Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. március 7., hétfő

Mit jelent ma nőnek lenni?


Milyen kihívásoknak kell megfelelni, megküzdeni? Hogyan tudja önmagát, és családját egészséges úton tartani?


Legyél szexi nő, csodás feleség, gondos anya, jó szerető, sikeres üzletasszony, és fitt és egészséges? Vagy legyél csak önmagad? Milyen egy mai nő? Miben tér el a múlt éveiben élő nők szerepétől? Egyáltalán van ilyen hogy szerep? Mit vár el tőlünk a társadalom, a férfiak, nagyanyáink? És vajon mi mennyire foglalkozunk az elvárásokkal? Mennyire akarunk ezeknek megfelelni?

Mit jelent ma nőnek lenni?

Erre keressük ezen a héten a választ.

Ha felkutatjuk a múlt század tudósait, feltalálóit, szinte csak férfiakat találunk, elvétve azért akadnak hölgyek is. De azt hiszem nem mondok újdonságot, azzal, hogy a nők elvoltak nyomva. Nem volt szavazati joguk, és a történelembe is csupán közvetve járultak hozzá, (a hálószoba berkein belül) bár úgy elég meggyőzően. Minden nagy, sikeres vezető, hadvezér, uralkodó, tudós mögött állt egy asszony. Legyen az szerető, feleség, vagy anya, de ott állt, és támogatta. Ettől függetlenül valahogy a nőknek nem volt annyi beleszólásuk az életbe, a pénz, szórakozás, kapcsolatok, tudomány, politika, vallás terén.

Ám mindig akadtak nők, akik harcoltak az egyenjogúságért! Kiemelném itt Louisa May Alcott sikeres írónőt, aki az 1800-as évek közepén írásaival vette fel a harcot a női egyenjogúság híveként. (Vasárnap őt is láthatjátok az ismert vegán és vegetáriánus nők cikkében.)

Még mindig él az a hagyomány, hogy lányt ki kell kérni a házból..ez is egy példája annak, hogy amíg az apánál élt, addig az apa, mint férfi gondoskodott róla, azután pedig leendő férje vette át, a gazdasági szerepet. Kocsmákban is jómódú hölgy nem léphetett be, vagy nem szivarozhatott, és az hogy ártatlanságát megőrizze igazi kincsnek számított! (Azért biztos akadtak bőven kiskapuk, - szeretők formájában - akkoriban is.)

Nagyanyáink tanítása még talán bennünk él. A nőnek tűrnie kell, és legyen gondos családanya, hűséges feleség, legyen mindig étel az asztalon, mosott, vasalt ruha a szekrényben, és tisztára csiszolt padló.

Hogy élünk ma, 2011-ben nők? Mekkora a szabadság utáni vágyunk? Egyáltalán mennyire vagyunk szabadok?

A nők egyre sikeresebbek, kemény, de ésszerű vezetőkké váltak. Sok férfit letarolnak némely üzletágban. Van, hogy több fizetést visz haza ma egy nő, mint a férfi. A mai nő a legdivatosabb ruhákba tud járni, van lehetősége tanulni, képezni magát, és eldöntheti kivel köti össze életét, mikor vállal gyermeket. (Hozzá teszem főleg Európáról beszélek, tudom vannak még a világon olyan országok, ahol a mai napig szó szerint eladják a nőket, akkor még kislányok, és szinte rabszolgaként bánnak velük.)

Nagyon sokan foglalkoznak ezzel a témával. hogyan tud ma egy nő sikeres is lenni, tanult, csinos, és gondos anya is lenni egy személyben? A szülések száma kitolódik. Sokan úgy tartják azért, mert a nőnek fontosabb a karrier, a pénz. De vajon nem-e jobb úgy vállalni gyermeket, hogy felkészül rá az anya, anyagilag is? És vajon nem-e jobb kiélni-e magát egy nőnek még fiatalon, mint hogy később gyermekit elhanyagolva siker orientáltan rájöjjön, nem élte még ki magát?

Van középút? Meg lehet valósítani a bomba nőt?

Azt gondolom, önmagunkhoz mérten, de csak is önmagunkhoz mérten, igen. Ha nem épp a hamis illúziót kergető reklámok alapján mérjük fel magunkat, ahol retusált gyönyörű, tökéletes nőket nézegetünk, akkor igen.

Ma egy nő dolgozik, gyermeket is vállal általában, amikor úgy érzi eljött az idő egy kis lény befogadására, és általában kapcsolatot is létesít, legyen az házasság, vagy csak partnerkapcsolat.

Mennyire tud megfelelni a társadalomnak? Egyáltalán meg kell felelni?

Úgy gondolom, ha minden nő önmaga kíván lenni, akkor nem a társadalom által diktált életet fogja élni. Ezért is vált ki némely emberben vitát, vagy nem tetszést, ha egy nő előbb dolgozik, és később vállal családot.

Napjainkban egy nő sokkal jobban ki tud bontakozni, mint régen, több joga van, és lehetősége van azon munkák elvégzésére is, amit régebben csak a férfiaké volt hivatott.

Tényleg egy nőnek a tűzhely mellett a helye?

Már párszor én magam is megkaptam, nekem a tűzhely mellett a helyem….Ne akarjak én dolgozni, és ne akarjak én semmit. Mert a család eltartása, a pénzügyek, a férfi dolga. A nőé a gyermek nevelés, és a házimunka…De valóban csak ennyi a dolgunk? Erre lettünk teremtve? Hogy a konyhában álljunk és szolgáljuk ”urunkat”?

Én nem hiszem.

És egy anya hogyan tudja egészséges úton tartani családját?

Olyan sokszor azt sulykolják belénk a reklámok, hogy csak egy zacskónyi leves, és kész is az ebéd! Kész ételek egész hada vár bennünket a hipermarketek polcain. Otthonunkban megtalálható a legszuperebb időt spóroló gépek. Emlékszem én még tárcsás mosógéppel is mostam, külön öblítés, és centrifugálás. Időnk tehát lenne, hogy készítsünk mi magunk ételeket, de még is a reklámok a legtöbb nővel elhitetik, hogy erre nincs idő. Valami akkor nagyon nincs rendben!

Sokan azt mondják, egyszerűbb felmelegíteni a konyhakész ételt (valóban étel az?) a mikrohullámsütőben (hű, ha tudnánk!! Ki is dobnánk, micsoda káros sugárzása van!Sőt megváltoztatja az étel összetételét.) és befalni, mert idő sosincs. De még is sokan megtudják mondani mi történt az esti hírekben, a szomszédban, vagy az esti sorozatokban!

Lehet hogy az időbeosztással van a gond?

Tény, több nő figyel a teste karbantartására, és egészséges életvitelére, mint férfi társaik. De legyünk igazi nők a konyhában is! Készítsünk igazi ételeket, melyek családunk számára is laktatók, vitaminban gazdagok, és életenergiát adnak és nem vesznek! Vásároljunk be friss növényeket, és egyszerű, gyors finom nyers (enzimben gazdag) ételt varázsolhatunk az asztalra. Nincs időnk, gyors ételt szeretnénk? Mi lehetne erre a legjobb megoldás, ha nem a nyers koszt? Ahogy Gitta mondta: míg más a főztjén kavar egyet, mi már a szánk szélét töröljük!

Blogomon sok értékes, és hasznos receptet találhatsz, amelyek egyszerűen elkészíthetők, és sok esetben csupán egy turmix gép kell hozzá! No és egy jó éles kés, vágódeszka sem árt!

A hét kérdése: Mit jelent ma nőnek lenni?

2 megjegyzés:

  1. Szia Szaffina!

    Jók a fotóid, szép vagy!
    Jó a hét kérdése is, kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Érdemes lesz velem tartani, mert csudi jó témák lesznek! Ma 11 órától a Fitt Nők Magazinnal lesz interjú!

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!