Hozzávalók:
1 érett avokádó
fokhagyma
paradicsom
Himalája só
citromlé
fehérbors
Az avokádót meghámozzuk és húsát eltávolítjuk a magjától. Villával pépesre nyomkodjuk, hozzá adjuk a pépesre tört fokhagymát és paradicsomot is. Himalája sóval, kevés fehér borssal, citromlével ízesítjük. (citrom kifacsart levével) Cukkini szeleteken tálaltam, de lehet más zöldségeken is.
Tipp:
Aprítógépben is elvégezhetjük a műveletet, de ha jó érett az avokádó nagyon könnyen szétnyomkodhatjuk villával is. Nagyobb mennyiséget akár krumpli törővel is készíthetünk.
Egészségre gyakorolt hatása:
Avokádó csökkenti a koleszterin szintet és jótékony hatást fejt ki az érrendszere mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Külsőleg táplálja a száraz bőrt. Serkenti a melatonin termelését (alváshormon) a benne található B vitaminjainak köszönhetően. Tartalmazz A, B1, B2, C, és E vitamint.
Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
1 érett avokádó
fokhagyma
paradicsom
Himalája só
citromlé
fehérbors
Az avokádót meghámozzuk és húsát eltávolítjuk a magjától. Villával pépesre nyomkodjuk, hozzá adjuk a pépesre tört fokhagymát és paradicsomot is. Himalája sóval, kevés fehér borssal, citromlével ízesítjük. (citrom kifacsart levével) Cukkini szeleteken tálaltam, de lehet más zöldségeken is.
Tipp:
Aprítógépben is elvégezhetjük a műveletet, de ha jó érett az avokádó nagyon könnyen szétnyomkodhatjuk villával is. Nagyobb mennyiséget akár krumpli törővel is készíthetünk.
Egészségre gyakorolt hatása:
Avokádó csökkenti a koleszterin szintet és jótékony hatást fejt ki az érrendszere mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Külsőleg táplálja a száraz bőrt. Serkenti a melatonin termelését (alváshormon) a benne található B vitaminjainak köszönhetően. Tartalmazz A, B1, B2, C, és E vitamint.
Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Oszd meg a Facebookon
Ez nagyon tetszik, mindenképpen meg fogom csinálni:) Az avokádó nekem annyira nem ízlik, idáig egyedül avokádókrémként tudtam megenni úgy, hogy jó sok fokhagymát teszek bele, hogy elnyomja az ízét...
VálaszTörlés