Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 28., kedd

Kókuszos Süti

Csodás érzéseket ébresztett fel mindkettőnkben (férjemben és bennem) mert felidézte számunkra az első közös hétvégénket, egyben az első karácsonyunkat, Sopronban! Akkor elhatároztam meglepem ezzel a sütivel a férjemet, és nosztalgiázunk egy kicsit összebújva….

A meglepetés jól sikerült!

Az eredeti receptet nála olvashatjátok. Én picit módosítottam.

Hozzávalók:

Alaphoz: 1 csésze mandula, 1/2 csészényi datolya, karobpor, csipetnyi fahéj, és csipetnyi só.

Kókusz réteghez: 2 csésze őrölt kókusz, és egy 1/2 csészényi kókusz, hidegen sajtolt kókusz olaj, pár fél citrom leve, kevés sztívia vagy szirupok, és vanília rúd.

A mandulát és a datolyát előző este beáztatjuk, a mandulát kiszárítjuk és ledaráljuk, a datolyával együtt. Masszát keverünk, teszünk hozzá karobport, csipetnyi fahéjat, és sót.

A kókusz őrleményt összekeverjük kikapart vanília belsővel, kókusz olajjal, szükség szerint sztíviával, és a citromlével. Amikor kész, hozzákeverhetjük a ½ csészényi kókuszt is.

Formázzuk, (nekem nincs még téglalap alakú tálcám, csak kerek tányérjaim, így amolyan torta formát csináltam.) Hűtjük, és pár óra múlva fogyasztható is. Én szilvalekvárral tálaltam.

Szilvalekvár: jó érett szilvákat leturmixolunk, (víz nélkül) fahéjjal ízesítjük. Másnapra lesz igazán lekváros állaga. Nagyon finom!

Tipp:

A kókuszolajat én kevertem felesbe pálmazsírral, mivel elég gyorsan fogy nálunk a kókusz olaj ;)

Beszerzésüknél figyeljünk arra, hogy hidegen sajtoltat vegyünk!

A kókusz krémet kikeverheted juharsziruppal is, nekem az első adagom ezzel lett kikeverve, kicsit színesíti a krémet. (Aztán rájöttem kevés az, az 1 csésze kókusz, így kevertem ki még egy adagot. Ez látható is képen, kicsit háromrétegű lett.)

Ha időhiányban vagy, (ahogy én voltam) és nincs idő arra, hogy kiszárítsad a mandulát, akkor tedd turmixgépbe, a datolyával együtt, és kevés vízzel aprítsd össze. Igaz, így krémesebb állagot kapsz, így én tettem hozzá zabkorpát.

Ha nincs otthon datolyád, vagy elfelejtetted beáztatni, használj helyette sztíviát, vagy szirupokat.

Ha jó minőségű vanília rudat vásárolsz, akkor elég a fele is, bár inkább legyen finom, mint semmilyen!

A szilvalekvárhoz nem kell sem édesítő (szirup) sem víz. Persze tehetsz hozzá, de nagyon édes a jó érett szilva! Ezeket gyorsan el kell fogyasztani, de ez szerintem nem lesz probléma! Pár napig lezárt üvegekben eltárolható. Ha kibírja ott pár napig…..mert valaki mindig rá jár :)

Elkészíthetjük aszalt szilvából is, de amíg van friss szilva, addig használjuk ezt!

Egészségre gyakorolt hatása:

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

A kókuszolaj nagyon sokoldalú készítmény használják bőrápolásra, samponként, légnedvesítésre, ételek készítéséhez. Gyakran alkalmazzák test- és hajápoló szerekben, masszírozó olajokban mivel bársonyossá teszi és táplálja a bőrt, védi az erős napsugárzás ellen. A kókuszzsír jót tesz a hajszálaknak, képes behatolni a haj szerkezetébe, némi rokonságot is mutat a proteinnel. A kókusztermő vidékeken élő nők bőre sima, ránctalan, hajuk dús és fénylő.

Ha ételeink elkészítéséhez kókuszolajat használunk, eleve alacsonyabb lesz a kalóriabevitelünk ráadásul a zsírsavak fogyást ösztönöznek, mivel fokozzák a pajzsmirigyműködést, ezáltal gyorsítják az anyagcserénket. A rendszeresen kókuszolajat fogyasztók között ritkán találunk elhízott vagy túl sovány embert.


Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A vanília egyik közkedvelt fűszerünk. Édes kellemes jellegzetes illatú. Hatása: hormonszint szabályzás, nyugtató, feszültségoldó és nemi vágyat növelő.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

A kakaó vérnyomás csökkentő, és antioxidáns! Ám vigyázzunk vele, mert nagyobb mennyiségben dugítja a beleket! Minél tisztább a kakaópor tartalom, minél magasabb arányban tartalmaz kakaót, annál jobb és annál több flavonoid található benne. Cink, réz, króm,kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, és B2 vitamin található még a kakaóban.

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A fahéj emésztést segítő, kellemes aromájú fűszerünk. Tisztító hatása régóta ismert. Megfázás, gyomor problémák, emésztési zavaroknál, méhfájdalmaknál alkalmazták régebben, és helyt áll ma is! Csökkenti a vérnyomást. Varázslatos ízeket teremt egy – egy süteménybe, ételbe, italba, kakaóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!