Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. február 17., csütörtök

Hajdina tejföl


Másabb íze van, mint a magtejfölöknek. Lágyabb, kicsit olyan porosabb (nem tudok erre most jobb szót) éppen ezért ha besokalltunk a magoktól, a gyomornak ez könnyebb lesz! Ahhoz tudom hasonlítani a különbséget ízre, mint amikor ettél márkás tejfölt (direkt nem írok nevet) és ettél olcsó kategóriájút. Finom a másik is, csak más..

Tökéletesen ízesíthető vele a töltött káposzta, a zöldségmártogatós, vagy más tejfölt megkívánó ételek.



Csíráztatott hajdinát (3 nap alatt elkészül) ledarálom kevés tisztított vízzel turmixgépben, és hasonlóan a magtejfölhöz, beízesítem fokhagymával, és citromlével (frissen facsart), Himalája sóval.

Tipp:

Kevés vizet adjunk hozzá, mert a csíra önmagában is nedvesebb.

Kevesebb fokhagyma, és citromlé kell hozzá, mint a magtejfölhöz!

Én (itt a képen) zöldségmártogatóshoz készítettem, ezért még pluszba beízesítettem petrezselyemzölddel, és újhagymával.


Egészségre gyakorolt hatása:

Hajdina kitűnő B –vitamin forrás ez mellett antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmazz. Jótékony hatással van a székrekedésre mivel magas a rosttartalma. Ez mellett magas vérnyomás és a Candida fertőzés étrendi kezelésében is nagyon hatékony segítség.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.



2 megjegyzés:

  1. Most keztem olvasni a leírásokat.

    Érdekes, hogy mindent nyersen,még a töltött káposztát is! (no, nem mintha azt szeretném:D)

    Mivel olvastam, hogy ilyen ételekől kisebb mennyiséggel is jól lehet lakni, talán nem drágább, ha valaki a biooltban vásárol - most annak tűnik, de remélem, ha kevesebbet eszünk minden étkezéskor, ez kiegyenlíti a drága alapanyagok árát.:)

    Ezt a "tejfölt" megcsinálom, ha Isten is engedi.

    Majd írok, hogy ízlett!:)

    VálaszTörlés
  2. Valóban gazdaságosabb! Főleg, ha csírákkal egészíted ki táplálkozásod! Akkor pár száz forintból nagyon finom, ízletes, tápláló ételeket tudsz készíteni! Nézd meg a főzelékeket is!

    A tejföl (szerintem) finomabb napraforgó magból, ( ennek is lásd receptjét a blogon, keresőben jobb oldalon) bár az kicsit megterheli a gyomrot, a hajdinával nincs ilyen gond. Írd meg hogy sikerült! Kíváncsian várom!

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!