Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. február 24., csütörtök

Interjú készült velem


Örömmel és megtiszteltetéssel vettem a felkérést, a Fitt Nők Magazin szerkesztőjétől, Winklerné Vámosi Nórától, hogy legyek a riport alanya!

Az interjút itt is olvashatjátok, illetve a Fitt Nők Magazinban is megtalálhatjátok.

" És most egy elgondolkodtató interjút olvashattok Nagy Szaffinával, a Szaffina Fűszerkonyhája blog tulajdonosával. Szaffina és férje már jó idő óta nyers vegán étrenden él, azaz kizárólag hőkezelés mentes, élő, nyers ételekkel táplálkoznak. Étrendjükben gyümölcsök, zöldségek, magvak, fűszerek szerepelnek, hatalmas életenergiájuk van. Nem fogyasztanak húst, tejet, tejtermékeket valamint semmilyen állati eredetű élelmiszert.

Hogy hogyan jutottak arra az elhatározásra, hogy ezen az étrenden éljenek, hogy okoz-e számukra kihívást és nehézséget ez a fajta életmód, megtudod, ha elolvasod az interjút.

1. Kedves Szaffina! Köszönöm, hogy válaszolsz kérdéseimre. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok embert érdekelnek majd a válaszaid, hiszen az ember nem minden nap találkozik nyers vegán életmódot folytató személyekkel. Első kérdésem lenne, hogy mi vezetett titeket, férjeddel, Karesszal arra az elhatározásra, hogy nyers vegán életmódot folytassatok? Mióta éltek élő ételeken?

Válasz: Mindig is kerestük az egészséges életmód alapköveit. Amikor a nyers étkezéssel találkoztunk, nem riadtunk meg tőle, valahogy a bensőnkben érzetük, ez az, amit kerestünk! És igazunk lett! Az idő minket igazolt! Előtte már vegetáriánus voltam, jóval előtte pedig igyekeztem a magam módján egészségesebben élni. Komoly egészségügyi problémából álltam fel, amiről sem most, sem a jövőben nem fogok beszélni, mert minden gondolat teremtő erejű. Nekünk nem tudott egy orvos sem segíteni, így magunknak kellett kijárnunk az utat. 2007 óta vagyunk nyers vegánok.

2. Ha lesz majd gyermeketek, őt milyen étrenden szeretnétek majd nevelni?

Válasz: Nyers, vegán életmódon. Sok hajcihőm lesz még ezzel, tudom, ezért is készülök fel amennyire csak tudok, a családnál, védőnőnél, orvosoknál, óvodánál, iskolánál. Onnantól kezdve hogy megfogan, az ő érdekeit fogom nézni, és a lehető legtöbbet, és legjobbat szeretném számára nyújtani, ami csak tőlem telik. Fontosnak tartjuk a szabad akaratot, és a szabadságra nevelést, így nem lesz eltiltva semmitől, de felkészítve fel lesz. Nem fog kapni olyan választ, hogy „csak”. El fogjuk neki magyarázni, mit, miért eszünk és teszünk. Szeretnénk megtanítani a szabadsága gyakorlása mellett, a felelősség vállalásra is, oly módon, hogy vállalja a következményeket. Tehát, ha eszik húst, vagy cukros édességet, és rosszul lesz, akkor igenis tapasztalja meg, miért is nem eszik apu, és anyu ilyen halott ételeket. ( Ez a módszer a férjemnél is működött.) Érdekes a téma, mert én, illetve mi, leszünk a felelősek a gyermekért, amíg nagykorúvá nem válik, ám biztosítani kell számára a szabadság választását is. Úgy gondoljuk, amikor már tudatosabban tud gondolkodni, akkor engedjük neki, hogy azért nyúljon, amiért szeretne, amíg pedig nagyon kicsi ( 3 év alatt) addig nekünk kell szigorúbbnak lennünk. A családnál ezt úgy próbáljuk megoldani, hogy ebéd után megyünk, így a közös étkezés kimarad.

3. Milyen egészségügyi változásokat éreztetek már magatokon azóta, mióta ezt az étrendet követitek?

Válasz: Folyamatosan fiatalodunk! Jelenleg fiatalabbnak nézünk ki, mint öt évvel ezelőtt! És még is bölcsebbek vagyunk, ez csuda jó érzés! Más velünk egykorúak óriási különbséggel néznek ki, már most! Karesznak elmúlt az allergiája, ( parlagfű, por, állatszőrzet és még 10 féle dologra) az orvosok azt mondták élete végéig gyógyszert kell szednie. Nekem rendbejött a mensesem, nincsenek már fájdalmas görcseim. A fogaink kerekebbek, formásabbak lettek, a bőrünk, szemünk, hajunk tiszta, és csillogó. Én is egyre egészségesebb vagyok, és már három éve nem élek gyógyszeren, és nagyon örülök, hogy még itt lehetek, és segíthetek másoknak is!

Ami még is a legfontosabb, hogy tisztábban tudunk gondolkodni. Régebben a sok főtt étel elnyomott minket. Kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és rengeteget tudok tanulni, gyorsabb az agyam, és sokkal többet tudok felfogni, amikor tanulok. A nyers étkezés tudatosságot igényel, és akár csak a böjt, megtanít arra, hogy az élet más területén is tudatosabbak legyünk, önbizalmunk, és önfegyelmünk izmai erősödik.


Azt leszögezném, hogy csak nyers étkezés nem elég! Nem ez a minden! Az energia, amitől létezünk, a beérkező gondolatok, a tudatosság, a szív rezdülései, sokkal fontosabbak!


4. Milyen előnyei vannak a nyers táplálkozásnak?

Válasz: Először is, nem kell főzni, és szellőztetni az utána járó bűzt! Nem kell órákig mosogatni, és nem áll halomba a sok mosatlan edény! Öt-tíz perc alatt összetudok dobni egy nyers ételt! Természetesen azért készítek néha bonyolultabb fogásokat is, férjem örömére. Másodszor, nem halott táplálékot adok testemnek, hanem igazi életerőt! Nem fáradt leszek, hanem aktív! Harmadszor, kevéssel is jól lakunk! Ez gazdaságilag is megmutatkozik. Nem az teszi ki a mindennapjaimat, hogy mit főzzek, és nem robotolok egész délután a konyhában. Tudok azokkal a dolgokkal foglalkozni, ami igazán hasznos, és előre visz. Mint például a blog írás.

5. Előadásokat is szoktatok tartani a témában. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy nem furcsállják-e az emberek ezt a táplálkozási irányzatot? Tetszik általában nekik, vagy kicsit idegenkednek tőle?

Válasz: Úgy gondolom, ha valaki eljön egy előadásomra, tudja mire számíthat. Nem kerülöm a forró kását, kimondom egyenesen a tényszerű igazságokat, de soha nem támadok egy étkezési formát sem, előadásaimat az elfogadás módjában teszem. Tetszik az embereknek az őszinte, szókimondó, felpörgetős, egyenes beszéd. Először megdöbbennek, dobnak egy hátast, aztán nevetnek egyet, (általában a poénjaimon) és tudják, hogy tényekről beszélek, elhiszik. Én mindig elmondom: „Ne nekem higgyenek! Győződjenek meg saját maguk!”

Én azért vagyok magabiztos, mert tudom, amit tudok, és megéltem az élő ételek gyógyító erejét!

Sokan jönnek utána tanácsért hozzánk. Nem állítom, hogy mindenki azonnal nyers vegán lesz, de jó pár emberben elindítunk valamit. Van, aki ennek hatására vett csíráztató edényt, gépeket, könyveket, és azóta is lelkes zöld turmix ivó.

6. Ismerősök, tágabb család hogyan fogadják „másságotokat”?

Válasz: Mivel nem csak az étkezésben vagyunk mások, ez már csak „hab volt a tortára”! Megszokták, hogy két „űrmanó” jár a föld fölött, akik mindig mosolyognak, akiknek mindig jó a kedvük, jöhet szélvész, vagy hurrikán!

Nem mindenki fogadta el, de mi ezt elfogadjuk. Volt veszekedés, szócsatázás, de ma már nincs ebből gond. Ünnepekkor is visszük a kis nyers elemózsiánkat, és így étkezik együtt az egész család. Nyílván nem könnyű nekik megérteni, hiszen a valódi okokat soha nem tártam fel, és nem is fogom. Egyszerűen egészségesebbek vagyunk általa, és ezt ők is érzik. Tudják is hogy ez jó, de ők nem tudnának ilyen „kemény” életvitelt élni. Azt hiszem a probléma ott lesz, ha utód érkezik a családba. A legnagyobb problémának a birtoklás vágyát látom. Mert azt még elfogadják, hogy mi így eszünk, de az ő unokájukat már nem engedik, mert az, az övüké! Azt hiszem, előbb lenne nekik unokájuk, mint nekünk a gyermekünk. Remélem nem így lesz.


7. Mely kérdések érdeklik leginkább az embereket a nyers étrenddel kapcsolatban?

Válasz: Hogyan lehet a hagyományos, megszokott, magyaros ízeket helyettesíteni? Hogyan lehet nyersen is jóllakni? Hogyan készülnek a torták, és különböző édességek? Mit, mivel lehet, és hogyan kell csíráztatni? Milyen lépéseket tegyenek meg a vegán étkezés felé? Milyen eszközöket szerezzenek be? Mit, hol tudnak megvásárolni? Mit, mivel tudnak helyettesíteni? Hogyan tudnának meggyógyulni, és fiatalok maradni? Az élet elixírje örök téma marad itt is.

8. Nagyon tetszik a blogod, melyen az oda látogató emberek sok-sok érdekességet és ínycsiklandozó receptet találhatnak. Mesélj egy kicsit az oldaladról, mikor hoztad létre, mi volt a célod, milyen témákról olvashatunk majd a jövőben … stb.!

Válasz: Köszönöm, hogy tetszik. Tavaly májusban indítottuk el, mert már elég sokan kíváncsiskodtak az étrendünk felöl. Egyre többen kérték el a recepteket, tanácsokat, mit, mivel, hogyan, együnk, és helyettesítsünk, és igény volt már arra, hogy egy helyen összeszedetten minden fent legyen. Célom, hogy segíthessek azokkal az egyszerű megoldásokkal, amelyek nekem is beváltak, és minél többen megismerhessék a vegán étrendet, a természetes forrásainkat, és tudjuk is őket használni, mindenféle kemikáliák helyett.

Márciusban ”Nők hete” lesz hétfőtől vasárnapig, (március 7-13-ig) ahol érdekes és hasznos nőket érintő témákról lesz szó, ezen kívül több kiemelkedő személyiséggel is készítettem interjút, akik már most is sokat segítenek az egészség téma iránt érdeklődőknek. Válaszaik, hasznos tanácsaik, véleményük, segítő és értékes üzenetük, a Nők hetében lesz olvasható.

Lesznek személyes programjaink is, ezeket a blogon olvashatjátok, www.szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com , és májusban nagy meglepetéssel készülök!!! Érdemes lesz velem tartani!

9. Néha-néha megkívántok-e egy-egy „hagyományos” ételt is? El kell-e felejtenie annak a „hagyományos” ízeket, aki nyers étrendre tér át?

Válasz: Igen, van, hogy néha megkívánunk egy-egy ételt, de tudjuk ez csak kívánalom, nem szükséglet. A tudatalatti elég furcsamódon megtréfálhatja az embert, gondoljunk csak egy szép dallamra, amihez kedves emlék fűz, ha újra meghalljuk a dallamot, azonnal beugrik az emlék minden pillanata. Így van az étellel is. Ha szeretettel, gondoskodással, melegséggel, boldog percekkel kötjük össze valamelyik ételt, akkor pontosan ez az ételt fog előjönni a tudatalattinkból, amikor hasonlóan érezzük magunkat. De a fordítottja is igaz. Szomorúak leszünk, és vissza kívánjuk idézni a boldog érzést, amit akkor éreztünk, ezért úgy gondoljuk, ha elkészítjük kedvenc fogásunkat, azonnal szebb lesz a világ, és újra boldogok leszünk. Nehéz különbséget tenni kívánalom, és szükséglet között, hiszen vékony határmezsgye választja szét. Ezt csak megfelelő tudatossággal lehet, amikor tudatában vagy annak, mit, miért eszel, és teszel az életben.

Sokan azt hiszik csak salátákon élünk, és ez olyan unalmas! Le kell mondani minden földi jóról, és megvonni magunktól mindent. Egyáltalán nem. Sokkal inkább élvezetes, és kihívást jelent, hogy alkoss! Alkoss élő gulyást, töltött káposztát, tejföllel, rakott kelt, ragukat, fasírozottakat, lecsót, pörköltet rizzsel, galuskával, paradicsomos káposztát, különféle főzelékeket, és süteményeket. Ahogy látod, ezek nagyon is magyaros ételek, és igenis lehet őket helyettesíteni!

Mindenkinek annyira szabad nyers evőnek lennie, amennyit teste, és főleg pszichéje beengedni kíván!

10. Ha egy valami lenne csak, amit javasolhatnál táplálkozás terén az embereknek, mi lenne a legeslegfontosabb?

Válasz: Étkezzen nyugodtan. Legyen jelen az étkezés pillanatában. Élvezze az ételt, bármit egyen is, bárhol legyen is. Tudom ez sokszor nem könnyű, gondolok itt olyan emberekre, akik boltban dolgoznak, és egy falat jut két kiszolgálás közepette. Családbarát munkahelyeket kellene teremteni, és igenis oda kellene figyelni a munkaadóknak is az étkezés fontosságára! Ez szolgáltatja az üzemanyag nagy részét testünknek, éppen ezért nagy hangsúlyt kellene rá fordítanunk. Nem csak hébe-hóba bekapni valamit, hanem legyen egyféle szertartása az étkezésünknek. Én bevezetném az egy órás ebédidőt munka közben. Megfelelő pihenéssel, odafigyeléssel, hatékonyabb munkaerőt lehet kapni! Egészségesebb alkalmazottakat, célegyenes munkát, magasabb profitot.

Használnunk kellene többet a fogainkat, rágóizmainkat, ne csak nyeljünk. Erre nagyon jó a nyers étkezés. Élvezzük az ízeket, amint szétolvadnak a szánkban, és ízlelőbimbóinkat csiklandozzák. Hálát kellene adunk minden falatért! Azt is tudatosítani kellene magunkban, hogy az elfogyasztott étel, milyen hatással lesz a testünkre? Amennyiben nehéznek érezzük, hogy nyugodtan leüljünk az asztalhoz, és ne a tv elé, vagy csak úgy kapkodva a napi teendőink között, akkor gyújtsunk gyertyát, és hallgassunk mellé komoly zenét.

Nálunk hétköznap, és hétvégén is gyakran kerül az asztalra a gyertyafény, hangulatos zenével. Ez nem csupán a romantikát szolgálja, ez az életünket szolgálja.


11. Van-e valamilyen mottód, vagy egyéb fontos üzeneted az emberek számára, amit még szeretnél elmondani?

Válasz: Szeressék egymást! Tanulják meg egymást tisztelni, a környezetüket, a Földünket, és a testünket! Ezeket mind ajándékba kaptuk, és mi mennyire vigyázunk rá?! Mennyire törődünk velük?! A legnagyobb probléma ezen a Földön az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet hiánya. Ebből fakad a szeretet éhség, a hatalomvágy, mert mindenki akar lenni valaki. Ahelyett, hogy tükörbe nézne és látná önmaga isteni lényét. Tudjunk megbocsájtani, szeretni, tisztelni, és elfogadni egymást!

Ez a legfontosabb üzenet, amit átszeretnék adni! Teljes szívemből kívánom, hogy ez egyszer megvalósulhasson az emberek szívében, lelkében, tudatában is!


Legfontosabb mottóm: „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!” Mert ha valaki tehetetlen, annak valóban lesz lehetetlen, de aki tehetetlenségéből csak egy kis reményt is felfedez, annak megnyílik a lehetőség csírája!


Köszönöm, hogy időt szántál rám, és örülök, hogy megosztottad velünk véleményedet, tudásodat és tapasztalataidat. :)

Válasz: Én köszönöm a megtiszteltetést! Örömmel válaszoltam. Ezúton is üdvözlök minden kedves Olvasódat! "

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a mondanivalód Szaffina!! Élmény olvasni ezt a cikket!!

    Szinte az össze gondolatoddal tudok azonosulni, például hogy a kimondott szó ereje mennyire fontos, meg a gondolataink teremtő ereje is.

    Nagyon köszönöm ezt a pozitív cikket!
    Sok sikert nektek a továbbiakban is!!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!!
    Öröm volt olvasni, (még párszor elfogom).

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jó! Köszönöm szépen Neked is Erika!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó volt elolvasni a cikket, köszönöm Neked! Meg tudom mutatni olyanoknak is, akik nem nagyon hisznek a nyersétkezésben, mert elég jól megmagyarázod benne a fontos kérdéseket.

    Még egyszer nagyon köszi!!!!

    VálaszTörlés
  5. Én köszönöm, ha továbbküldöd! Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki olvassa, mert ez azt jelenti, érdemes írni, és tenni azért, hogy egészségesebbek legyenek az emberek!

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!