Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. június 20., szerda

Nyaralunk! Csomagolunk. De mit? 1. rész


Hogyan készüljünk a nyaralásra?

Mit vigyünk magunkkal?

Hogy oldjuk meg a vegán étkezést?

Hogyan védekezünk a Nap káros sugarai ellen?

Hogyan és mivel óvjuk bőrünket?

Mit fogyasszunk a nyári melegben?

Mire érdemes odafigyelni az utazás előtt és alatt?

Mi kerüljön az utazó pakkba?

Imádjuk a nyarat! Felpezsdít minket, és még jobban szeretjük a jól kiérdemelt nyaralásokat! Kizökkenünk a megszokott életritmusból, lakóhelyünktől, környezetünktől, és igyekszünk a megszokott komfort érzetet kialakítani a nyaralásunk alatt is.

Némi nehézségekbe is ütközhetünk ez miatt.

Például a megszokott reggeli zöldturmixunk, gyümölcseink nagyon tudnának hiányozni, vagy egy jó zöldséges piac. De legalább épp ilyen hiány lehet az egészséges, tiszta ivóvíz.

Mielőtt elutaznánk érdemes alaposan tájékozódni az ellátás végett.

Ha szállodákban szállunk meg, ott általában reggeli vagy félpanzió ellátást kapunk. Érdeklődjük meg, hogy eltudnak-e készíteni számunkra megfelelő ételt, pl; nyers fogásokat? (Erre sajnos még a legtöbb szálloda nincs megfelelően felkészülve.)

Illetve csak reggeli esetében kérjünk csak gyümölcsöt. (Ezt általában tudják biztosítani.)

Amennyiben a vacsorát nem tudják nekünk megfelelően elkészíteni, akkor már a foglalás előtt egyezzünk meg egy újabb árkalkulációban, vagyis fizessünk kevesebbet (a vacsorát vegyék ki az árból). Ez is működik, de nem mindenhol.

Jól érezhetjük magunkat egy szállodában is, ilyen esetekben, mi magunk vigyük az ételt. (Nyers, vegán étrendről beszélek.)

Általában van a szobákhoz mini bár, ott kipakoljuk ami nem kell (szeszes italok, ezeket másnap a személyzet el is viszi a szobából, látva hogy kitessékeltük ezeket a mini üvegeket.) és berakhatjuk a salátáinkat, és előre elkészített pástétomjainkat, édességeinket.

A legjobb megoldás azonban az, ha olyan szállást választunk, ami apartman. Így lesz külön konyhánk nagyobb hűtővel, pulttal, és kényelmesebben tudunk ételt készíteni.

„Jó de én nyaralni megyek, nem ételt készíteni!” – mondhatnád, teljesen jogosan. Éppen ezért a lehető legegyszerűbb ételt kell összeraknod, ami 5-10 perc alatt kész. A nyaralás úgyis az élményekről kell hogy szóljon, nem a hasunkról, na persze azért jó ha van jó pár falat…

Amíg az éttermek, szállodák nem tudnak minket kiszolgálni addig gondoskodjunk önmagunkról.

Megbízhatóbb, olcsóbb, és egyszerűbb is!

Érdemes már otthon elkészíteni a zöldségeket, salátákat megmosni, pástétomot, önteteket készíteni, csíráztatni, akár süteményeket készíteni és ezeket bepakolni az ételes csomagunkba.

Olyat vigyünk, ami nem folyat annyira, jól zárható edényekbe, és ami nem romlik meg gyorsan. Ezért is ajánlom a gyümölcsmosóval való tisztítást. Ezzel az üdülés alatt 3-4 napig elleszünk és a hét második felében pedig tegyünk egy sétát a közeli piacon.

Mi van ha nincs piac?

Ilyen is előfordul! Jártunk úgy, hogy borvidéken nem kaptunk szőlőt! Nem is volt piac! És nem csak borvidéken, de gyönyörű, turistahívogató helyeken sem. Akadt egy kis bolt, horror áron árulta a paradicsomot, paprikát, és kénytelen vagy megvenni…

Éppen ezért már indulás előtt érdeklődd meg, hogy van-e piac, és ha nincs, akkor melyik nagyvárosba tudsz a legközelebb bevásárolni? (Nem vagyok híve a nagy szupermarketeknek, főleg ha zöldségről van szó, de ebben az esetben ez lehet a megoldás.)

Érdemes hűtőtáskát is vinni. Ebbe a napi élelmünket becsomagoljuk és irány a strand! Tudom meg van a hangulata az ott sütött lángosnak, kürtös kalácsnak, de képzeld el miből készül? Ha már nyersen vagy legalábbis nagy részben egészségesen étkezel, ne rontsd el egy pillanatnyi örömért!

Kellemetlen, ha miattad le kell mondani egy esti programról (sétahajózás, táncmulatság, városi séta, esti fürdőzés, … stb ….) mert elrontottad a gyomrod!

„Egy lángos nem a világ” Igen, de minél tisztábban élsz, étkezel, annál jobban megviseli a szervezetedet. Kipróbálhatod, én szóltam!

Aztán ott vannak az éttermek. Azt mondod. „Na, jó, nem eszem húst, se lángost, de azért egy jó kis gulyáslevest megennék! A húst majd oda adom a férjemnek.” Ez jó elgondolás lenne, csak hogy állati zsírt így is már beviszel, de nem is ez a legdurvább, vagy az hogy főtt, hanem az, hogy mikrozzák. Ezek előre elkészített ételek, akárcsak a palacsinta. Te nem friss árut fogsz fogyasztani!! Erről nyugodtan kérdezd csak ki a felszolgálókat. Ha mégis beülnél a baráti társasággal valahova, rendelj ásványvizet, (szénsavmentest) vagy gyógyteát. Nem ciki ha más vagy, ha egészségesen étkezel! Nem kell beállnod a sorba, csak azért hogy elfogadjanak!

Különben ez nem a te szégyened (egyáltalán nem az) hanem az éttermeké, szállodáké, akik még nem tudnak minket kiszolgálni.

Emlékszem, mikor elmeséltük valakinek hogy egy négycsillagos kastélyszálló nem tudott minket kiszolgálni, azt kérdezte: „miért, ilyen nagy az igényetek?” Mondom nevetve: „nem, csak zöldségeket kértünk.”

Ha van lehetőséged, akkor vigyél magaddal turmixgépet. Ezzel szinte minden ételt elkészíthetsz, pástétomot, önteteket, italokat.

Érdemes vinni egy tálat, evőeszközöket, tálcákat, vágódeszkát, késeket. De általában az apartmanok jól felszereltek! Erre is kérdezzünk rá! Mit értenek „jól felszerelt” alatt? Nem baj, ha tíz kérdést is felteszünk foglalás előtt, a lényeg a jó tájékozottság!

És aki kérdez, az érdeklődik és ezt a tulaj is jól tudja, (vagy nem, ilyen is van) és szívesen válaszol minden apróságnak tűnő kérdésre!

Lehet olyan helyen fogsz nyaralni, ahol egy "apróság” ezer forintoknál kezdődik! (pl; Balaton part) ami egyébként tényleg csak százas értékű.

Amit még érdemes vinni az étkezéshez: fűszerek. Na, ne pakold ki az egész konyhát, csak ami a legfontosabb, és amit leggyakrabban használsz. pl: só, fűszerpaprika, bors, stb….

Hidegen sajtolt olajak. Ezeket ne felejtsd otthon! Érdemes valamilyen természetes édesítőt, vagy mézet (a méz horror áron kapható bizonyos helyeken, főleg a boltokban!) karobport, kakaóport, hogy ott is eltudjuk készíteni a finom italunkat, ha éppen megkívánjuk. Ezeket kis üvegekbe öntsük át, annyit, amennyi a nyaralás idejére elegendő lesz. Így nem kell fölöslegesen cipekedni!

Ha van lehetőséged, vidd a leszerelhető víztisztítódat! Ha nincs, akkor vegyél ásványvizet (buborékmentes) az adott helyen.

Egy-egy kis ételtartó dobozról is gondoskodj, amibe túráid során pakolod az-aznapi ételt, és evőeszközökről. (Ami nem az apartmanból való, mert onnan tilos kivinni bármit is.) Nekünk van erre a célra műanyag, minőségi kis kanalunk, villánk, késünk. Nem eldobható, erős, tartós és mindig felhasználhatjuk. Egyet sikerült is elhagynunk Kovácsszénáján … Nagyon sajnáltam… talán még mindig ott vár az erdőben, a tó mellett …

Mert hát azért az ezüst készletet csak nem viszed el.....

Törekedjünk hűsítő ételeket enni! Saláta, uborka, paradicsom, paprika. Nyáron több gyümölcsöt is fogyaszthatunk! A lédús gyümölcsök jó szomjoltók! Idegen helyeken jól mossuk meg, mert nem tudhatjuk permetezték-e? Az igazi, a hűvös erdőben sétálva, kiérni egy tisztásra, és ott enni a természet gyümölcseit. Szeder, eper, málna, szilva, alma, cseresznye.....

Túráink, kirándulásaink folyamán mindig legyen nálunk elegendő ásványvíz! Ne dobjuk el az üveget, ebbe engedhetjük a tisztított vizünket, és mindig legyen nálunk! Folyadék nélkül ne vágjuk hosszabb sétákba. Még akkor se, ha forrást jelölő szakaszhoz megyünk. Jártunk már kiapadt forrásnál… elég kellemetlen, a tikkasztó melegben! Vizet vigyünk, ne cukros, vagy más édes folyadékot, azok csak szomjúságot okoznak. Nagyon jó szolgálatot tehet a citromos víz. (cukor vagy más édesítő nélkül)

A cikk következő részében megtudhatod:

Hogyan védekezz a Nap káros sugarai ellen?

Hogyan tartsd távol a kullancsokat?

Hogyan készíts természetes dezodort?

Mit tegyél napszúrás esetén?

A cikk második része már elérhető. Kattints IDE és megkapod a válaszokat!


A cikk harmadik részében leírtam ITT, hogy mit rakj be feltétlenül a neszesszeredbe!


Végezetül a cikksorozat zárásaként feltétlenül olvasd el EZT! Készíts pakolás előtt egy listát! Mi az, amit érdemes még magunkkal vinni?


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!