Vicces az elnevezés, hiszen a rizst is zöldségekből készítem, (karfiol, paprika, vöröshagyma). Amolyan rizottó féle íze és megjelenése van, egy biztos, nagyon finom! Aki nem szereti a gyökérzöldségeket, vagy csak keveset tud megenni belőlük, (némelyiknek elég magas a cukortartalma, némelyik lehet földes ízű, vagy kemény, stb….okok), annak is bátran ajánlom, mert így garantáltan megtudja enni!
Sárgarépát, fehérrépát, (én a petrezselyemgyökeret is annak hívom, de tisztában vagyok vele, hogy van egy bizonyos fehérrépa is, az is mehet bele, ha van) zellert, lilahagymát aprítógépben jó apróra összedaráljuk. Lényegében gyökérzöldségekből készül. A Te fantáziád szab határt még mit teszel bele, én ezeket szoktam.
Beízesítem fűszerpaprikával, Himalája sóval, szójaszósszal, kevés fehérborssal, és olívaolajjal.
Tipp:
Tehetünk bele vega-mixet, de csak ha szükségét érzed, még a plusz ízeknek. Alapvetően olyan finom a sárgarépa és a többi zöldség, hogy már önmagában is elégséges ízt ad.
Külön tálaltam a rizzsel, de össze is lehet keverni. Az eredeti, hagyományos recept szerint összekeverjük a rizst, a zöldségekkel.
Egészségre gyakorolt hatása:
A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A - vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést.
Petrezselyem vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!
A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.
Fehérrépa: C és E vitamint karotint és ásványi sókat tartalmaz. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatású és gyomorerősítő.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése