Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2015. január 10., szombat

Vegán Pörkölt rizzsel


Hozzávalók:


Rizshez: karfiol, sárgapaprika, vöröshagyma, vega-mix, Himalája só, extra szűz olívaolaj, majoranna.

Pörkölthöz:

Kápia paprika, vagy pritamin, vöröshagyma, paradicsom, fokhagyma, fűszerpaprika, Himalája só, szójaszósz, extra szűz olívaolaj.

Rizs készítése:


Minden összetevőt aprító gépben összedarálunk, és beízesítjük a fent felsorolt fűszerekkel.

Pörkölt készítése:


A kápia vagy pritamin paprikát, hagymával együtt, aprító gépben összedaráljuk. (2-esen egyszer, max. kétszer) Turmixgépben paradicsomból, és sok fokhagymából, olívaolajból készítünk szószt. Ezzel leöntjük a ”pörkölt alapunkat” vagyis a felaprított paprikát, hagymával. Befűszerezzük fűszerpaprikával. Kevés Himalája sóval, és szója szósszal ízesíthetjük. A szója szósz elhagyható, ki-ki maga döntse el, bel fér-e még! Az tuti, hogy igazi pikantériát ad az egész ételnek! Ettől még élő marad az ételünk!

Tipp:

Nokedlivel hivatalos néven: - galuskával- is tálalhatjuk. Ezt Erikánál láttam először és nagyon finom!



Nokedli: apróra vágott karfiolt bepácoljuk olívaolajban, citromlében, kevés szójaszósszal ízesítjük a páclét és kevés fűszerpaprikával.

Savanyú káposztával is tálalhatjuk, úgy igazi pörköltes hangulatot varázsol a szájba!

Egészségre gyakorolt hatása:


A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló , védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős.

A fokhagyma tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, kálciumot, és szelént. Antibiotikus hatású, jó féregűző, (Candida diétánál elengedhetetlen) immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a vérzsírt.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású. Az erjesztés folyamata alatt jótékony baktériumok szabadulnak fel, melyek hozzá járulnak az egészséges bélflórához, segítik a bél működését. A legjobb jótékony hatású a savanyú káposzta. Azért ne essünk túlzásba ezekkel az ételekkel szemben sem! Továbbá, akik gomba, vagy bakteriális fertőzésben vannak jelenleg, azoknak nem ajánlott a fogyasztása. (Forrás: Brian R. Clement: Élő ételek az egészségért)


Ha tetszik a blog,

kövess Facebookon és Twitteren!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!