Hozzávalók:
dió
mazsola
eper
karobpor
szezámmag
citrom
Torta alap:
A csokoládé torta alapját dióból szoktam készíteni. Két csésze áztatott diót, egy csésze áztatott mazsolával összedaráljuk, aprító gépben. Keverünk hozzá 2-3 kanál karob port, ( szentjánoskenyér).
A torta alap egy részét elrendezzük a tányéron, erre kenjük a csokoládékrémet, majd a vékonyan felszeletelt epret, és újra egy rész tortalap. A tortát bekenjük csokoládé krémmel, és eper darabokkal díszítjük.
Betesszük a hűtőbe, mert úgy finomabb, és összeérik, már ha a férjünk addig nem dézsmálja meg……Amúgy nálunk a nyalakodás az ételkészítés csúcspontja! Hű, ez lehet félre érthető! De szerintem mindenki érti, akiben van egy kis gyermeki huncutság!
Csokoládékrém:
Karobpor, természetes édesítők (juhar - datolya szirup, élő lekvárok aszalványokból, sztívia), tahini és kevés tisztított víz kikeverve.
Tahini: őrölt szezámmag, citromlé, víz.
A torta alap egy részét elrendezzük a tányéron, erre kenjük a csokoládékrémet, majd a vékonyan felszeletelt epret, és újra egy rész tortalap. A tortát bekenjük csokoládé krémmel, és eper darabokkal díszítjük.
Betesszük a hűtőbe, mert úgy finomabb, és összeérik, már ha a férjünk addig nem dézsmálja meg……Amúgy nálunk a nyalakodás az ételkészítés csúcspontja! Hű, ez lehet félre érthető! De szerintem mindenki érti, akiben van egy kis gyermeki huncutság!
Csokoládékrém:
Karobpor, természetes édesítők (juhar - datolya szirup, élő lekvárok aszalványokból, sztívia), tahini és kevés tisztított víz kikeverve.
Tahini: őrölt szezámmag, citromlé, víz.
Tipp: A torta alapba is lehet tenni természetes édesítőt, bár szerintem fölösleges, mert a mazsola méz édes!
Egy kevés tengeri sót ha rakunk a torta alaphoz, és a csokoládé krémhez is, akkor jobban kijön az édes íz! (Ezt anyukámtól tudom, először le is döbbentem, de hát így működik a harmónia!)
A tahinitől különleges ízű lesz a csokoládé krémünk, de elhagyható a fokhagyma, és az olaj, ezt mindenki saját száj íze szerint döntse el, tapasztalja meg!
A torta alapot lehet turmixgéppel is készíteni, ebben az esetben lazább állagot kapunk, ( turmix géphez kevés víz is kell) ezért hozzá lehet keverni zabkorpát, hogy összeálljon. Más íze lesz a tortánknak, nagyobb lesz, laktatóbb.
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Az eper mellé rakhatunk más gyümölcsöt is, díszítésként például a kívit találtam a legjobbnak. ( Igyekezetem tulipán formát alakítani, szerintem ez kivehető a képen.)
Egészségre gyakorolt hatása:
A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.
A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, ( az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A szezámmag tartalmaz E, B1 vitamint, kálciumot, rezet, mangánt, vasat, foszfort, cinket. Kiváló fehérje és rost forrás!
Egy kevés tengeri sót ha rakunk a torta alaphoz, és a csokoládé krémhez is, akkor jobban kijön az édes íz! (Ezt anyukámtól tudom, először le is döbbentem, de hát így működik a harmónia!)
A tahinitől különleges ízű lesz a csokoládé krémünk, de elhagyható a fokhagyma, és az olaj, ezt mindenki saját száj íze szerint döntse el, tapasztalja meg!
A torta alapot lehet turmixgéppel is készíteni, ebben az esetben lazább állagot kapunk, ( turmix géphez kevés víz is kell) ezért hozzá lehet keverni zabkorpát, hogy összeálljon. Más íze lesz a tortánknak, nagyobb lesz, laktatóbb.
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!
Az eper mellé rakhatunk más gyümölcsöt is, díszítésként például a kívit találtam a legjobbnak. ( Igyekezetem tulipán formát alakítani, szerintem ez kivehető a képen.)
Egészségre gyakorolt hatása:
A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.
A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, ( az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A szezámmag tartalmaz E, B1 vitamint, kálciumot, rezet, mangánt, vasat, foszfort, cinket. Kiváló fehérje és rost forrás!
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Az eper B1, B2, C, A vitamin provitaminját, flavonoidokat, ( antioxidáns) kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat tartalmaz. Vastartalma miatt vérszegénység ellen javalt! Szervezetre tisztító hatással van, segíti az emésztést, serkenti a veseműködést, és erősíti az immunrendszert.
A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.
Az eper B1, B2, C, A vitamin provitaminját, flavonoidokat, ( antioxidáns) kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat tartalmaz. Vastartalma miatt vérszegénység ellen javalt! Szervezetre tisztító hatással van, segíti az emésztést, serkenti a veseműködést, és erősíti az immunrendszert.
A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.
Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!
Oszd meg a Facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése