Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. augusztus 31., kedd

Vegetáriánus Fesztivál 2010 2. rész

Oszter Tamás - Természetes gyógyulás, amiről nem akarják, hogy tudj

Oszter Tamás az Indiai Pálmalevelek Magyar Nagykövete és a Hippocrates Intézet egyik képviselője. Az ő előadását, gondolatait osztom meg veletek.

1984-1996 között a tápanyag tartalom jelentősen csökkent a zöldségekben, és a gyümölcsökben.

Pl: Egy répa 1984-ben amilyen módon hatott azt ma 2010-ben 100 répa biztosítja. Tápanyag szegények vagyunk!

A ragadozó állatok testhosszának a bél hosszúsága csupán 3-4 szerese. Ék alakú, tépőfogaik vannak vérük és vizeletük savas. Egy szóval a hús tökéletes felszívódására alkalmas az emésztőrendszerük.

Ezzel szemben a növényevő állatok testhosszának a bél hossza több mint 9-10 szerese. Lapos őrlőfogaik vannak és vérük, vizeletük lúgos.

Az ember bél hosszúsága még a növényevő állatokénál is hosszabb kb. 12-szerese a test hosszának. Ebből is következik, hogy emésztőrendszerünk nem alkalmas a húsok megemésztésére. Ráadásul tökéletes növényevő fogazattal rendelkezünk. A két első csúcsosabb fogunkra fogják rá, hogy tépőfogak, amelyek nem másért olyanok, hogy a húsevők a zöldségeket is eltudják tépni. De ez a tépő fog sokkal nagyobb és élesebb. Amennyiben senki nem jár ilyen vámpír fogakkal, úgy kijelenthető, hogy növényevők vagyunk :)

Viszont az emberi szervezet is lúgos kellene, hogy legyen!

„Az vagy amit megeszel!”

„Nem az étel számít az életedben, hanem az élet az ételedben!„

Nézzük az ételek tárolását:

Ha téged lefagyasztanak, életben maradsz? És gyorsfagyasztással, ami kb. 4 perc? Akkor sem!

A fagyasztott sem jó, halott étel! Konzervek, vákuum csomagolt, tartósított ételek mind-mind halott ételek!

Ugyanúgy az étel is halott lesz, mihelyst lefagyasztjuk.

Mit csinálunk az ételeinkkel?

A legtöbb esetben megfőzzük őket. A főtt étel cukrokra és zsírokra bomlik le, ez tartja életben a legtöbb embert, mert valóban annyi energiát kapunk, hogy tudjunk futni a buszra, elvégezni a mindennapi teendőket, no, persze egy adag kávéval, és valamilyen édességgel, de gyorsan is öregszünk, kevesebb a teherbírásunk. Nincs nyomelem, vitamin és enzim tartalma. Savasodáshoz vezet. Kompenzáljuk a savakat!

Test, szellem, lélek összetartozik. A tisztítást érdemes a fizikai (testi) szinten elkezdeni ez pozitív hatással van a szellemünkre, mivel a felszívódott tápanyagok meghatározzák az agyunk biokémiáját. Próbáljatok meg jól lakottan egy nagy evés után nagy eredményeket véghezvinni!

Lúgosítani kell! Paradicsom, citrom, kis mennyiségben lúgosít, nagy mennyiségben savasít.

A méz nem növényi alapú, de jó cukor helyettesítő. Tamás szavaival élve „méh hányása”. Ezt se vigyük túlzásba mivel nagy mennyiségben savasít és nyálkásít.

Ez a legfőbb oka minden betegségnek. Minden főtt, feldolgozott étel nyálkásít és savasít.

A szellemünket is tisztítsuk!

A pozitív gondolatok, érzelmek lúgosítanak és erősítik az immunrendszert. Fontos gondolataink, lelkünk tisztítása! Elengedés! Megbocsájtás! Elfogadás!

Ha Te tisztább leszel, ételed is tisztább lesz! Nem fogod kívánni a zsíros, sült, nehéz főtt ételeket.

A táplálkozás legyen harmonikus, kiegyensúlyozott.

A húsevésről rengeteg okot felsorolnak, hogy miért is együk! Mert így jutunk fehérjékhez, vitaminokhoz és elengedhetetlen a fejlődésünkhöz. Ezek hatalmas tévedések! A zöldségekkel több fehérjét, ásványi anyagot tudunk bejuttatni, mint a húsokkal. Ráadásul tisztább táplálék.

B12 vitaminból a húsokban valóban több van, ezért ezt külön kell bevinni!

Tamás kiemelt egy-két zöldséget, gyümölcsöt:

A sóska, spenót kicsit toxikus! Ezekből kevesebbet fogyasszunk.

Egy pici napraforgó csíra tápértéke megegyezik egy óriási kinőtt napraforgóval. Egy maréknyi csíra 2-3 m2 napraforgónak fellel meg. Gondolj bele! Amikor megeszel egy maréknyi csírát, olyan mintha egy kertnyi napraforgót faltál volna fel!

A banánt zsírként és cukorként ismeri fel a szervezet. Arra nagyon jó a banán, ha hirtelen éhesek vagyunk, nincs mit ennünk, olyan helyen vagyunk, bekapjuk és helyreállítja a vér cukorszintjét.

Az olyan gyümölcs, amibe nincs mag az hibrid!

Olyan gyümölcsöket fogyasszunk amelyekben van mag! A mag nélküli, hibrid gyümölcs pl: ananász, mag nélküli szőlő, nem természetes, az emberek termesztették és szintén, mint a banánt zsírként és cukorként ismeri fel a szervezet.

Tamás kiemelte, hogy idény gyümölcsöket együnk pl: déli gyümölcsöket nyárunk együnk ne télen. Ez alól kivételek a zsíros gyümölcsök, amelyeket bármikor fogyaszthatjuk.

Zsíros gyümölcsök: olívabogyó, avokádó.

Olívabogyóból a feketét fogyasszuk mivel a zöld toxikus!A legjobb a Kalamata olívabogyó (Görögországból) származik. Az egyik legjobb életelixír!

Papaya nagyon jó.

A zöldségeknél, amelyeknek alapvetően nem zöld színűeknek kell lenniük, ami zöld az toxikus, nem érett meg! Paprika, paradicsom. Tehát a zöld paprika éretlen, legyen szó édes vagy csípős változatról.

Az uborka és a szőlő természetesen zöldek, a legkiegyensúlyozottabb táplálékaink.

A kaliforniai paprikát gázzal érlelik! A kápia paprika jó!

Az öreg kókusz értéktelen. A fiatal kókusz (nincs haja) az egyik legerősebb antioxidáns. Beleszúrhatunk egy szívószálat, és nagyon finom kókusz tejet szürcsölhetünk.

Magfélék:

A mandula a legfontosabb tápanyagunk a magok között. A második legértékesebb a mogyoró, nem a boltban kapott földimogyoró. A földi mérgező még nyersen is! Olyan a mogyorót válasszatok, amivel a mókusok is rohangálnak!

Tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgó mag jó! Dióban aflatoxin van, ezért alapvetően mérgező (áztatással ez kivédhető), de kis mértékben jó! Barackmag is jó!

A magokat evés előtt mossuk meg és áztassuk be pár órára! A magokban enzim inhibitor (enzim gátló) van, ami védi őket. Az állatok gyomrában van olyan enzim, amely lebontja ezt, de a miénkben nincs ezért kell beáztatni evés előtt. Az áztatott magokat letakarva, kis citrommal, hűtőben 3 napig eltarthatjuk.

Végezetül még egyszer felhívta figyelmünket az élő és a halott étel közti fontosságra!

Bármilyen hőkezeléssel, ami 38 fok felett történik, megöljük az ételt! Az étel elveszti az enzimeket és nyomelem, vitamin tartalma nagy részét. Viszont ha a napon 50 fokon történik mindez akkor élő mert ez természetes folyamat.

Ásványvízből a Mizse és a Vera a legjobb. Érdemes az ásványvizeinket is cserélgetni. Vagy szerezzünk be víztisztító berendezést.

Kesudió meg van főzve, savasít.

A mák is toxikus.

Evésnél 40-szer rágjuk meg az ételt! Hiszen az emésztés már a szájban elkezdődik.

Köles és a hajdina lúgos marad a párolás után is, de nyálkásít, mert főtt!

További hasznos információkat hallhatunk Tamástól:

október 29-én (pénteken), 19 órakor a Soter Ezoterikus klub és Teaházban.

Saját megjegyzés:

Még mi is ledöbbentünk egy-két hír hallatán. Természetes vegánként sok mindennek tisztában voltunk, de minket is ért meglepetés!

„A jó pap is holtig tanul.”

Cenzúrázatlanul adtam át amennyire csak tudtam az előadást, de mindenki maga döntse el, mit tud ebből elfogadni.

Azért pár megdöbbentő infót most kiemelnék:

- méz –„méh hányása”. Azóta eléggé megfordult a gyomrunk a méz hallatán. Nem azt javasolja ne együnk, csupán mértékkel!

- „A hibrid gyümölcsöket (banán, magnélküli szőlő, ananász) zsírként és cukorként ismeri fel a szervezet.”

Kontra - Dr. Edward Howell; Enzimtáplálkozás könyvéből:

„A nyers méz arról nevezetes, hogy tele van növényi amilázzal. Ez az amiláz nem a méhből kerül a mézbe, hanem az a virágporból származó valódi növényi enzim.”

Az már más kérdés, hogy amit veszünk az valóban nyers-e és nem-e melegítették föl?

„Az érett banánban első osztályú nyers kalóriák vannak, ami más, mint a rosszhírű főzött kalóriák. Az érett banán nem hizlal.”

Gondoljunk bele! A majmok is ezt eszik. Nekik ez természetes táplálékuk. Valóban sok a cukor a banánban, de az gyümölcscukor. Egy jó érett, barnás banánban már elkezdődött az elő-emésztés (táplálék enzim működik benne,erről már írtam Gyümölcsök emésztése) így kevesebb dolga van vele a szervezetnek. Én magam is tapasztaltam, hogy egyszerre sok banán (4 db) már sok. De nyilván több tényező is befolyásolja a banánevésünket.

Például:

Milyen folyamatok zajlanak a testben, mennyire kívánjuk az édeset?

Milyen munkát végzünk? Hiszen ha délelőtt csak gyümölcsöt akarunk enni, és csak banánt, és nehezebb napunk lesz, akkor lehetséges, hogy nem egyet eszünk.

Lehet, hogy leárazás volt a piacon banánból…;)

Lehet, hogy csak banán van egy lakatlan szigeten, amelyre kisodródtunk…… ;)

Az előadás után bár nehézkesen, de sikerült elkapnunk Tamást pár kérdés erejéig.

Kérdésünk egyike a krumpli volt, néha ehető-e? Illetve a sütőtök főzve?

A válasz nem. A főtt nyálkásít. A burgonyát élve lehet fogyasztani néha, de a krumpli is tiszta cukor.

A Hippocrates Intézetben csak nyers, élő ételeket adnak.

Kérdés: A puffasztott búza, rizs jó kenyérhelyettesítő-e és megengedett?

Válasz: Ezek mind főtt ételek, tehát nem.

Felmerült bennünk még egy kérdés a magok tárolásával kapcsolatban. Ezt Gittától kérdeztem meg.

Kérdés:

A magokat én jól zárható, kis üvegekben tárolom, pl: szezám, len, mák, "mókus"mogyoró, sárgabarack, mandula, stb..... Előfordult olyan, hogy a zacskóban hagytam felbontás után, hiába gumiztam le, bogaras lett, megromlott. Üvegben rendben van, és nem csak dísze a konyhának, de praktikus is. Ám vannak magok, pl: dió, mandula, amit nagy tételben kapunk, vagy veszünk, több kiló. Ezeket zacskóban beteszem a fagyasztóba. Mi úgy látjuk nem fagy le. Csak annyit veszek elő, ami szükséges. Helyes-e így a magok tárolása? Szabad-e a fagyasztóban tárolni a magot? Ha nem, akkor mit tudnál tanácsolni sok mag esetén?

Válasz:

„A nagy tételben vett magokat én is a fagyasztóban tárolom. Nincs bennük nedvesség, így tényleg nem fagynak meg, és az enzimeknek pedig nem árt. Több oka is van: nem avasodik meg pl a dió, és nem lepik el a molyok. Én így szoktam egy évi adagot megvenni ősszel, és frissen használom egész évben. Mindig csak annyit veszek elő, amennyi egy kis üvegben elfér.”

Végezetül:

Minden tiszteletem Oszter Tamásé, igyekszünk követni megfelelően a Hippocrates Intézet elveit. Megjegyzések semmiképpen nem ellene szólnak, csupán tények. Tamás nem azt mondja ezt vagy azt ne egyél, pl: méz, mák, banán, burgonya, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy élve, és mértékkel ezeket az ételeket. Nagyon örülök, hogy ott lehettünk az előadásán. Sajnos az előadás módját nem tudom átadni, fantasztikus volt!

A kesudiót és a mákot mi is fogyasszuk kis mértékben. Bár a kesudión mi ledöbbentünk, hogy főtt.

A hőkezelésről pedig még annyit, hogy nem kell bonyolultan, precízen méricskélni, egyszerű: amíg betudod dugni az ujjad, addig jó! Tehát semmiképp se forrald föl! Az már kicsit fájdalmas lenne, ugye? :)4 megjegyzés:

 1. Szaffina, köszönjük ezt a remek összefoglalót!
  Bár kint voltam a fesztiválon, az előadásokra sajnos nem tudtam beülni, így nagyon hasznos volt, hogy jegyzeteltél, és leírtad!
  Várjuk a folytatást!

  VálaszTörlés
 2. Kedves Szaffina!
  Csatlakozom Gittához.
  Én is ott voltam, de én sem voltam sok előadáson, így külön köszönet a nagyon részletes és tartalmas tudásért, amit átadtál!!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jók a kérdéseitek!! Pl. kiderült számomra, hogy a puffasztott búza és rizs nyálkásít, mert főtt!
  Ismét belegondondoltam a méz kérdésébe is. Más is mondta, hogy az a méh mellékterméke, így belegondolva, hogy a hányása... hát nem is tudom.... de nagyon szeretm, így intuíciómat követve maradhat a konyhámban :). Ahogy olvasom a tiétekben is kis mennyiségben jelen van.

  A mákot is nagyon szeretem :)))

  Jó megtudni ennyi hasznos dolgot!! Köszönöm!

  VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!