Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. június 21., kedd

Nyaralunk! Csomagolunk. De mit? 2.rész


Apartmanjainkba érdemes még a konyhai kellékek közé a konyharuhát bepakolni, kéztörlőt, szalvétát, fogvájót. Kis tasakban ezeket is a napközbeni túráinkra magunkkal vihetjük. (Zöldsalátás fogakkal fotózni a hegyekben, vagy épp egy múzeumban, nem épp a legszebb látvány.. és el is ronthatja a napunkat egy-egy kis fogrésbe beszorult ételdarabka.) Tudom ezek annyira egyértelműek, de sokszor otthon hagyjuk, és apróságok, de amikor hiányzik, akkor igenis befolyásolja a napunkat!

Érdemes még külön mosogatószivacsot is vinni, (még ha van is ott) mert az nem vegyszerezett, és külön kis flakonba mosogatószert, ami természetes, környezetbarát. Na, ilyen nem lesz az apartmanban, az biztos. Én az Ahimsza mosogatószert használom, (ez nem a reklám helye, csupán leírom mi az, ami nálam bevált, nem okoz allergiát, olcsó, és környezetbarát) bioboltban beszerezhető, fél liter, 350-380 Ft áron kapható.

És még mindig az étkezésnél maradva, biztos szívesen vacsoráznánk kint a szabadban, kedvesünkkel egy gyertyafényes hangulatban. Erről se feledkezzünk meg! És ha már kint vagyunk, jönnek a szúnyogok, egyéb apró bogarak, tehát szúnyogriasztó gyertyát szerezzünk be! (Vannak már designosak, és illatosak is. Mellesleg sokáig elég.) Gyufa! Ez se maradjon ki! Ez megint olyan apróság, ami egyértelmű, és még is nálunk is előfordult, hogy kimaradt….

Kence-fince:

Bőrünk védelméről is gondoskodjunk! Készítsünk természetes napfényvédő krémet, olajokat! Erről már itt írtam. De azért még adok pár tippet. Krémet is készíthetsz, oly módon, hogy shea vajat, kókuszolajat összekevered. Ezt a receptet az Eszter Gyógynövényboltból szereztem, amit köszönök! Ajna (a tulajdonos) szerint a shea vaj 5-ös faktor számú. Külön a kókusz is véd. Ez így már extra védelem. Én ebbe a krémbe teszek még sárgarépaolajat is, nagyon szeretem, és segít a barnulásban. Alapvetően, ha csak extra szűz olívaolajat használsz az is jó védelmet nyújt!

Ne felejtsük, hogy a sárga, piros zöldségek, gyümölcsök, gazdagok karotinban, és hozzájárulnak a szép barna bőr kialakulásához! Paradicsom, paprika, sárgarépa, sárgadinnye, görögdinnye, sárgabarack.

Utazáskor ne pakoljuk ki a fél fürdőszobát, egyszerűen vigyünk egy természetes alapanyagú szappant. Pl: Manna szappant. Ezzel lehet hajat mosni, fürödni, borotválkozni, ha kell. Egy fürdő pamacsot, vagy masszázs kesztyűt is vigyünk, mert jól fog esni esténként alaposan lecsutakolni és masszírozni magunkat.

Fürdés után, ha úgy érezzük, hogy bőrünknek kell egy kis olaj, akkor masszázsolajjal kenjük be. De egyszerű olívaolaj is megteszi.

Leégés ellen már indulás előtt gondoskodjunk! Még ha nem ilyen típusba tartozunk is! Családtagunk attól még leéghet, akár az árnyékban is, és mi sem vagyunk kivételek, még ha jó bőrűek is vagyunk! Egy kis sötét üvegecskébe (én a sárgarépa olajos üvegbe készítem, és tárolom, ennyi bőven elég, két szezonra is) tegyünk félig orbáncfüvet, és öntsünk rá olívaolajat. Pár napig 3-4, hagyjuk állni, és leszűrjük, sötét üvegbe, és már kész is a leégésre való olajunk. Ha bekentük magunkat ezzel az olajjal, akkor utána ne tartózkodjunk a napon, pár órán belül! Egyébként sem jó ötlet égett bőrrel kint lenni. Ebben az esetben jól öltözzünk fel, tehát szellős, de fedett ruhában legyünk, ami eltakarja a leégett felületet.

Vízben még könnyebben leéghetünk, a visszaverődő fénysugarak miatt. Tudom mindenhol ezt halljuk, olvassuk, de azért én is leírom: 11 és 15 óra között ne menjünk a napra! Ekkor a legerősebb a sugárzás! Árnyékban is leéghetünk, tehát tévedés azt hinni, hogy akkor nem kenjük be magunkat, mert úgyse ér minket a nap. Kint a levegőn, fák alatt is le tudunk égni!

Babákat ilyenkor semmiképp ne vigyük ki. Gyermekeinket is alaposan kenjük be, őket többször is, mert játszás, futkározás közben könnyen belefeledkezhetnek a játékba és leéghetnek, ráadásul kosszal, vízzel, bohóckodással, könnyebben ”lejön” az olaj. Tévedés az is, akár gyermekeknél, akár felnőtteknél, hogy „most szép a bőröm, nem égtem le, nincs semmi baj a nap erős sugárzásával…” Hallottam olyat is, hogy az anyuka nem keni be gyermekét ha fa alatt van, vagy épp futkározik, mert „még nem égett le”, és különben is egy vagyon lenne egész nyáron kenegetni a gyereket, így csak akkor keni be, ha éppen közvetlenül napoznak…. A nap káros sugárzása nem feltétlen jelenik meg azonnal. Lehet, csak évek múltán jelentkeznek bőrpanaszok.

Aztán olyan vélemény is van, hogy nem mindenki szereti kikeverni magának a természetes olajokat. Lehet vásárolni is, nem éppen olcsón!

Illetve sokan megveszik a naptejeket a drogériákban, és ezzel letudják a nyaralási védelmet, önmaguk és gyermekeik számára! Mert, hogy mire megveszed a hozzávalókat, az is sokba kerül! Igen, lehet, de abból háromszor annyi olajat tudsz előállítani, mint a bolti ár, és mennyiség! Ráadásul nem mérgezed magad, és a gyereked! Ennyi!

És még, ami felnőtteknél, és gyerekeknél meg pláne hogy előfordul! Bekened magad, és azzal a kézzel eszel…jó kezet mosol..de az ott van a bőrödön, gyerekek pedig sokszor egyből csak odanyúlnak az ételért…Tehát beviszed a mérget, nem csak a bőrödön, de a szádon keresztül is. A természetes olajoknál ez nem áll fent!

Egyébként még ami elég vicces, hogy főleg a márkás termékeknél, a megbízhatóságot érezzük, mert drágább, mert szebb a csomagolása,mert neve van, mert drogériában kapható..stb… és azt hisszük, hogy az kevésbé vegyi, és tökéletes védelmet nyújt bőrünknek. Tévedés! Éppen olyan vacak, vegyi, mint a többi, csak a mérgek mellett, csudi jó illatokat is hozzávarázsolnak…melyek egyáltalán nem természetesek…

Tehát 11 és 15 óra között hűvös helyen legyünk, ha kint vagyunk, árnyékban is, kenjük be magunkat!

Őszintén, ha éppen nyaralunk, ezt sokszor nehéz kivitelezni, mert annyi látni való van! Ezért, már előző este, vagy reggel, úgy tervezzük meg a programjainkat, hogy ezen időtájban, tartózkodjunk múzeumokban, várakban, hűsítő templomokban, fedett helyen. Ha még is kint maradnánk, húzódjunk be egy vaskos fa árnyékába, illetve kalappal, kendővel fedjük fejünket. Hűsítsük csuklónkat, lábfejünket, nyakunkat, homlokunkat hideg vízzel, ám az egész fejet ne vizezzük be, mert hasonló hatást fejt ki, mint amikor a vízben vagyunk ez idő tájt, és könnyen napszúrást is kaphatunk.

Napszúrás esetén, ha már egyszer megtörtént, tanuljunk belőle, és tegyük a következőt: hűs vizes fürdő, hideg vizes borogatások, hűsítő, hideg ételek, és sok C-vitamint tartalmazó étel. Igyunk citromos vizet, uborkát együnk, és sok folyadékot öntsünk magunkba. Hűvös, sötétített szobában pihenjünk, próbáljunk meg aludni. Gyógyszer nélkül is rendbe jövünk! De ha lehet, előzzük meg, óvatossággal!

A kullancsok ellen geránium olajat keverhetünk a napolajunkba. Ez kicsit elriasztja őket. (Azért írok kicsit, mert 100%-os garancia nincs.) Ha beléd mászik egy, ne riadj meg, legyen nálad szemöldök csipesz! Na, igen, ezt is írd fel a listára! Ez legyen nálad mindig!! (Kullancsszedésre) Három órán belül szedd ki, és nem lesz semmi gond! Érdemes figyelni egymást, pl: esténként zuhanyzás után, illetve egy-egy erdei séta végén.

A sunbreeze olajat, vagy krémet is tudom javasolni, bogarak, szúnyogok, kullancsok ellen, csípésekre, égési felületre, illetve nagy melegben, egy-egy cseppet tegyünk a csuklónkra, és a nyakunkra, hűsítő hatású. Sőt, ha sok hagymát ettünk volna, egy cseppet a szánkba is cseppenthetünk, finom, mentás illata van. De erős, szembe nem szabad, hogy kerüljön.(Ilyenkor van az, hogy tuti akkor viszket a szemed, mikor éppen kenegeted magad vele, és odanyúlsz… megfeledkezve, hogy éppen mivel is kented be magad..és azzal az ujjaddal tökéletesen felviszed a szemedre az olajat….mi történik ez után? Ég a szemed……rosszabb, mint a hagyma) Azt már említenem sem kell, hogy hajlatokba se kerüljön! Ha bekented magad ilyen olajjal, alaposan moss kezet!

Dezodort te magad is készíthetsz, erről is már itt írtunk. Én a legegyszerűbb módszert használom, egy kis szórófejes üvegbe (én a Sunrider vitaspray üvegcséjét használom, ha tudsz szerezz be egyet, mert kicsi és nagyon praktikus) teszek egy kevés szódabikarbónát, vizet, és eredeti citromolajat. Tehetsz bele más illóolajat is. Nálunk ez bevált. A kistáskámban is elfér, illata uniszex, természetes, és gazdaságos!

Parfümöket ne használj, ha erdőbe kirándultok, ha vizes helyekre mentek, egyáltalán túráknál. Akkor használj, ha már mindenképp szeretnél illatozni, kedvenc parfümöddel, ha éppen olyan helyre mentek, ahol megadod a megjelenésed módját, pl: étterem, koncert, esti séta, romantikus hajózás, stb..

Természetes illatokat illóolajjal tudsz varázsolni, melyet az olajodba belekeverhetsz. Főleg a mesterséges parfümökre, azon belül is a gyümölcsös, ragacsos, édes illatokra nagyon jönnek a bogarak.

Hajápolás végett pedig a hajolajat (Tulasi) ajánlom, ez is kis kiszerelésű üvegecskében kapható, és nagyon koncentrált, sokáig elég! Keveset kell belőle rakni, különben túl olajos, zsíros hatású lesz a haj. A nap és a víz a hajunkat is kiszárítja, igénybe veszi, ezért érdemes róla gondoskodni. Hajolaj helyett, a már elkészített napozó olajunk is megteszi, vagy a masszázs olajból egy cseppnyi, illetve az egyszerű, olívaolaj használata is tökéletes védelmet nyújt. Én ezt a hajolajat azért szeretem, mert nagyon finom illata van, a hajvégekre és a hajtőre szoktam bedörzsölni, és valóban szebb hatást kölcsönöz a hajnak. Pakolásként is használhatjuk, akkor többet rakjunk belőle, hajmosás előtt fél-egy órával. Nincs szükség külön vegyi balzsamozóra.

Hajas dolgokról még annyit, hogy sokan befestetik nyaralás előtt, hogy szépek legyenek a fotóikon. Nyílván, ha valakit zavar az ősz hajszálak, akkor érdemes, de nyaralás alatt még jobban igénybe vesszük a hajunkat, gondolok itt a gyakoribb fürdőzésekre, napozásokra. Ami gyorsan ki is szívja a haj színét. Ráadásul macerás is, mert egy frissen festett haj, bármennyire is mostuk ki, ”ereszteni” fog, ami meglátszik a törülközőnkön, sőt ami még cikibb, a szálloda törülközőjén… Ha már festetésre adjuk fejünket, használjunk hennát.

Az olajok ne érintkezzenek közvetlen napfénnyel, jól zárható, sötét üvegekbe töltsük.

Tehát összesítve: vigyél egy üveg napfényvédő olajat, leégés elleni szérumot, egy szappant, és egy kis üveg dezodort, hajolajat és sunbreeze olajat. Ez tényleg nem foglal sok helyet a táskában, és nem kell sok pénzt sem költened az előállításukra.

Folytatjuk…

Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon


2 megjegyzés:

  1. A dezodorba tett citrom olaj nem fog kiutest okozni ha kimegyunk a napra vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ha csak nem érzékeny a bőröd. Engem nem ütött ki. Remélem neked is beválik!

      Törlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!