Igazi, pikáns, magyar íz világ!
Szinte mindenki szereti, van ki erősebben, van ki pirospaprikásabban, van aki „színtelenül” kevesebb fűszerpaprikával, és paradicsommal, van aki jó szaftosan, de ezt mindenki szereti!
Édesen, fűszeresen, sósan, különböző zöldségekkel megbolondítva, különbözőféleképpen, de ez biztos nem maradhat ki a konyhánkból!
Ízlelőbimbóink kényeztetése mellett, C-vitamin dömpinget is viszünk be, immunerősítő, gyógyító hatású a lecsó, és lelkileg is megnyugtat, boldogság érzést ad, már csak a színek csodálatos meleg kavalkádja miatt is, melyről a nap, és a tűz jut eszünkbe! Ebből sohasem elég! Télen-nyáron igazi finomság!
Hozzávalók: vöröshagyma, csípős paprika, édes paprika, paradicsom, olívaolaj, fűszerpaprika, tengeri só
Gusztusosan vékonyan felszeleteljük a paprikákat, a paradicsomot, vöröshagymát felkockázzuk és jól összekeverjük fűszerpaprikával, tengeri sóval, és jól nyakon öntjük, hogy jó szaftos legyen extra szűz olíva olajjal.
Szinte mindenki szereti, van ki erősebben, van ki pirospaprikásabban, van aki „színtelenül” kevesebb fűszerpaprikával, és paradicsommal, van aki jó szaftosan, de ezt mindenki szereti!
Édesen, fűszeresen, sósan, különböző zöldségekkel megbolondítva, különbözőféleképpen, de ez biztos nem maradhat ki a konyhánkból!
Ízlelőbimbóink kényeztetése mellett, C-vitamin dömpinget is viszünk be, immunerősítő, gyógyító hatású a lecsó, és lelkileg is megnyugtat, boldogság érzést ad, már csak a színek csodálatos meleg kavalkádja miatt is, melyről a nap, és a tűz jut eszünkbe! Ebből sohasem elég! Télen-nyáron igazi finomság!
Hozzávalók: vöröshagyma, csípős paprika, édes paprika, paradicsom, olívaolaj, fűszerpaprika, tengeri só
Gusztusosan vékonyan felszeleteljük a paprikákat, a paradicsomot, vöröshagymát felkockázzuk és jól összekeverjük fűszerpaprikával, tengeri sóval, és jól nyakon öntjük, hogy jó szaftos legyen extra szűz olíva olajjal.
Tipp:
Ha hagyjuk kicsit érni, finomabb lesz!
Alá lehet kicsit melegíteni, de éppen hogy! Addig jó, amíg, az ujjadat bele tudod tenni, tehát kb: 45 foknál semmiképpen se legyen forróbb! Különben megfőzöd, és meghalnak a drága, életet adó enzimek!
Ha több vöröshagymát teszel bele, pikánsabb íze lesz!
Piros arannyal tuningolhatod az ízét.
Sokkal finomabb, ha egy kis biokolbászt, szejtán búzahúst is teszel bele! (Bár akkor már élő bio pörköltnek is nevezhetjük)
Egészségre gyakorolt hatása:
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Ha hagyjuk kicsit érni, finomabb lesz!
Alá lehet kicsit melegíteni, de éppen hogy! Addig jó, amíg, az ujjadat bele tudod tenni, tehát kb: 45 foknál semmiképpen se legyen forróbb! Különben megfőzöd, és meghalnak a drága, életet adó enzimek!
Ha több vöröshagymát teszel bele, pikánsabb íze lesz!
Piros arannyal tuningolhatod az ízét.
Sokkal finomabb, ha egy kis biokolbászt, szejtán búzahúst is teszel bele! (Bár akkor már élő bio pörköltnek is nevezhetjük)
Színesebb, és ízletesebb lesz, ha több féle paprikát raksz bele! Sárga, narancssárga, zöld, pritamin, kalifornia.
Ha édesebben szeretnéd, akkor sok paradicsomot, és pritamin paprikát tegyél bele.
Én egy adaghoz minimum fél üveg extra szűz olívaolajat elhasználok, attól lesz jó szaftos!Hm…..Milyen jót is tesz ez a májnak!
Ha édesebben szeretnéd, akkor sok paradicsomot, és pritamin paprikát tegyél bele.
Én egy adaghoz minimum fél üveg extra szűz olívaolajat elhasználok, attól lesz jó szaftos!Hm…..Milyen jót is tesz ez a májnak!
Egészségre gyakorolt hatása:
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése