Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. szeptember 21., szerda

Zöldségpástétom


Ha szeretted a pástétomos, aszpikos, kocsonyás ételeket, akkor ezt is szeretni fogod, ráadásul ez élő, enzimben gazdag, nagyon egyszerű elkészíteni!

Hozzávalók:

Kelkáposzta, paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, aprítógépben ledarálva, pépesre. Ehhez keverek darált lenmagot, ez lehet barna vagy arany. Beízesítem zeller zölddel, vagy szárított zellersóval, fehérborssal, szerecsendióval, fahéjjal, gyömbérrel, sóval, kevés kardamommal.

Egy pudingos állagot kapunk. Amolyan kocsonyás, aszpikos állag. Ezt formázhatjuk.

Tipp:

Ha friss zeller zöldet teszünk hozzá, akkor már az aprítás folyamatában tegyük bele.

Himalája vagy Parajdi sót használjunk.

A kelkáposzta legyen az uralkodó alap. Érdemes kétszer annyit beletenni, mint paprikából, és paradicsomból.

Minél lédúsabb paradicsomot használunk, annál habosabb, aszpikosabb állagot kapunk, hiszen ebben ivódik fel majd a darált lenmag.

Egészségre gyakorolt hatása:

Kelkáposzta: Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium forrás. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P - vitamin, valamint folsav. A C - vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, Cvitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

Lenmag: A nyers lenmag felületén egy nyálkásító anyag található, pektin, amely vízzel, illetve nedvvel érintkezve zselés anyaggá változik. (Ezt kipróbálhatjátok otthon egy kis vízbe áztatva) A belekbe jutva nagy mennyiségű vizet vesz fel, ezért is kell több folyadékot inni, hogy segítsük ezzel is a béltisztítás eme kellemesebb formáját. A pektin (nyálkásító anyag) segít abban neki, hogy a belekben gondtalanul végig vonuljon, és seprűzze a szemetet, lerakódásokat. Az egyik legfontosabb növényi eredetű omega-3 zsírsavforrásunk a lenmag.

Zellerzöld: A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

Fehérbors: A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.

A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.

A gyömbér javítja az emésztést, gyulladás csökkentő, és a memóriára is jó hatással van!

A kardamom gyomorerősítő. Nagyon hatékony felfúvódás, rossz emésztés esetén. Fejfájás ellen is jó. Serkenti a szívizmok működését. Köhögéscsillapító.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ egyik legegészségesebb sója.


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Szaffina!
    Nagyon örülök ,hogy rád találtalak ,ugyanis én is az egészséges táplálkozásnak vagyok a hive,Erdélyből vagyok Marosvásárhelyről.Nagyon tetszik a blogod gratulálok sok puszit!
    Baba

    VálaszTörlés
  2. Kedves Baba!

    Én is örülök Neked! Ha még több receptet szeretnél olvasni, nézd meg az archívumot, jobb oldalt, illetve a fent a keresőben tudsz még nevek alapján keresni ételekre. Mind nyer, élő, ami itt készült. Szívet melengető, amikor országhatáron túlról is érkeznek magyarok! Neked is puszi! :)

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!