Igazi bomba a nyári esőben vagy akár a melegben. Szezonális gyümölcsökből készíthetünk különfélét, vagy önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen minden gyümölcsnek van emésztési ideje, de néha lehet kivételt tenni és élvezni a gyümölcsök íz és szín kavalkádját!
Én most ezeket kevertem össze: szeder, áfonya, ribizli, nektarin. Olyan gyönyörű a színűk és mennyei finom édes az ízűk!
Egészségre gyakorolt hatásuk:
Szeder:
Vértisztító, hashajtó. Védi a tüdőt és a torkot. Étvágyjavító. Menstruáció idején enyhítő gyümölcs. Karotin, B9-, C- vitamin, kalcium, kálium, mangán található benne.
Áfonya:
Fekete: Gazdag P- vitaminban, ami a C-vitaminnal együttműködve a vérzékenység ellen hat, és érvédő. Érelmeszesedést gátló, illetve megelőző. Hasmenés estén, máj és epebántalmaknál jó regeneráló. Javítja a látást. Menstruáció idején erősíti a testet, és szabályozza a megfelelő vérürítést. Bélfertőzés és húgysav ellen alkalmazható. Baktérium ölő. Csökkenti a szklerózist.
Ribizli:
Jelentős C-vitamin forrás. B1, B2, B6, E-vitamin, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas található még benne. Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs - és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Hashajtó hatású.
Sok C, és B-vitamin található benne. Kálium tartalma jelentős. Magnézium, kálium, nátrium található még benne. Csökkenti a vérnyomást, erősíti a szívet, megakadályozza a székrekedést, segíti az emésztést. A nektarin csupán külsőben tér el, ”szőrös” fajtájától, vitamin, és ásványi anyag tartalma megegyezik az őszibarackéval.
Tipp: leönthetjük szójajoghurttal vagy zabkorpával.
Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Oszd meg a Facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése