Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. május 29., szombat

Epres Finomságok





Eper szezon!

Most kell enni sok-sok epret, amíg van!






Nézzük az eper egészségre való jótékony hatását:

B1, B2, C, A vitamin provitaminját, flavonoidokat, (antioxidáns) kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat tartalmaz.

Vastartalma miatt vérszegénység ellen javallt! Szervezetre tisztító hatással van, segíti az emésztést, serkenti a veseműködést, és erősíti az immunrendszert.

Én az epret csak úgy önmagában szeretem enni, de azért vannak finom receptek is:

Sárgabarack puding, eperrel:

Áztatott aszalt sárgabarackot leturmixoljuk, és ízlésesen bele szeleteljük az epret. Nagyon fincsi az összhatás!

Tipp:
Én több órát szoktam áztatni a sárgabarackot, levét a turmixnál fellehet használni.



Egészségre gyakorolt hatása:

A sárgabaracknak magas a C, A vitamin tartalma, gazdag káliumban, továbbá találhatunk benne kálciumot, foszfort. Erősíti a szemet, a májat, védi az érfalakat, és lebontja a zsírokat.


Epres Csokoládé Torta:

Hozzávalók:

dió
mazsola
eper
karobpor
szezámmag
citrom



Torta alap:

A csokoládé torta alapját dióból szoktam készíteni. Két csésze áztatott diót, egy csésze áztatott mazsolával összedaráljuk, aprító gépben. Keverünk hozzá 2-3 kanál karob port, ( szentjánoskenyér).

A torta alap egy részét elrendezzük a tányéron, erre kenjük a csokoládékrémet, majd a vékonyan felszeletelt epret, és újra egy rész tortalap. A tortát bekenjük csokoládé krémmel, és eper darabokkal díszítjük.

Betesszük a hűtőbe, mert úgy finomabb, és összeérik, már ha a férjünk addig nem dézsmálja meg……Amúgy nálunk a nyalakodás az ételkészítés csúcspontja! Hű, ez lehet félre érthető! De szerintem mindenki érti, akiben van egy kis gyermeki huncutság!

Csokoládékrém:

Karobpor, természetes édesítők (juhar - datolya szirup, élő lekvárok aszalványokból, sztívia), tahini és kevés tisztított víz kikeverve.

Tahini: őrölt szezámmag, citromlé, víz.

Tipp: A torta alapba is lehet tenni természetes édesítőt, bár szerintem fölösleges, mert a mazsola méz édes!

Egy kevés tengeri sót ha rakunk a torta alaphoz, és a csokoládé krémhez is, akkor jobban kijön az édes íz! (Ezt anyukámtól tudom, először le is döbbentem, de hát így működik a harmónia!)

A tahinitől különleges ízű lesz a csokoládé krémünk, de elhagyható a fokhagyma, és az olaj, ezt mindenki saját száj íze szerint döntse el, tapasztalja meg!

A torta alapot lehet turmixgéppel is készíteni, ebben az esetben lazább állagot kapunk, ( turmix géphez kevés víz is kell) ezért hozzá lehet keverni zabkorpát, hogy összeálljon. Más íze lesz a tortánknak, nagyobb lesz, laktatóbb.

Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!


Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!

Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el!


Az eper mellé rakhatunk más gyümölcsöt is, díszítésként például a kívit találtam a legjobbnak. ( Igyekezetem tulipán formát alakítani, szerintem ez kivehető a képen.)

Egészségre gyakorolt hatása:


A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, ( az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A szezámmag tartalmaz E, B1 vitamint, kálciumot, rezet, mangánt, vasat, foszfort, cinket. Kiváló fehérje és rost forrás!

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

Az eper B1, B2, C, A vitamin provitaminját, flavonoidokat, ( antioxidáns) kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat tartalmaz. Vastartalma miatt vérszegénység ellen javalt! Szervezetre tisztító hatással van, segíti az emésztést, serkenti a veseműködést, és erősíti az immunrendszert.

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.

Az eperről eszembe jutott egy régi gyerekkori dal, amit anyukám szokott énekelni, tőle tanultam, és megosztanám Veletek! Igaz, énekelni nem fogok, de a szöveget elküldöm, és miközben epret szedtek, és esztek, meg is tudjátok tanulni! Lá-lálállá-lálállá-lá-lállá-lá ; )


"Erdőben eprésző kislányka jő,
sötét az esthomály mindenfelől,
csak egy kis madárka zeng az ágon,
aranyos pillangó a virágon.
Ki elhozná nékem e kis madarat,
odaadnám érte e telt kosarat,
ki elhozná nékem mind a kettőt,
de tudnám szeretni szívemből Őt!
Ó leány, szép leány, megtennéd-e?
A vadászt szívedből szeretnéd-e?
Leszek én madárka, pillangó is,
szerelmes szívednek babája is!
Ó vadász , jaj vadász, jaj mit tegyek!
Szeresselek-e vagy kerüljelek?
Jó anyám azt mondja kerüljelek,
a szívem azt súgja szeresselek!”


Vidám,napsütéses hétvégét kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!