Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 28., kedd

Káposztasaláta 2

Hozzávalók:

Fejes káposzta, karfiol, kelkáposzta, retek, olívaolaj, frissen facsart citromlé, tengeri vagy himalája só.

Fejes káposzta, karfiol, kevés kelkáposzta, és retek apróra reszelve. Főleg a fejes káposzta legyen túlsúlyban! Kevés olívaolajjal, és frissen facsart citromlével, kevés tengeri sóval ízesítjük.


Tipp:


Kevés őrölt köményt is rakhatunk bele, mert a káposzta puffasztó hatású, a kömény ezt kompenzálhatja.

Nagyon kevés is elég belőle, egyszerű, olcsó, és jó vendégváró!


Egészségre gyakorolt hatása:

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium forrás. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.

A retek serkenti az epe termelődését, és kiürülését, ily módon máj, vagy epe gyulladás esetén nagy segítséget nyújthat. Mustárolaja jól oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. Emésztést segíti, és növeli az étvágyat. Magas C vitaminban.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A kömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Görcsoldó hatású, az emésztés sima izmaira hat. Menstruációs, klimaxos problémáknál érdemes kipróbálni. Prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!