Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. január 19., szerda

Elkötelezettség az ökológiai fenntarthatóság mellett

Az alábbi cikket köszönjük a Szépzöldnek.



Naprendszerünk kék bolygója, a sok milliárd életnek otthont adó Föld napjainkban kíméletesebb bánásmódért és törődésért kiált! Mit tehet közösségünk és mit tehetünk mi saját magunk, hogy bolygónkat teljes szépségében átadhassuk a következő nemzedékeknek?



Nézzünk kicsit az egyelőre még a „jövő homályába” vesző fogalmak mögé: ökológiai fenntarthatóság, környezettudatosság, környezetbarát technológia… Politikusok, döntéshozók, a nagyhatalmak által sűrűn használt kifejezések ezek, melyek remélhetőleg nemcsak gyakran emlegetett szavak lesznek, hanem a fogalmak által közvetített módszerek hétköznapjaink szerves részeivé válnak.

Az ökológiai fenntarthatóság lényege nem más, mint az, hogy a meglévő természeti erőforrásokat nem merítjük ki, illetve olyan alternatív megoldásokat keresünk az energia pótlására, melyek a földi élet egyensúlyát nem bontják meg. A másik - szintén létfontosságú szempont -, hogy mindeközben annyi hulladékot termeljen az emberiség, amelyet a Föld ökológiai szempontból még elbír és feldolgozható, újrahasznosítható. Bízom benne, hogy ez olyan cél, mely a környezetvédelem iránti elkötelezettség ösvényén át reálisan megközelíthető.



Sokan most talán legyintenek egyet, s halkan suttogják: szép álom! Hiszen az emberi társadalmunkban - mindenki számára érzékelhető - ellentétek uralkodnak: szegénység- gazdagság; egyenlőség elve - lehetőségek hiánya; termelékenység fokozása és a technológia fejlesztése - környezetvédelem; jólét - éhezés, nincstelenség...

Valóban, egyelőre még álom ezen elvek maradéktalan gyakorlati megvalósítása, de nincs más út számunkra! De hogyan érhetjük el, hogy környezetünkkel összhangban - együtt „lélegezve” - éljük mindennapjainkat?

Emeljünk ki egy a hétköznapokat is érintő területet - mivel ez a téma sok-sok könyvet megtölthetne - s vizsgáljuk meg, hogy személy szerint mit tehetünk a napi tisztálkodás végzése, a fürdőszobában töltött percek közben környezetünkért?


A földi élet titka a vízben rejtőzik, így alapvető elvként a vízzel való gazdaságos bánásmód az elsődleges szempont a 21. század fürdőszobájában is. Sok-sok fejlesztő mérnök dolgozott azon a problémán, hogy hogyan lehet - a termék előállítása és a termék felhasználása során - a takarékos vízfelhasználás elvét egyesíteni a tisztaság és a higiénia modern társadalmakban felmerülő fokozott igényével.

Elsők között a csaptelepeket vonták be a vizsgálatokba, s a kutatók megalkották az ún. buborékosítóval ellátott csaptelepet, mely akár negyedével is csökkenti a vízfogyasztást.

A másik innovatív fejlesztés - pl. VilboClear üvegbevonat, ceramicplus - egybeesik a háziasszonyok hőn óhajtott vágyával is, miszerint a fürdőszoba berendezés tárgyai legyenek könnyen tisztíthatóak. Ez az igény megegyezik a víz takarékos felhasználásának elvével is, hiszen ha a tárgyak a szennyeződést taszítják, akkor kevesebb vizet kell felhasználnunk a napi rutinteendők elvégzése közben.


A víztakarékosság a WC-ék és piszoárok kialakításánál is lényeges szempontként szerepelt. Hogyan biztosítható a megfelelő higiénia kevesebb vízfelhasználás mellett? A WC-ék esetén a megoldás egy speciális vízelosztó rendszer, mely biztosítja a tökéletes öblítést. A piszoároknál pedig egy speciális öblítő szelep jelenti az új megoldást – a proDetect rendszer -, melynek érzékelője segítségével elkerülhetjük a szükségtelen vízöblítést. Mindezen túl a víz optimális mennyiségét - e rendszeren belül - manuálisan is beállíthatjuk.

Végül pedig egy olyan fürdőszobában, ahol a könnyen kezelhető felületek uralkodnak, ott kevesebb tisztítószert kell felhasználnunk, mellyel a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozzuk.

Az ökológiai fenntarthatóság elve két tényező – a gazdasági fejlődés és a természeti környezet megtartásának – látszólagos ellentmondása között lebeg, de az emberek gondolkodásában bekövetkezett változások feloldhatják ezt a dilemmát és elindulhatunk egy új úton, mely a természettel való harmonikus együttélés felé vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!