Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. április 6., szerda

Padlizsánkrém


Hozzávalók
(egy közepes méretű, érett padlizsánhoz):


4 – 5 db paradicsom
1 vöröshagyma
fűszerpaprika
Himalája só
olívaolaj
bazsalikom
oregánó
rozmaring, zsálya (vagy egyszerűbben Pizza fűszerkeverék)

Pizza fűszerkeverék alatt a csak természetes alapanyagokból készült, szárított fűszert értem. Oregánó, bazsalikom, rozmaring, zsálya, vöröshagyma, fokhagyma, bors.

A padlizsánt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, és aprítógépben a paradicsommal és a hagymával ledaráljuk krémesre. Befűszerezzük, kevés olajat csepegtethetünk bele. Karalábé szeletekre tálaltam. De lehet más zöldség félére is, pl; cukkini, paprika.

Egészségre gyakorolt hatása:

Padlizsán: Gazdag ásványi sókban (káliumban) és C- és A-vitamint tartalmaz. Magas rosttartalma miatt kedvező hatást fejt ki a bélrendszerre.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az oregánó, más néven szurokfű, az olasz konyha meghatározó fűszere. Levelei erősen antiszeptikus anyagot tartalmaznak, mely gyulladáscsökkentő. Íze hasonló a majoránnához, de jóval erősebb, ezért fűszerezésnél óvatosan! Jól összeillik a paradicsomos ételekkel. Forrázata jó idegnyugtató, fejfájás és köhögés csillapító.

Bazsalikom nyugtató, köhögés csillapító hatású és javítja az étvágyat. Kedvező hatást fejt ki az emésztésre (felfúvódás, bélgázképződés esetén).

A karalábé nagy víztartalma a vesét, magas rosttartalma pedig a bélműködést tartja rendben. E, B1, B6, C-vitamin, fólsav, pantoténsav, szelén, kálium, kálcium, magnézium, réz, némi vas, kén, foszfor, és klór. Leveleiben háromszor annyi vitamin van, mint a gumóban. Azt zöldléként tudjuk fogyasztani.

Rozmaring klimaxos tünetek enyhítésére használják. Görcsoldó, gyomorerősítő. A szervezetre frissítő hatást fejt ki.

Zsálya emésztési zavarok kezelésében alkalmazzák. Izzadás- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Rovarcsípésre és gargalizására (szájüregi gyulladás) esetén jótékony hatást fejt ki a duzzanatra.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!