Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2018. május 10., csütörtök

Dehidratáció



Egyre több a napsütéses napok száma, egyre jobban nekivetkőzünk, egyre jobban kimelegszünk, ezért fokozottabban kellene figyelnünk testünk hidratációjára is! Napközben jobban megizzadunk, főleg, ha sportolunk is! De játék, ház körüli munka, gyerekek utáni futkosás közben is jól letudunk izzadni…. tehát pótolni kellene az elveszett ásványi sókat és vizet! Szerveztünk akárcsak a bolygónk 70% -a víz, ez az évek számával csökken… A víz befolyásolja az idegrendszerünket, a szomjúságérzetünket, a közérzetünket, a bőrünk szárazságát, öregedésünket, anyagcserénket, ezáltal fogyásunkat is, bélműködésünket így immunrendszerünket is. Energiát ad, feltölt, sőt még gondolati úton is tud minket gyógyítani, energetizálni… gondoljunk csak a feltöltött, energetizált vizekre…azoknak megváltozik a kristályszerkezetük és ezt a szerkezetet visszük be a mi szervezetünkbe. A víz sejtszinten tisztít, és gondolati szinten is. Nem véletlen mondja azt a szellemi vezető a „Menny és Pokol” című filmben, hogy: „igyál vizet, az megtisztít!” A víz hűsít és néha felmelegít.. mikor mire van szükségünk… A víz kódol, mint egy csatorna… szállító anyag is egyben… de pl: a szentelt víz (sós víz, imával feltöltve) védelmet is biztosít. Az indiai tisztító kúra is pontosan sós vízre épül….. Tehát tisztítás, védelem, gyógyítás, hidratálás…



Úgy ahogyan mindennap lemossuk magunkról a ránk rakódott koszt, épp ugyanúgy belül is hidratálni kellene! Ez kívül is meglátszik… az idő elteltével…

Tudom már-már közhely, de még is sokan nem isznak szóval közhely ide, közhely oda én is leírom! Igyunk bőséges vizet! Mindennap gondoskodjunk a megfelelő mennyiség beviteléről! Mi a megfelelő? Szakirodalom szerint napi 8 pohár víz… Ez az alap… De természetesen ez eltérő lehet a napi munkavégzéstől, stresszhelyzetektől, a napi bevitt élelem rost és folyadék és só mennyiségétől, és aktuális egészségi állapotunktól. Én általában délelőtt folyamán egy másfél liter vizet megiszom. Plusz zöld tea, zöldlé, friss gyümölcslevek, búzafűlevek, mikor hogy mit… búzafűlét minden reggel iszom… A tiszta víz a legjobb szomjoltó! Lehet ez forrás víz, tisztított víz, vagy buborékmentes ásványvíz. A szénsav nem tesz jót az emésztésünknek. A cukros löttyök szintén nem… attól csak még szomjasabbak vagyunk, és a hasnyálmirigyünknek, sem fogainknak sem teszünk jót…ráadásul függővé tesz… a dopping italokkal ugyanez a helyzet… az állati eredetű reggeli italokat már fel sem sorolom… a kávék, fekete teák pedig vizet vonnak el szervezetünktől, a túlzott koffein megdolgoztatja a szívet… szintén függőséget okozva…

A dehidratált szervezet először szomjúság érzetet közöl… kiszáradt ajkak, kevés nyál, szomjúságérzet… és ha nem kapja meg a szervezet a vizet… hát elvesz máshonnan, akár csak az enzimhiány esetén.. más szervekből… ezután rosszullét, hőingadozás, cukorleesés, fejfájás, gyengeség, látás, hallásromlás következik be… napok elteltével kicserepesedik a száj, felrepedezik a bőr.. az emberi szervezet kb: két hétig bírja víz nélkül…

De a legtöbb ember amolyan rejtett dehidratációban szenved, másképpen szólva nem is tudják, hogy dehidratált lenne a szervezetük,… naponta bevisznek hébe-hóba egy kis folyadékot… ami nem is feltétlenül víz.. vagy nagyon minimális… és agyon sózott, fűszerezett, főzött ételeket esznek, ami még plusz energiát és enzimeket rabol el… és végül is el vannak, élik a mindennapjaikat, elvegetálnak… csak hogy előbb utóbb jönnek apró jelek… besűrűsödik a vér… gyakori fejfájás, szédülés lép fel, esetleg szem és hallás problémák veszik kezdetét, ízületi panaszok kezdődnek, láb, hát fájás, bőrszárazság, öregedés, ráncosodás, elhízás, állandó fáradság… ezek az elsődleges és leggyakoribb tünetek….


Vegyük komolyan a dehidratációt és mindig legyen kéznél egy kis palack, tele folyadékkal! Ha pedig hosszabb úton vagyunk, előtte való és utána való nap töltekezzünk fel jól folyadékkal! Akár lé böjtöt is tarthatunk! Ilyen utakkor pedig gondoskodjunk zamatos lédús gyümölcs bevitelről, amit könnyen tudunk szállítani, pl: alma, szőlő.

Mit igyunk hát? Tiszta víz, ebből min. naponta 2 liter! Ez mellé frissen facsart gyümölcslevek, zöldséglevek, búzafűlé, friss turmixok, juiceok, friss cukormentes limonádé, gyógyteák. 


Gondoskodjunk a napi gyümölcs és zöldség bevitelről is, na ne egyben. :) És lehetőleg minél zamatosabbakat, lédúsabbakat fogyasszunk, és nyersen! Akkor még betudjuk vinni az enzimeket is az ásványok mellett. 

És ahogy a vízháztartásunkról gondoskodunk épp úgy a só bevitelről se feledkezzünk meg, amit kiizzadunk! Himalája só, Parajdi só, jó minőségű tengeri só! De azért ne sózzuk túl ételeinket! Már önmagában a zöldségek is tartalmaznak sót!

Ivásra felkészülni!

És még egy fontos gondolat! Lehetőleg étkezések előtt fél, egy órával és étkezések után fél, egy órával igyunk! Közvetlen étkezések előtt, után, de legfőképpen közben, ne terheljük a hasnyálmirigyet, az emésztőrendszerünket! 


Ha tetszik a cikk, oszd meg Facebookon! Köszi.

Oszd meg a Facebookon

https://www.facebook.com/szaffinafuszerkonyhajacom



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!