A díjnyertes (MOMOT pályázatán 2. helyezést értünk el) nyers magyaros ételt kínálom az újév köszöntésére!
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, extra szűz olívaolaj, őrölt pirospaprika, fehérbors
Rizses-húsgombóchoz:
½ fej karfiol, 1 csésze áztatott dió, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, ½ liter magtejföl a tálaláshoz
Savanyú káposztát kevés olívaolajjal, őrölt pirospaprikával, fehérborssal megfűszerezzük. Készítünk rizses-hús gombócokat, melyeket gombócként, illetve fejes káposzta levélbe göngyölítjük.
Magtejföllel ízesítjük és díszítjük.
A "húsgombócot" így készíthetjük: áztatott diót, és karfiolt aprítógépben összedarálunk, hozzá darálunk vöröshagymát, fokhagymát, és magyaros fűszereket, mint fehérbors, fűszerpaprika, Himalája só, kevés dióolajjal, vagy olívaolajjal még meglocsoljuk. Az így kapott masszából golyókat formázunk. Ez olyan igazi rizses-húsos gombócnak felel meg.
Tipp:
A savanyú káposztát nem kell átmosni, hagyjuk csak meg az igazi, gyógyító, savanyú ízét. De érdemes nekünk készíteni, mert a piacon és a boltokban található káposzta, hagyományos konyha sóval készül, lásd a 1. receptes könyvben csalamádé néven.
A legjobb, és mutatósabb, ha gombócokat, és káposztába göngyölített ”husit” (nyers fasírozott) is felszolgálunk. A göngyölítésnél fogpiszkálóval, illetve díszkarddal tudjuk rögzíteni a káposztát.
Tehetünk bele egész feketeborsot is, főleg, ha tudjuk másnapra is marad, így hagyunk időt a borsnak, hogy kiárassza magából az ízeket. Feketebors helyett használhatunk fehérborsot vagy borsika füvet.
Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése