Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. május 10., kedd

Gyümölcsök Emésztése


Beköszöntött a nyár, forró napsütésével, és finom, zamatos, édes gyümölcseivel! Eper, őszibarack, nektarin, meggy, cseresznye, dinnye, hm…micsoda szín kavalkád! Ehetünk ribizlit, málnát, szedret is, és még ami csodálatos gyümölcsöt megad nekünk a természet.

Együnk gyümölcsöt, de hogyan? Étkezési kultúránkban az az elterjedt szokás, hogy étkezések után desszertként fogyasztjuk, különböző krémekbe, fagylaltokba, süteményekben, rétesekben tálalva. Kompótként, vagy gyümölcssalátaként. Ezek feldolgozott állapotban kerülnek már a gyomrunkba. Ha pedig nyersen is fogyasztjuk, étkezés után, az sem helyes, hiszen a gyomornak a bevitt élelem feldolgozásával kell foglalkoznia, megemésztenie, netán még főtt is volt az elfogyasztott étel, akkor meg pláne!Egy főtt étel megemésztéséhez sokkal több energiára van szükség a szervezetnek. Enzimeket von el a szívtől, tüdőtől, májtól, vesétől.

Egy főtt étel lassabban emésztődik meg, ezért amikor ráesszük a gyümölcsöt, az nem tud tovább haladni a belekben, és megrohad. Hiába ettünk egészséges gyümölcsöt, kárt tettünk beleinkben, emésztő rendszerünkben, bélgázok alakulnak ki, bélpuffadás, rothadás, és a tápanyag sem tud jól felszívódni. Olyan ez, mintha haladnál autóval egy egysávos pályán, előtted egy lassú autó halad, te felgyorsult sebességgel belerohansz. Ugyan így belerohan a gyümölcs a főtt, még megemésztésre váró ételbe.
Feldolgozott, sütött, főzött állapotban már nem marad semmi enzim, vagy tápanyag benne, így ez annyi, mint halottnak a csók!

Amikor pedig gyümölcssalátákat készítünk, figyelmen kívül hagyjuk, a különböző gyümölcsök, különböző emésztési idejét. Sőt még keverjük kompóttal, cukrozott konzerv gyümölcsökkel is.
Nyersen ritkábban esszük, akkor is desszertként, és keveset, illetve keverjük más gyümölcsökkel.
Mert hogy különböző gyümölcsöknek különböző az emésztési ideje a gyomorban.

Dinnyék: (sárga, görög) 15 - 30 percSavas gyümölcsök:


citrom, narancs, grapefruit, ananász, eper, szamóca, málna 1 - 1.5 óra

Édes gyümölcsök:

banán, szárított gyümölcsök: datolya, mazsola, füge 4 óraSavanyú gyümölcsök:

alma, körte, szőlő, barack, cseresznye, szilva, kiwi, mangó 1.5 – 2 óra

Ha gyümölcssalátát kívánnánk készíteni vegyük figyelembe ezeket a szabályokat! Könnyebb lesz az emésztésünk ezáltal. Nem terheljük fölöslegesen a szervezetünket.

Minden gyümölcs, még a citrom is, lúgosító hatású! Amit itt felsoroltam, (savas, savanyú, édes) azok növénytani szempontból vannak besorolva. Tehát ha valakinek problémája van egy bizonyos gyümölccsel, az általában nem a gyümölcsben keresendő, hanem az illető felborult energetikai egyensúlyában, mely valamely szervrendszert, szervet érinti. (Bővebben: „Ízek színek világa” menü) Vagy, rosszul válogatta meg a gyümölcsöket, illetve nem megfelelően fogyasztotta, és nem megfelelő időpontban, étkezés után.

Ha allergiás tüneteket produkál egy gyümölcs, zöldség, vagy növény, valójában nem a természettel van a gond. Valójában enzimhiány lépett fel a szervezetben! Dr. A. W. Oelgoetz elmélete szerint az ételallergia akkor alakul ki, amikor a vérben lévő proteáz, (fehérje lebontó enzim) amiláz,(szénhidrátot lebontó enzim) és lipáz (zsírokat lebontó enzim) egy bizonyos szint alá süllyed. A vér nem felel meg a normálisnak enzim kezelés javallt, hasnyálmirigy enzimek bevitele. Sok betege ezáltal gyógyult ki sikeresen az ételallergiából.

Dr.Edward Howell kísérlete szerint amire allergiásak vagyunk, apránként szoktassuk vissza rá a szervezetünket. Először csak a gyümölcs, vagy zöldség levét, igyuk, fél decit, aztán egy decit, aztán ha engedi a szervezet apránként egy-egy falat, vagy szem gyümölcsöt együnk, mindaddig, amíg be nem áll a szervezetbe a teljes rend. Kitartást igényel, és tudatosságot.

Az élő ételekre való áttérés valóban megtisztítja a szervezetet, elmulasztja az allergiát, megerősíti az immunrendszert, jobban védekezünk bizonyos betegségekkel szemben, hamarabb felépül a szervezet egy akkut, vagy krónikus betegségből. Tisztább gondolkodást ad, ezáltal segít a fejlődésben. A főtt ételek elnyomják, eltompítják az idegrendszert. Próbáljunk csak meg igazán „jóllakottan” három fogásos menü után, aktívan dolgozni, játszani, ugrálni, gondolkozni. Nem igazán fog menni, mert testünk elfárad a nehéz ételek megemésztésében.

Pár alapszabály a gyümölcs evéssel kapcsolatban:

- Étkezés előtt minimum egy órával együnk, természetesen vegyük figyelembe a gyümölcs emészthetőségének idejét, pl banán esetében minimum 2-3 óra, de az a jó ha kivárjuk a 4 órát. (Nyílván ez attól is függ mennyi banánt ettünk, egy banánt könnyebben megemészt a gyomrunk, mint hármat-négyet.)

- Ne cukrozzuk a gyümölcsöket!

- Csak élő gyümölcsöket fogyasszunk, kerüljük a cukrozott, tartósított, hőkezelt konzerveket, befőtteket.

- A fagyasztott (amit te raktál el a hűtőben) gyümölcs télen néha-néha jól tud esni, de mindig törekedjünk az idény gyümölcsökre!

- A legjobb délelőtt enni gyümölcsöt! Természetesen ehetsz napközben, és este is, de legjobb délelőtt! Délelőtt van a legtöbb energiánk, és ne merítsük le azzal az energiát, hogy megterheljük nehéz, zsíros ételekkel. Az emésztéshez kell a legtöbb energia! A gyümölcs emésztése minden más ételnél kevesebb energiát kíván! Főképp, hogy már a benne lévő táplálék enzim elkezdi megemészteni, saját magát.

- Étkezés után minimum 2-4 órát várjunk, ez attól is függ, mit ebédeltünk, salátát, vagy főtt ételt.

A gyümölcsöket nem társítjuk:

- zöldségekkel

- fehérjékkel, (magok)

- keményítővel, (csíráztatott hüvelyesek, csíráztatott gabonák, sütőtök, burgonya)

A gyümölcs és zöldség szabály alól kivétel a hagyma, fokhagyma, avokádó.

Ne tarts attól, hogy a gyümölcs hizlal! Igaz, magas a cukor tartalma, és sok benne a szénhidrát, ezért este jobb a saláta, de nyugodtan eheted a nap bármely szakaszában! Ez természetes! Nyáron több gyümölcsöt fogyasztunk, de azért törekedjünk arra, hogy a gyümölcsök mellett (napközben, és nem rögtön utána) fogyasszunk zöldeket is!


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!