Ismét egy újabb egészséges édesség, mely jó hatással van az idegrendszerünkre. Én egy adagot is alig tudok megenni, szerencsére van egy férjem, aki imádja az ilyen bevállalós ”munkákat” ;) Egyszerű, gyors, olcsó, laktató, és fináncsi!
Hozzávalók: darált mák, alma, mazsola, citrom leve
Egy almát meghámozunk, lereszeljük, és darált mákkal összekeverjük. Így önmagában is finom, de tehetünk hozzá mazsolát, és citromnak a kifacsart levét, így még finomabb!
Tipp:
Szórhatunk rá egy csipetnyi fahéjat is, az kicsit megbolondítja.
Egészségre gyakorolt hatása:
Az alma segíti az emésztést, rostjai tisztítják a belet, segít a perisztaltikus mozgásban,szabályozza a vesét, és a májat. A, E, K, C, B6 vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav, pantothén sav, riboflavin, biotin található benne. Az alma már régóta ismert gyógy gyümölcs. Használható tisztító kúráknál, diétáknál, és különböző betegségeknél, vese, máj, gyomor betegség, depresszió, álmatlanság. „Naponta egy alma, az orvost távol tartja!”
A mákban papaverin, narkotin, és morfin található. A papaverin a gyomor, bélrendszer, epe, és vese görcsöket csillapítja, a narkotin köhögéscsillapító, a morfin erős fájdalomcsillapító. Tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kálciumot.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő. Leküzdi a fertőzéseket, gyógyítja a megfázást. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vércukor szintet, zsírégető hatású. Megnyugtatja a méhet, menstruációnál fájdalmak ellen hatékony.
Hozzávalók: darált mák, alma, mazsola, citrom leve
Egy almát meghámozunk, lereszeljük, és darált mákkal összekeverjük. Így önmagában is finom, de tehetünk hozzá mazsolát, és citromnak a kifacsart levét, így még finomabb!
Tipp:
Szórhatunk rá egy csipetnyi fahéjat is, az kicsit megbolondítja.
Aki nagyon édesen szeretné enni, (az én férjem ilyen) az tehet bele mézet, vagy szirupot is, bár a mazsola miatt, ez fölösleges, elég édes ízt ad a mazsola.
Egészségre gyakorolt hatása:
Az alma segíti az emésztést, rostjai tisztítják a belet, segít a perisztaltikus mozgásban,szabályozza a vesét, és a májat. A, E, K, C, B6 vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav, pantothén sav, riboflavin, biotin található benne. Az alma már régóta ismert gyógy gyümölcs. Használható tisztító kúráknál, diétáknál, és különböző betegségeknél, vese, máj, gyomor betegség, depresszió, álmatlanság. „Naponta egy alma, az orvost távol tartja!”
A mákban papaverin, narkotin, és morfin található. A papaverin a gyomor, bélrendszer, epe, és vese görcsöket csillapítja, a narkotin köhögéscsillapító, a morfin erős fájdalomcsillapító. Tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kálciumot.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő. Leküzdi a fertőzéseket, gyógyítja a megfázást. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vércukor szintet, zsírégető hatású. Megnyugtatja a méhet, menstruációnál fájdalmak ellen hatékony.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése