Hozzávalók:
gomba, (én csiperkét választottam), olívabogyó, paradicsom, hagyma (vörös, vagy új), oregánó, fehérbors, saláta.
A salátán kívül mindent összeaprítunk turmixgéppel, vagy aprítóval.
A kapott krémet bele rakjuk salátalevelekbe, felgöngyöljük, és paradicsomsalátával tálaljuk.
A kapott krémet bele rakjuk salátalevelekbe, felgöngyöljük, és paradicsomsalátával tálaljuk.
Tipp:
Mivel elég leveses a hozzávaló, (paradicsom, gomba, olívabogyó, hagyma) ezért gyenge fokozaton készítsük. Petrezselymet is rakhatunk a gomba krémbe, pikánsabbá teszi.
Egészségre gyakorolt hatása:
A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Egészségre gyakorolt hatása:
A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Az olívabogyó F vitamint, esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Az F vitamin a sejthártyát építi, és a hormon háztartásban segít. A, D, E, és béta karotint tartalmaz. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.
Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!
Az oregánó, más néven szurokfű, az olasz konyha meghatározó fűszere. Levelei erősen antiszeptikus anyagot tartalmaznak, mely gyulladáscsökkentő. Íze hasonló a majoránnához, de jóval erősebb, ezért fűszerezésnél óvatosan! Jól összeillik a paradicsomos ételekkel. Forrázata jó idegnyugtató, fejfájás és köhögés csillapító.
A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.
A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.
Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!
Az oregánó, más néven szurokfű, az olasz konyha meghatározó fűszere. Levelei erősen antiszeptikus anyagot tartalmaznak, mely gyulladáscsökkentő. Íze hasonló a majoránnához, de jóval erősebb, ezért fűszerezésnél óvatosan! Jól összeillik a paradicsomos ételekkel. Forrázata jó idegnyugtató, fejfájás és köhögés csillapító.
A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.
A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése