Egy kedves olvasónk Finnországból küldi az alábbi receptet:
"Ez egy univerzális készítmény, ugyanis rettentő egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá nagy szakácstudomány, rengetegféle ételbe belevariálható és szószerint elvarázsolja.
Hosszú ideig eláll, akar 2-3 évig is - ha megfelelő hűvös, száraz, hideg helyen tárolják, - de mivel olyan ízletes, hiszem, hogy igen hamar elfogy.
A legjobb nyár végén készíteni, amikor minden hozzávaló anyaghoz könnyedén hozzájutunk és nem elhanyagolandó, hogy ilyenkor a legolcsóbbak és legfrissebbek.
A mellékelt képen tehát a nyers vegeta látható üvegben.
Elmondom, hogy a mi családunk mi mindenre használja. Levesekbe, főzelékekbe, fasírozottba, köretekbe. Pl.rizs, köles, árpa vagy hajdina körethez ízesítőnek és vidám szint adva az ételnek.
Mivel én már régóta nem készítek húsból fasírozottat, a zöldséges fasírozottakhoz ugyanolyan jól illik.
Borzasztó praktikus, hogy nem kell külön megvenni télen a nyersanyagokat, hanem csak előveszem az üveget, és néhány kanálnyit beleteszek a nyár ízeiből.
Mióta több nyers ételt eszünk, legújabban kenyérre kenjük, itt a képen pl. egy rozs zsemlécske látható, amit megkentem avokadóval, rajta a nyers vegeta. Csodálatos ízt ad neki!
Amint a képen látható, Himalája sóval készítjük, ezáltal az értékes ásványi sókat is élvezheti szervezetünk.
Mivel a nyers vegeta önmagában nem étel, ezért készítettük el a képet így, hogy mindenki elképzelhesse."
Íme a recept:
Hozzávalók:
1kg paprika
1kg sárgarépa
1kg petrezselyemgyökér (fehér répa)
400g zeller
200g karfiol
200karalábe
200g hagyma
200g paradicsom
3-4 egész foghagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje
500 g só (Himalája)
"Az összes anyagot megtisztítjuk, és húsdarálon ledaráljuk. Figyelem! Hogy ne "süljön be " a darálónk, érdemes az anyagokat úgy adagolni, hogy mindig váltakozzon a szárazabb a levesessel. (pl:répa,paradicsom, karalábé, hagyma,fehérrépa,paprika, stb.)
A zöld csokrokat külön érdemes megvágni (zeller és petrezselyem), mert ezek nem darálhatóak. Az egész masszát jól elkeverni, és belekeverni a sót is. Egy éjszakát hűvös helyen állni hagyni,majd reggel újabb keverés után tiszta üvegekbe tenni. Jól megtömködni, hogy levegő és buborékmentes legyen!
A zöldségek egy kis levet eresztenek, ezt a végén az üvegek tetejére öntöm mindegyikre elosztva.
Lezárjuk az üvegeket, és készen van a vegetánk egész évre.
Jó étvágyat!"
Figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket, ami januárban érkezett Finnországból. Nem tudtam hol sírjak, vagy nevessek….. megosztom veletek, mert szerintem érdekes…
A cikket ITT találod.
"Ez egy univerzális készítmény, ugyanis rettentő egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá nagy szakácstudomány, rengetegféle ételbe belevariálható és szószerint elvarázsolja.
Hosszú ideig eláll, akar 2-3 évig is - ha megfelelő hűvös, száraz, hideg helyen tárolják, - de mivel olyan ízletes, hiszem, hogy igen hamar elfogy.
A legjobb nyár végén készíteni, amikor minden hozzávaló anyaghoz könnyedén hozzájutunk és nem elhanyagolandó, hogy ilyenkor a legolcsóbbak és legfrissebbek.
A mellékelt képen tehát a nyers vegeta látható üvegben.
Elmondom, hogy a mi családunk mi mindenre használja. Levesekbe, főzelékekbe, fasírozottba, köretekbe. Pl.rizs, köles, árpa vagy hajdina körethez ízesítőnek és vidám szint adva az ételnek.
Mivel én már régóta nem készítek húsból fasírozottat, a zöldséges fasírozottakhoz ugyanolyan jól illik.
Borzasztó praktikus, hogy nem kell külön megvenni télen a nyersanyagokat, hanem csak előveszem az üveget, és néhány kanálnyit beleteszek a nyár ízeiből.
Mióta több nyers ételt eszünk, legújabban kenyérre kenjük, itt a képen pl. egy rozs zsemlécske látható, amit megkentem avokadóval, rajta a nyers vegeta. Csodálatos ízt ad neki!
Amint a képen látható, Himalája sóval készítjük, ezáltal az értékes ásványi sókat is élvezheti szervezetünk.
Mivel a nyers vegeta önmagában nem étel, ezért készítettük el a képet így, hogy mindenki elképzelhesse."
Íme a recept:
Hozzávalók:
1kg paprika
1kg sárgarépa
1kg petrezselyemgyökér (fehér répa)
400g zeller
200g karfiol
200karalábe
200g hagyma
200g paradicsom
3-4 egész foghagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje
500 g só (Himalája)
"Az összes anyagot megtisztítjuk, és húsdarálon ledaráljuk. Figyelem! Hogy ne "süljön be " a darálónk, érdemes az anyagokat úgy adagolni, hogy mindig váltakozzon a szárazabb a levesessel. (pl:répa,paradicsom, karalábé, hagyma,fehérrépa,paprika, stb.)
A zöld csokrokat külön érdemes megvágni (zeller és petrezselyem), mert ezek nem darálhatóak. Az egész masszát jól elkeverni, és belekeverni a sót is. Egy éjszakát hűvös helyen állni hagyni,majd reggel újabb keverés után tiszta üvegekbe tenni. Jól megtömködni, hogy levegő és buborékmentes legyen!
A zöldségek egy kis levet eresztenek, ezt a végén az üvegek tetejére öntöm mindegyikre elosztva.
Lezárjuk az üvegeket, és készen van a vegetánk egész évre.
Jó étvágyat!"
Figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket, ami januárban érkezett Finnországból. Nem tudtam hol sírjak, vagy nevessek….. megosztom veletek, mert szerintem érdekes…
A cikket ITT találod.
Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Erdeklodom, hogy a zeller a zeller gumo vagy a zold fajta? Hasznalhatok aprito gepet a daralo helyett? Koszonom!
VálaszTörlésA hozzávalók alapján kell bele mindkettő.
VálaszTörlés