Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2016. március 11., péntek

”Kényeztető fürdés tradicionális házi szappannal”


Egy igazi forró fürdőt venni, nincs is jobb, mikor elfáradtunk, egy hosszú kimerítő nap vagy hét után, netán kedvesünkkel szeretnénk eltölteni egy romantikus estét, vagy csak felszeretnénk kicsit frissülni, mindenképp igazi otthoni wellnesst készíthetünk magunknak olyat, mai egészséges, nyugtató léleknek és felüdítő a testnek. Beszerezhetünk pár illatos gyertyát, füstölőt, testmasszírozó kesztyűt vagy kefét, egy maréknyi rózsaszirmot, amelyek már lehullottak a virágról, (előtte kissé öblítsük át, és a lefolyónál előre gondoskodjunk szűrőről, hogy könnyen kitisztíthassuk és ne duguljon el a lefolyó) kellemes lágy zenénket is bekapcsolhatjuk, és már csak a testünket megtisztító természetes kozmetikumról kell gondoskodnunk. 

Ahhoz hogy megértsük miért nem jó, ha testünket mindenféle illatos, ám de vegyszeres, szintetikus úton előállított kenceficékkel kezeljük, megkell értenünk a bőrünk működését, ami így furán hangozhat, de tulajdonképpen a bőrünk egy védelmi szerv. Nem csak a külső ütésektől, horzsolásoktól, fájdalmaktól óv. Méregtelenít az izzadság mirigyeken keresztül, az immunrendszer része, kiválasztó szerepe miatt harmadik vesének is nevezik. A testünk a bőrünkön keresztül lélegzik, akár csak egy tüdő. Részt vesz a testhőmérsékletünk szabályozásában, hőt ad le és vesz fel. 50-70% víz, ezért megfelelő hidratálással lassíthatjuk a bőr öregedését, ráncosodását, megereszkedését. A megfelelő hidratálást kívül és belül is kell végezni! Napi két liter tiszta víz, lédús gyümölcsök, zöldségek, lé böjt kúrák, és külsőleg vegyszermentes, természetes olajokkal, szappanokkal. Bőrünknek van egy láthatatlan védőköpenye, ez a savköpeny, ami 12 óránként megújul. Nem megfelelő vagy nem rendszeres tisztálkodás esetén a bőrben is felhalmozódnak a méreganyagok, és kilökődik pattanások formájában. Ez akkor is megtörténik, ha belsőleg nem figyeltünk oda mit eszünk, és a bevitt élelem vagy vacak kaja hatására méreganyagok képződnek a testünkön. Ez a bizonyos savköpeny véd a fertőzésektől, kórokozó bacilusoktól. Ph értéke optimálisan 5,5-6,5 között van. Ezt lakmusz papírral lehet nagyon jól ellenőrizni, továbbá ez a papír alkalmas arra is hogy megtudd milyen a ph értéke a szappanodnak, tusfürdődnek. A ph érték Pondus Hidrogenii, egy adott oldat kémhatását savasságát vagy lúgosságát jelzi. A kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez. A lúgos szappanok lekoptatják a bőr felszínét, a savasabb szappanok, tusfürdők érintetlenül hagyják és nem segítik a bőr lehámlasztását továbbá vízszegényebbé is válik a testfelülete, ezért kell ebben az esetben plusz testápoló. A lúgos kémhatású házi szappanok, hámlasztanak, eltávolítják az elszarusodott hámsejteket, segítik a bőr öntisztulását, és nem tartalmaznak vegyi anyagokat. 


Vegánként ez lényegesen fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek nem estek át állatkísérleteken, nem vegyi úton előállítottak, nem tartalmaznak a testre káros anyagokat, nincs bennük kőolajszármazék, vegyi illatok, alkohol, kollagén, faggyú, íz és illat fokozók. 

„Azok a kozmetikumok, melyekben kollagén, vagy faggyú van, nagy valószínűséggel a prion nevű elpusztíthatatlan mutáns fehérjét is tartalmazzák, amely egy kergekórhoz hasonló betegség okozója.” 

/Forrás: amerikai újságcikkből/

Bőrünk kis molekulájú zsírokat termel, ezzel szemben az ásványi olaj, kőszármazék, állati zsír nagy molekulájú, nem képes a bőr pórusain át bejutni, gátolja a bőrt a szabad légzésben. Tudjuk e például mi is az a lanolin? A birkák gyapjújából nyert zsiradék… ezzel reklámoznak jó pár baba szappant, tusfürdőt, krémeket, milyen jót tesz ez nekünk…

Vagy tudjuk e mi az a Sodium Laureth Sulfate? Irritációt, bőr allergiát okozhat. A legtöbb sampon, tusfürdő alapja. Agyba, májba, szembe, bőrbe, szívbe jutva komoly károsodásokat okozhat. Szürkehályog és szembetegségeket. Ezenkívül szín, illat anyagok mesterséges felvonulása következik a gyártói szalagokon…. a különleges illatok, alkoholok, jöhet a csomagolás, ami mindig nagyon trendi és csajos kell hogy legyen, és az életérzés eladása, hogy ettől te most szexivé és vonzóvá válsz!

Az igazság az, hogy nincs szükséged ilyen méreganyagokra! Sem a bőrödnek, sem a hajadnak sem pedig az egész szervezetednek! Ha egészségesen táplálkozol, miért mérgeznéd magad kívülről, ugye?

Éppen ezért használjunk mindig házi készítésű természetes szappanokat. A legtöbb ilyen szappan alapanyaga: természetes hidegen sajtolt olajak, vajak, mint a kókusz, shea, kakaó, mangó, olíva, stb….illatanyaguk természetes eredeti illóolajok, víz és lúg kerül még hozzá. Természetességüknél fogva nem irritálják a bőrt, sem más szerveket, molekulájuk behatol a bőr mélyebb rétegeibe is. Ma már egyre több drogériákban, bioboltokban, Herbáriákban lehet ilyet kapni, gyönyörű szép kiszerelésben, elérhető árakon, és nem szárítanak, kímélik a bőrt. Természetesen idő kell az átálláshoz, eleinte lehet furcsa lesz, meg kell szokni a naturális illatot, vagy hogy nem lesz csúszós a bőrfelület, mint a tusfürdőktől. Én ilyen szappannal mosom a hajam, a bőröm, mindenem, évek óta, élvezem a természetesség érzését, hogy lélegzik a bőröm, és nincs szükség egyéb kenceficékre, ez praktikus utazáskor is. :)

Természetes szépségápolásról és olajakról itt találsz cikket.



Nagy Szaffina,

Táplálkozás és Életmód tanácsadó, író és előadó

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!