Csíragombóc:
Adzuki bab, lilahagyma, fokhagyma, 1 csésze áztatott dió, aprítógépben összeaprítva. A masszához keverünk még darált arany vagy barna lenmagot. Ízesítjük vega–mix, kömény, Himalája só, dió olaj, vagy extra szűz olívaolaj. Ízléses gombócokat formálunk belőle.
Tipp:
Elkészíthetjük mungó babból és lencse csírából is, illetve más csírákból. A lencséből készült gombócnak kissé kesernyés, földes íze van, ezért lehet hozzákeverni egy kis darált virágport.
Még finomabb lehet, ha teszünk hozzá petrezselyem és zeller zöldet. Nekem kifejezetten erre a célra van üvegbe általam szárított zellersó, ha épp nincs otthon friss zeller. De a legjobb mindig a friss!
Paradicsomszósz receptje
Egészségre gyakorolt hatása:
Csírákról bővebben.
Adzuki bab: Jó minőségű fehérje, kiváló vas és C-vitamin forrás.
Mungóbab: Jó minőségű fehérje, kiváló vas, kálium és C-vitamin forrás.
Lencse csíra: Sokoldalú csíra. Fehérja, vas, C-vitamin és egyéb ásványi anyag forrás.
A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.
A lila hagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!
A fokhagyma tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, kálciumot, és szelént. Antibiotikus hatású, jó féreg űző, (Candida diétánál elengedhetetlen) immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a vérzsírt.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése