Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. június 17., csütörtök

Mosás természetesen

Tizenhárom éves korom óta mosok magamra. Mindez egy nyári táborozással kezdődött, ahol, önállóan kellett gondoskodnunk magunkról. Bepakoltam a kis, utazásra tervezett, folyékony mosószert, és más vegyi készítményeket. Sajnos ekcémám lett a vegyi tisztítószerektől. Akkoriban tértünk át a mosóporról, a folyékony, gél állagú mosószerekre.

Anyukámmal többet is kipróbáltunk, kísérleteztünk, melyik az, ami talán „annyira” nem ártalmas. Ráadásul akkor még csak tárcsás mosógépünk volt, kádban öblítettünk kézzel, és külön centrifugálás, mely rázkódva járta a szambát a fürdőszobában. Emlékszem, órákat álltam bent a fürdőszobában mire mindent kimostam, közben ott tanultam az irodalmat. Idő igényes volt, fárasztó, de szerettem ezt a házimunkát.

Ma már csak bepakoljuk a gépbe a ruhákat, az helyettünk elvégez mindent, kimos, öblít, centrifugál, szárít, hogyha kell. Elég egy programozás, és időre elkészül, úgy ahogy mi szeretnénk, akkora, amikorra mi kívánjuk. Még sincs elég időnk, pedig a mai modern háziasszonynak szinte minden segítség ott van a keze alatt. Automata mosógép, mosogatógép, robotkép, porszívó, takarító gép.

Csodálatos gépeinkbe, azért kell víz, és tisztítószer, de nem mindegy milyen! Olyan, ami extra illatos, minden foltot ki szed, hozzá se kell nyúlni a ruhához, (közben roncsolja a szöveteket, és gépet) allergiás tüneteket okoz, és a környezetben sem bomlik le?

Vagy olyat szeretnénk használni, ami védi bőrünket, mosógépünket, természetes, környezetvédő, természetes illatú?

Én az utóbbit választom.


Több évvel ezelőtt akadtam rá a Sunrider mosószerére, (ez nem a reklám helye, valóban bevált) ami semmilyen kárt nem okozott a bőrömön, nem volt irritáló szaga, inkább kellemes virágillatú.

Ettől nem volt semmilyen lerakódás a mosógépen, sőt tisztította azt! Azelőtt ki kellett pucolni a gépet, mert lerakódtak a mosószerek. A foltokat is eltávolította!

Ami nekem még külön szimpatikus volt, hogy nem vegyi úton gyártják, hanem élelmiszer gyár. (Sunridernek alapvetően táplálék kiegészítők, és különféle élelmek az alapjai.)

Jelenleg is használom, nagyon bevált, kézi és gépi mosásnál is. Sőt nem csak moshatok, de takaríthatok is vele. Ez folyékony formában kapható, és nagyon kevés kell belőle, ami először furcsa lehet, mert a nők többsége megszokta, hogy egy jó nagy kupaknyi mosóport, vagy folyékony gélt önt bele a gépbe.

Kb. egy, másfél éve fedeztem fel a természetes mosódiót a Zöldboltban.

Nagyon hálás vagyok érte, mert ez szintén gazdaságos, a természet adta, így könnyen lebomlik, újrahasznosítva magát a környezetben, nem okoz allergiát, és naturális, kellemes illata van.

Indiából származik, egy Sapindus mucorossi fa termése. Az érett termés burkában szaponin anyag található, amely meleg víz (30 foknál melegebb) hatására habozni kezd, és tisztít.

Ettől a szaponintól, még szárazon is ragacsos a dió. 6-8 szem kell egy mosáshoz, amit akár újra fel is lehet használni.


Egy vászon zsákocskába helyezem bele, és mosás után kiválogatom azokat a diókat, ami még tartalmaz annyi szaponin anyagot, hogy újra moshassak vele, ahhoz rakok új diókat, így gazdaságosan, természetesen indulhat az újabb mosás. Használat után a héjak komposztálhatók!

Ezt is használhatjuk kézi mosáshoz, mosogatáshoz, és padlótisztításhoz is. Én kézi mosáshoz a folyékony Sunrideres mosószert használom, mosogatáshoz pedig a Zöldboltban kapható Ahimsa mosogatószert, amely biológiailag könnyen lebomló, környezetbarát, és gazdaságos.

A mosódiót évezredek óta használják mosásra, tisztálkodásra Indonéziában, Nepálban, és számos más Délkelet-Ázsiai országokban is.

Kiegészíthetjük természetes ”mosó fegyvertárunkat” fehérítővel, folttisztító sóval, mosószódával, és mosószappannal, amit szintén a Zöldboltban tudunk jó áron megvásárolni. (Használtam más mosódiót is, és óriási volt a különbség! Olcsóbban hozzájutottam, de alig volt a dió burkán némi szaponin anyag, szóval megéri inkább a jobb minőséget választani.)

Árban egyik ”mosószer” sem kerül többe, mint a hagyományos, vegyi úton előállított ”társaik”.

Öblítő helyett cseppentsünk a zsákocskára illóolajat, pl: gyümölcs, vagy virág illatút.

Gondoljunk csak bele, ha minél többen váltanánk természetes alapanyagú, könnyen lebomló szerekre, már tennénk egy óriási lépést Földünk védelme érdekében! Védenénk ezzel bőrünket, orrunkat, saját és gyermekeink egészségét. Nem kellene minden hónapban, vagy kéthetente szaladgálnunk a boltba különféle vegyszerekért. Kímélnénk pénztárcánkat, és Földünket!

A Sunrideres mosószert egy kedves barátomon keresztül szerzem be, mivel ez boltban nem kapható, és ha szeretnéd kipróbálni blogomon keresztül 40 % kedvezménnyel megteheted. A partnerek menüben találod az elérhetőségét, Enyedi László néven.

A mosódiót, és a többi mosó kiegészítőt a Zöldboltban szerezheted be. Internetes bolt, így az ország bármely területére eljuttatják számodra az árut. A partnerek menüben találod az elérhetőségét, Zöldbolt néven.

Itt szeretném leszögezni, hogy semmilyen üzleti érdekem, vagy hasznom nincs, ha vásárolsz, kipróbálsz egy-egy általam ajánlott, és használt terméket!

A 40 %-os kedvezményt azért ajánlom fel, mert én is ilyen áron jutok hozzá, és mivel egy kedves barátról van szó, így ez számodra is megoldható!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!