Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2013. július 11., csütörtök

Sóska pestó


Kertünkben is szedhetjük, vagy piacon is vehetjük kistermelőktől, de a legjobban a vadsóskát szeretem, megszedni a szabadban, a vadréten, és azt elkészíteni. A vadsóskát több hétig is akár eltudjuk tenni üvegekben, nyersen, pestóként, a jó hűvös kamrába, vagy a hűtőbe. Fagyasztani semmiképpen ne fagyasszuk, hiszen elveszíti az értékét! Nyersen viszont megmarad benne a fontos ásványi anyag, és enzim!

Pestóként tökéletesen visszaadja a régi ízeket, amikor még gyermekként főzve ettük a sóskamártást. Csak hát az ugye bár főtt is, és habart is… szóval váltsunk csak vissza az élőre!

Hogyan is készíthetjük?

Salátába vágva, vagy önmagába is nagyszerű, de annyit nem tudunk így megenni. Zöldlét is készíthetünk belőle, és mivel elég magas az oxálsav tartalma ezért banánnal készítsük, és kevés spenót levéllel. Ez főleg a házi sóskára vonatkozik, mert a vadon termő társa annyira savanyú, hogy nekem több banán kíséretében sem ízlett a zöldlé. Viszont, vadsóskából finomabb pestót lehet készíteni, mint a kertiből!

Extra szűz olívaolajjal, vagy hidegen sajtolt napraforgó, repce, szőlő keverék olajjal készíthetjük. (Kapható: Biogold Kft, Nemesvámos, magyar termék!) Ez a hármas olaj kitűnő a pestókhoz, magyaros ételekhez, lecsóhoz, nyers rizshez, fasírozottakhoz, nyers főzelékekhez, és gazdaságos is, és nem utolsó sorban támogatjuk a magyar gazdaságot is!

Tehát olaj, annyi hogy ellepje a már megmosott, összetépett, vagy szeletelt sóska leveleket, a turmixgépben, és só, ez lehet Himalája, vagy Parajdi, és indulhat is a turmixolás.

A kerti sóska hűtőben, kamrában 3-4 napig eláll, a vadsóska akár több hétig… bár nálunk addig még sosem maradt. :)

Sóska mártás helyettesítésére tökéletes!

Tipp:

Minél több hármas olajat teszel bele, annál finomabb!

Ha elkészítesz egy adagot, ne öntsd még ki üvegbe, ahhoz tegyed folyamatosan az összevágott sóska leveleket, és olajat és sót, hiszen így az első adag leturmixolása után könnyebben megy a többi….


A pestók a babáknak, vagy fogyókúrázóknak, 
böjtölőknek is ideális!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a FacebookonNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!