Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. október 18., hétfő

A hét kérdése: Milyen tévhitek vannak a vegán életmóddal kapcsolatban?


Pro és kontra!

Miért tartja sok ember jónak, és életet mentőnek a vegán táplálkozást? Egyáltalán pontosan mi is az a vegán táplálkozás? Mert, hogy erről is téves gondolatok vannak!

Ma már a vegetáriánusok is csak úgy lazán mondják: „vega vagyok”.

A vegánság is ma már divat szó lett, akár csak a wellness, fitness, selfness, és minden, ami egészséghez köthető üzleti, és sznob fogás!

Ebből kifolyólag a hotelek, szállodák, éttermek is előszeretettel vallják, hogy a vegán vendégek igényét is kitudják szolgálni, csak valódi nyers vegán ne szálljon meg! Mert az már túl bonyolult! Ha pedig nem kér ételt, akkor az anyagi veszteség…..

Biztos van elvétve kis hazánkban is egy-két nyers vegánokat is kiszolgáló étterem, szálloda, de hol is?!

Amíg orvosok egy része lelkesen küzd (Hippokratész Intézet) az élő ételek fogyasztása mellett, embereket mentenek meg súlyos degeneratív betegségből, addig orvosok másik hada ellenzi ezt az életmódot, nem beszélve a politikusokról, tanárokról, gazdákról, boltok, üzletek tulajdonosairól, és mindenkiről, akinek érdeke van, hogy azt egyél, amit eléd raknak!

Pro és kontra! Miért vagy ellene, miért vagy mellette?

Mennyit tanultál az adott témáról? Nem feltétlen neves tanfolyamra gondolok, nem az érdekel, kaptál-e pecsétet, egy darab fecnire, hanem hogy valóban mennyire mélyültél el a témában?

Sok olyan embert ismerek, (szinte a környezetemben, családomban csak ilyenek vannak) akik ellenzik, és meg mondják a frankót, mert kell hús, és a cukor is fontos a szervezetnek, ezért kell mindennap csokit enni, és a colával sincs semmi probléma! Végül is csak vért mosnak vele az utakon, és veszélyes anyagot szállító feliratú tartályokban szállítják a koncentrált colát! Főtt ételt pedig ennie kell a gyereknek, mert kell és kész!

De miért is? !

Tudják ezek az emberek, hogy mi történik a bélben valójában? Hogy miért is lenne fontos a húsfogyasztás? Hogy testfelépítésben mitől különbözik az állat, az emberétől? Mennyit tudunk valójában az enzimekről, és miért hisszük, hogy a betegség az a korral velejáró természetes folyamat? Ki alkotta meg a táplálkozási piramist, és ki alkotja meg a mai napig, hogy mit tartalmazzanak a tankönyvek? Valóban birkamódjára akarunk élni, és mindent elfogadni, amit elénk dobnak, vagy megtanulnunk gondolkozni, utána járni?

Miért nem merünk a tényekkel szembe nézni, és belátni, hogy függőek vagyunk! Irányított társadalomban élünk, és komoly függőségben!

Milyen tévhitek vannak a vegán életmóddal kapcsolatban? Pro és kontra!

4 megjegyzés:

  1. Igen ez érdekes téma, engem is mindig próbálnak meggyőzni aggódva, hogy de azért néha egyek húst, vagy ha azt nem, akkor sajtot ( azt szoktam néha).

    A legfőbb érvük az, hogy akkor hogyan pótolom a fehérjét, mert, hogy a zöldségekben nincs annyi.

    Igaz, hogy a zöldségekben már nincs annyi tápanyag, mint 100 éve, de nézzék meg, hogy mi van a húsokban.

    Mostanában olvastam, hogy nem elég, hogy táposak, meg mindenféle egyéb dolgokkal szennyezettek, de festékeket is raknak utólag a húsba, hogy szép pirosak legyenek, mert a szürkésbarna húst senki sem venné meg.

    Szaffina! Tetszik ez az új őszi kép!!

    VálaszTörlés
  2. Itt a munkahelyem többször beszélgetés téma volt a vegán táplálkozás. A tapasztalat, hogy sok esetben a "normál táplálkozók" belátják, hogy valószínű egészségesebb az élő növényi táplálkozás, de úgy érzik az étkezési élvezet íly módon nagymértékben csökken és ugye ki az aki az evésről, mint az élvezeti formák egyik vezető tagjáról le akar mondani.
    Két dolog talán ami ehhez kapcsolódóan elmondható. Az egyik, hogy a természetes dolgokat mért nem tartjuk élvezetesnek az nagyrészt-legalábbis én így gondolom- a gyerekkori etetésünk eredménye. A másik dolog egy kérdés lehet, hogy mit keres az ember amikor az evés átalakul nála élvezethajszolássá.

    blasisti

    VálaszTörlés
  3. Két ok miatt óriási a vita ebben a kérdésben! Az egyik a gazdaság, amely nagyon sok piaci szegmenset érint, a gazdálkodótól,a nagy bevásárló központokig. A másik ok a függőség.
    Az emberek nagy része azért ellenzi a vegán táplálkozást, mert más, és kész!Nem szeretik azt, ami nem átlagos.( Ez mindenre igaz) Mert erős, izmos hús nélküli, és az emberek ezzel azonosítják az erőt, az ökör meg röhög magában, ami igavonásra is alkalmas! A legjobban ellenzők ( legyen az a családtagod, vagy az orvosod)két dolog miatt ellenzik: egyik a butaság- vagyis soha nem olvasnak el a témában egy könyvet sem, mert félnek szembe nézni a valósággal, a tévhitekkel, melyen felnőttek, és élnek már x évtizede! És ha szembe néznének vele, akkor fájna a keserű igazság, hogy függőségben vannak! De ezt senki nem szereti beismerni, "ó én alkoholista vagyok", "depressziós vagyok", "függő vagyok"
    A legnagyobb okok ezek! A tévhit, butasággal karöltve,és a pénz, és mindkettő függőségbe taszíthat!

    Ezen a gazdasági vonalon érdemes lenne elgondolkozni!! Szerintem van pár vagyonon emberke állattenyésztésből, és húsfeldolgozásból.....

    VálaszTörlés
  4. Még annyi, hogy a zöld levelű növényekben, csírákban, hüvelyesekben, magokban jóval magasabb a fehérje tartalom, mint a döglött húsokban!
    Az állatokat ma már nem felnevelik, hanem óriási mértékben hizlalják őket, telenyomják szteroidokkal, és egyéb más anyagokkal, a vágóhídon maga alácsinálnak, így felszabadul az e-colli baktérium, melybe sok ember meghal évente, főleg gyerekek. Arról nem beszélve, hogy milyen az állat energiája, és hát szegény pára, ő is érző lény, vagy nem így van? Felháborodunk, ha más országokban kutyahúst, macskahúst esznek, de a tyúkon, és a marhán, sertésen senki nem rökönyödik meg! ( Egyértelmű, hogy érző lény az állat is, hiszen sok gyógyulás is történik az állatok által, és szinte mindenki szereti az állatokat megsimogatni, tartani.)
    Egyszerűen azért nem eszik egy vega húst, mert nem arra vagyunk teremtve! Más a bélrendszerünk, az állkapocs, a fogazat, és a vérünk!
    Ha valaki húst akar enni, az tessék, menjen és öljön meg egy állatot, két kezével, és marcangolja szét, a friss, véres húst, és egye meg nyersen! Ha meglátsz egy állatot, mi jut eszedbe először? „Jaj de édes!” ( kiskutya) „ Meneküljünk!” (medve) „Tépjük szét!” ( mókus)
    Sokan azt se tudják, hogy készül a kedvenc hamburgerjük, vagy pizzájuk!
    A tojásról ugyanez a véleményem! Olyan, mintha megennénk az állat magzatját, mert végül is az. Ez olyan, mintha egy anyából kitépnénk a magzatot, és felfalnánk. Ilyen megvilágításból én totál megértem a kannibálokat! Végül is, az ember fizikai szinten, csak egy cafat hús! ( Hangsúlyozom fizikai szinten, kisarkítva)
    Elnézést, ha túl nyersen fogalmaztam, végtére is nyers vegán vagyok, de nem szeretném rontani senkinek sem az üzletét, már ami a húsokat illeti. Elfogadom, és szeretem azokat is, akik megeszik a húst.  Azért két mondást még idebiggyesztek: „ Ha a butaság fájna, ordítanál!”„ Ha nem tudom, nem fáj.”

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!