Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2018. május 1., kedd

Levendulás limonádé

Levendulás limonádé recept Szaffina Fűszerkonyhájában

A melegben igazán jól esik egy hűsítő limonádé, főleg egy kis levendulával, citromfű levéllel megbolondítva. Kertünkből szedtem frissen, és ez még fokozza a jól eső hatását. Mostanában viccesen csak limoncellonak hívjuk, bár tudjuk ez egy olaszországi citromlikőr. :) Készíthetjük még úgy is a limonádénkat, hogy kevés sztíviával ízesítjük, vagy juharsziruppal, vagy borsmentaleveleket is szedhetünk bele, úgy is nagyon finom. Érdemes már reggel elkészíteni, frissen lefacsarni a citromokat, tisztított vízzel összekeverni, és jól lehűteni, hogy délután, ha hazaérünk, felfrissít. :)

Egészségre gyakorolt hatása:

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Levendula nyugtató, relaxáló hatású, görcsoldó és fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatású is. Nagyon finom erős illata van, és ezért felhasználása során ezt az ízében is érezhetjük. Néphit szerint az ártó, rontó erőket, szellemeket távol tartja.

Citromfű nagyon jó idegerősítő, nyugtató hatású, fejfájás ellen is javallt. Szívre, májra van jó hatással, és a gyomorra, puffadásgátló. Nagyon finom illata és íze van, ha megdörzsölünk egy kis levelet az illóolaja finom kellemes citromillatot áraszt, bedörzsölhetjük vele a homlokunkat, halántékunkat is. Felfrissít, és fájdalomcsillapító. Illóolaja fertőtlenítő.

A borsmenta levelét is megdörzsölhetjük, illóolaja finom mentás, teába, limonádéba egyaránt nagyon jó. Nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása van, és fertőtlenítő. Májra, és a tüdőre jótékony hatású. Állítólag a koncentrálásban és a memóriában is a segítségünkre lehet.

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!