Lényegében egy lecsó alaphoz szeleteltem gombát, petrezselymet, és egy kevés olívabogyót.
Amennyire egyszerűen elkészíthető, annyira ízletes! Más íz világot ad a gomba és az olívabogyó így az ételnek, nem tipikus lecsót fogunk érezni.
Ami érdekes, hogy évekig nem tudtam megenni a gombát főzve, mert utána mindig rosszul lettem, és amióta élve eszem semmi bajom, sőt élvezem az ízét! Ez még egy ok arra, miért is ne főzzük meg az ételeink nagy részét!
Tipp:
Olíva olaj mellett, lenmagolajjal is meglocsoltam. Fűszereztem egy kis fehérborssal.
Én piros paprikával készítettem el, (ez lehet pritamin, vagy kaliforniai) ez édesíti, az olívabogyó pedig sózza az ételt, már csak ez a keveredés is igazi élvezet az ízlelőbimbóknak.
Persze nem élvezetből eszünk, (vagyis kellene ennünk) de attól mert valami egészséges, még lehet nagyon finom!
Egészségre gyakorolt hatása:
A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.
Petrezselyem vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!
Az olívabogyó F vitamint, esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Az F vitamin a sejthártyát építi, és a hormon háztartásban segít. A, D, E, és béta karotint tartalmaz. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
A lenmagolajban a legnagyobb koncentrációban fordul elő linolénsav, amit a szervezet omega 3 zsírsavvá alakít át. Segít a simaizmok összehúzásában, (premenstruációs problémák) ízületi gyulladásoknál, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, megőrzi az erek rugalmasságát. Az omega 3, és omega 6 zsírsavak felelősek a szemünk, és agyunk fejlődéséért, ezért a lenmagolaj javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Terhesség és szoptatás idején különösen szükség van ezekre a zsírsavakra. Zsírégető hatású. Íze a haléhoz hasonlít, mivel a halban is fellelhető a linolénsav, ez adja különleges íz világát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése