Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. április 28., csütörtök

Zöldséggombócok


Brokkoli, karfiol, kápia paprika, paradicsom, lilahagyma összedarálva aprítógépben, leöntve kevés olajjal, ázsiai fűszerkeverékkel megfűszerezve, és kész is. Ebből gombócokat formázunk, a maradék lét pedig felhasználhatjuk a salátánkhoz.

Magtejföllel, és zöldsalátával, és medvehagyma pestóval tálaltam. Mert, hogy elkészítettem a hétvégén a saját medvehagyma pestómat is! Nagyon finomra sikerült.

A magtejfölt áztatott napraforgómagból készítettem, citromlé, és Himalája só ízesítésével, annyi vízzel amennyi ellepi, össze turmixoltam krémesre, és kész is lett a finom, friss tejföl!


A zöldsaláta nagyon egyszerűen készült. Saláta, házi sóska, és házi termesztésű snidling, medvehagyma, összevágva. Ez egy igazi vértisztító saláta! Mindenből bőven tegyünk!! Kevés hidegen sajtolt olajjal nyakon önthetjük. Én szőlőmag olajat, szójaolajat és lenmagolajat használtam.

Egészségre gyakorolt hatása:

A brokkoli tartalmaz több olyan vegyületet, amely képes megállítani, megelőzni, sőt visszafordítani a daganatok kialakulását, pl: a sulforaphan vegyület. Petefészekrák, prosztatarák, gyomorfekély kialakulását gátolja. C, A, B1,B2,B6, E vitamint, és jelentős káliumot, kálciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, és foszfort tartalmaz.

A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Jelentős a C-vitamin tartalma. magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, immunerősítő.

A snidling, és az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő.

A medvehagyma jó vértisztító. Böjt kúránál kiváló, tisztító, méregtelenítő hatása miatt.

A szőlőmag olaj segít a bőr feszességét, és természetes nedvességét megőrizni. E, C,- vitamint és béta karotint tartalmaz. Erős antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát, befolyásolja a vér koleszterin szintjét.

Lenmagolaj: Magas Omega 3 zsírtartalmú olaj. Vérzsírok szintjét alacsonyan tartja, javítja azt erek rugalmasságát így csökkenti a trombózis veszélyét.

Szójaolaj: Csontritkulás, menopauza, szív- és érrendszerei illetve daganatos betegségeknél hatékony segítség a benne található növényi esszenciális zsírsavaknak köszönhetően.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a gombóc! És finom is lehet! Csak igy, főzés nélkül ettétek? pl. kenyérrel?

    VálaszTörlés
  2. Szép kis színes gombóckák. Nagyon mutatósak. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!

    Igen a blogunk nyers vegán élő recepteket tartalmazz és nem eszünk hozzá kenyeret. Tejföllel és salátával ettük.

    VálaszTörlés
  4. Köszi és milyen finomak. Hmmm... ;)

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!