytestvérei az élelmiszeripari hőkezelési eljárások, úgy ahogy vannak, tönkreteszik az élelmiszerek egyik alkotórészét, nevezetesen a hőérzékeny exogén táplálékenzimeket. ”

„ Az érett banánban első osztályú nyers kalóriák vannak, ami más, mint a rosszhírű főzött kalóriák. Az érett banán nem hizlal. Egy kövér ember, ha mást nem eszik, banánból annyit ehet, amennyi csak belefér. Ha a banán enzimjei elvégezték a munkájukat, a saját enzimjeinknek annyival kevesebb dolga marad. Ezt nevezzük elő-emésztésnek. Ha több kalóriát vennék magunkhoz a nyers ételekből és kevesebbet a főttekből, az étel elő-emésztésével mi nyernénk. ”

„ Az enzimhiányos táplálkozás káros mellékhatásait akkor látjuk igazán, ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt. Kívülről nem látszik a rombolás, bent kell keresni. Gondoljunk a megnagyobbodott hasnyálmirigyre. A rendellenesen nagy pajzsmirigy, a golyva nem csak csúnya, hanem baj is. A megnagyobbodott vese, máj, vagy lép szintén bajt jelent. S mi a helyzet a megnagyobbodott szívvel? Halálos is lehet. A megnőtt hasnyálmirigy sem éppen jó hír, hiszen pazarolja a drága enzimeket. Következésképpen az enzim nélküli étrenden tartott patkányoknak okozott kár nem csupán annyi, hogy meghíznak és kisebb lesz az agyuk. ”

„ A kicsírázott fán termő diófélékben és a gabona magvakban megtalálható minden olyan fehérje, szénhidrát, zsír, és kalória, amire szükségünk van. ”

„ További bizonyítékok is vannak, amelyek arra utalnak, hogy az anyagcsere enzimek szorosan összefüggnek az életnek nevezett jelenséggel. Tulajdonképpen rá kell döbbenünk, hogy az enzimtevékenység, és a mindennapos tevékenységeinket beindító szikra egy és ugyanaz. ”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!