A Vegetáriánus Fesztiválon az egyik ételkóstoló ez volt. Igazi magyaros étel, nyersen készítettem el és teljesen vegán. Uborka és cukkini szeleteken tálaltam saláta ágyon. Mindenkinek nagyon ízlett.
Elkészíthetjük dióból vagy napraforgómagból is, gazdag fehérje forrás, nem véletlen választottuk ezt a kóstolót az „Izom építés vegán módra” c. előadásunk után. Ezt én most napraforgóból készítettem, abból lágyabb, mint a diós.
Hozzávalók: beáztatott napraforgómag, fokhagyma, csemege, vagy édesnemes fűszerpaprika, őrölt kömény, fekete bors, Himalája vagy Parajdi só
Az áztatott napraforgómagot tisztított vízzel leturmixoljuk, krémesre, vagy túrosra, ki hogyan szereti, (én krémesen) és befűszerezzük, apróra vágott fokhagymával, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, fekete borssal, Himalája vagy Parajdi sóval.
Vegán kenyérre, cukkini vagy uborka szeletekre tálalhatjuk.
Képet köszönjük Dóri Tamás Hunornak, az Innomotion Stúdió alapítójának. Neki is ízlett a körözött. :) http://innomotion.me/
Tipp:
Hogyan lehet még ízletesebb?
Citromlét keverünk hozzá, az ad neki egy kis savanykás ízt, amilyen a túró is.
Snidlinget, és lila hagymát is teszünk bele.
Megfűszerezhetjük kevés szerecsendióval is.
A fokhagymát már a turmixgépben letudjuk aprítani, így jobban kijön az íze, és nem kell szeletelgetni sem.
Tálalásnál, és egy csöppnyi ligetszépe olajat ráfolyatok, attól olyan jó, magyaros, kolbászos íze lesz, és paradicsommal, újhagymával fogyasztjuk.
Mielőtt elkészítenénk a magot, egy éjszakára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes!Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.
Egészségre gyakorolt hatása:
A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1 és E vitamin-forrás.
Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.
A kömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Görcsoldó hatású, az emésztés sima izmaira hat. Menstruációs, klimaxos problémáknál érdemes kipróbálni. Prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.
A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A fokhagyma tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, kálciumot, és szelént. Antibiotikus hatású, jó féregűző, (Candida diétánál elengedhetetlen) immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a vérzsírt.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.
A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!
A snidling, és az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Ligetszépe olaj: Gamma-linolén savakat tartalmaz, mely csökkenti a menstruációs panaszokat, allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukor szintet. Ízületi gyulladásnál, és étvágytalanságnál, is segíthet. Késlelteti az öregedést, segít a normál testsúly fenntartásában, és hőháztartásunkat is befolyásolja.
Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Oszd meg a Facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése