Húsvéti édességnek ajánlom szeretettel a nyers vegán citrom tortát.
Hozzávalók:
3 citrom, (1 a díszítéshez) , aszalt szilva, aszalt gyümölcsök, (mazsola, datolya, füge), vagy más természetes édesítőszer, sztívia, szirupok, 1 csésze mandula, 1 csésze héjatlan, fehér mandula, fahéj.
Torta alap:
1 csésze beáztatott mandula, 1 csésze beáztatott mazsola, füge és datolya keveréke. Összeaprítjuk, és csipetnyi sóval, és fahéjjal ízesítjük.
Krém:
1 csésze áztatott héj nélküli mandula, 2 citrom leve, és húsa, vagy más természetes édesítő, sztívia, szirupok, kevés tisztított víz turmix gépben krémesre keverve. Több rétegben kenjük meg a tortát, mert beszívja a krémet. A krémet szórjuk meg áztatott aszalt szilvával. A rétegezés végén tortalap legyen felül. A tetejét és az oldalát is kenjük be fehér, citromos krémmel.
Díszítsük, és hűtsük le!
Tipp:
Aprítógépben is kikeverheted a torta alapot, ilyenkor dupla mennyiséggel érdemes készíteni. 2 csésze mandula, 2 csésze aszalvány.
Én turmix gépben kevertem ki, és tettem hozzá zabkorpát, ezzel az állagát feltuningoltam, és laktatóbbá is tettem.
Az aszalvány (füge, mazsola, datolya keveréke) lehet egyféléből, vagy kétféléből is.
A krém készítésénél figyelj oda, hogy előbb kerüljön bele az édesítő, (csak természetes) és a citrom leve, húsa, ettől függően adj hozzá megfelelő mennyiségű vizet! Érdemes pár szem mandulát félre tenni, ha túl folyékonyra sikerülne. Ha ez megtörtént, és nincs több héj nélküli mandulád sem, akkor a tahini (darált szezámmag) is megteszi.
Díszítésnél a citromot akárhogy is szeleteljük érdemes kicsit hagyni egy tányéron, hadd folyjék ki a „felesleges” leve, ami a torára folyna ki, és így már szárazabban tudjuk feltenni. Nem csúszkál a krémen, nem folyatja a levét.
Egészségre gyakorolt hatása:
Én turmix gépben kevertem ki, és tettem hozzá zabkorpát, ezzel az állagát feltuningoltam, és laktatóbbá is tettem.
Az aszalvány (füge, mazsola, datolya keveréke) lehet egyféléből, vagy kétféléből is.
A krém készítésénél figyelj oda, hogy előbb kerüljön bele az édesítő, (csak természetes) és a citrom leve, húsa, ettől függően adj hozzá megfelelő mennyiségű vizet! Érdemes pár szem mandulát félre tenni, ha túl folyékonyra sikerülne. Ha ez megtörtént, és nincs több héj nélküli mandulád sem, akkor a tahini (darált szezámmag) is megteszi.
Díszítésnél a citromot akárhogy is szeleteljük érdemes kicsit hagyni egy tányéron, hadd folyjék ki a „felesleges” leve, ami a torára folyna ki, és így már szárazabban tudjuk feltenni. Nem csúszkál a krémen, nem folyatja a levét.
Egészségre gyakorolt hatása:
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.
A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.
Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.
A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.
A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.
A füge jót tesz a bélmozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.
A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.
A szilva tartalmaz A, B1, B2, C – vitamint, flavonoidokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket. Magas rosttartalmú, héjában található cellulóz segíti a belek mozgását, így székrekedésre, vagy akár fogyókúrára, böjtölésre kiváló tisztító gyümölcs. Étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet.
Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.
A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.
Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.
A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.
A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.
A füge jót tesz a bélmozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.
A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.
A szilva tartalmaz A, B1, B2, C – vitamint, flavonoidokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket. Magas rosttartalmú, héjában található cellulóz segíti a belek mozgását, így székrekedésre, vagy akár fogyókúrára, böjtölésre kiváló tisztító gyümölcs. Étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet.
Annyira nagyon finomnak néz ki ez a torta is!!!
VálaszTörlésUtólag is boldog szülinapot a férjednek!!
Mmm... finom lehet. Milyen ízű
VálaszTörlésMivel igazi citromból készült így valódi citrom íze van. A magos citromos krém keveredik az aszalt szilvával, ez savanykás-édes ízt hoz létre, és már a gondolatától is összefut a nyál a szádban. A tésztalap zabkorpa és magok, ami szintén egy finom tésztára emlékeztető ízvilágot ad. Beleborzongsz ha megkóstolod! :D Próbáld ki!
VálaszTörlés