Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2017. január 19., csütörtök

Mazsolás-Vaníliás túrókrém

Ismét itt egy dióból készült finomság, szívvel ajánlom mindenkinek, nagyon finom, és egészséges!

Hozzávalók:

1-2 csésze dió, mazsola, 1 citrom, vanília rúd,  agavé szirup vagy sztívia, illetve természetes édesítők



Az áztatott diót tisztított vízzel leturmixoljuk, krémesre, vagy túrosra, ki hogyan szereti, ( én krémesen) és beízesítjük. A vanília rudat ketté vágjuk, és csak az egyik felét használjuk fel, az bőven elég lesz ennyi mennyiséghez.

Felvágjuk hosszában, kikaparjuk a belsejét, és a maradék rudat is beletesszük a krémbe. Sziruppal ízesítjük, ez lehet juhar szirup, agavé, sztívia. Citromlevét, és húsát belekeverjük, és egy-két maroknyi mazsolát. Hűtőben pár óra alatt összeáll, és jól lehűl, úgy lesz igazán finom!


Egészségre gyakorolt hatás:

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.

Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak.Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, ( az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A vanília egyik közkedvelt fűszerünk. Édes kellemes jellegzetes illatú. Hatása: hormonszint szabályzás, nyugtató, feszültségoldó és nemi vágyat növelő.


Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lé működését. gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A szirupok jó helyettesítői a cukornak, méznek. Akkor érdemes ezt fogyasztani, ha nem ehetünk mézet, pl: Candida esetén, de akkor érdemes az édes gyümölcsöket is pl: banán, alma visszafogni a fogyasztásban. Ilyenkor mellőzük a szirupokat is! Bővebben szívesen írok erről személyesen, ha kéred.


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

2 megjegyzés:

  1. Szia Szaffina!
    Nagyon erdekesek amiket irsz es nagyon sokat tanulok beloluk, a mezzel kapcsolatosan lenne egy kerdesem! Miert nem szabad surun enni? A szirupokkal is gondolom csinnyan kell banni, a cukor tartalmuk miatt! Ha szemelyes emailben valaszolsz a cimem: moemoke@freemail.hu!!!!!!! A valaszodat elore is koszonom!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Emőke

    A méz nem növényi alapú, de jó cukor helyettesítő. Ezt se vigyük túlzásba mivel nagy mennyiségben savasít és nyálkásít!

    A cukorról, húsról, tojásról mindent megtalálhatsz a 4. vegán oktatóanyagunkban.

    http://www.szaffinafuszerkonyhaja.com/termeke/4-vegan-oktatoanyag

    Üdvözlettel: Karesz

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!