Főételnek ajánlom szeretettel a Rakott Kelt Nyersen, Vegán Módra.
Hozzávalók:
kelkáposzta
karfiol
sárga és piros paprika (pritamin)
vöröshagyma
paradicsom
napraforgó mag
citrom
A kelkáposzta leveleit elrendezgetjük egyenletesen, erre rápakoljuk a „rizst” leöntjük tejföllel majd lecsót rakunk rá, és újra „rizst”. Tetejét befedjük ismét kelkáposztalevéllel. Tejföllel meglocsoljuk és tálalhatjuk is.
Élő, Nyers rizs:
Hozzávalók:
karfiol
vöröshagyma
sárgapaprika
kevés citromlé
só
olívaolaj
Karfiol, vöröshagyma, sárgapaprika, kevés citromlével,sóval, olívaolajjal aprító gépben „rizs formára” összedarálva.
Lecsó:
Gusztusosan vékonyan felszeleteljük a paprikákat, a paradicsomot, vöröshagymát felkockázzuk, és jól összekeverjük fűszerpaprikával, tengeri sóval, és jól nyakon öntjük, hogy jó szaftos legyen extra szűz olíva olajjal.
Tejföl:
Beáztatott diót kevés vízzel krémes állagúra turmixoljuk. Más maggal is lehet készíteni pl: mandula vagy napraforgó. A tejfölt ízesítjük frissen facsart citromlével, kevés tengeri sóval, apróra vágott, vagy préselt fokhagymával.
Tipp:
Mielőtt rétegeznénk a rizst és lecsót érdemes kicsit megnyomkodni, hogy kevés levet eresszen, különben az étel fog kicsit „folyatni”.
Érdemes a rétegezés előtt a kelkáposztára önteni kevés olívaolajat. Illetve én tálalásnál, a saját adagomra is öntöttem külön, számomra így még jobban visszaadta az „igazi”, vagy inkább a hagyományos rakott kell ízét.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Lecsó:
Gusztusosan vékonyan felszeleteljük a paprikákat, a paradicsomot, vöröshagymát felkockázzuk, és jól összekeverjük fűszerpaprikával, tengeri sóval, és jól nyakon öntjük, hogy jó szaftos legyen extra szűz olíva olajjal.
Tejföl:
Beáztatott diót kevés vízzel krémes állagúra turmixoljuk. Más maggal is lehet készíteni pl: mandula vagy napraforgó. A tejfölt ízesítjük frissen facsart citromlével, kevés tengeri sóval, apróra vágott, vagy préselt fokhagymával.
Tipp:
Mielőtt rétegeznénk a rizst és lecsót érdemes kicsit megnyomkodni, hogy kevés levet eresszen, különben az étel fog kicsit „folyatni”.
Érdemes a rétegezés előtt a kelkáposztára önteni kevés olívaolajat. Illetve én tálalásnál, a saját adagomra is öntöttem külön, számomra így még jobban visszaadta az „igazi”, vagy inkább a hagyományos rakott kell ízét.
A „rizst” külön még fűszerezhetjük ízlésünk szerint. Akár kevés gyömbérrel vagy vegamixxel.
A lecsót felturbózhatjuk burgerkrémmel, ez kicsit húsossá teszi.
Egészségre gyakorolt hatása:
Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium forrás. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.
A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P–vitamin, valamint folsav. A C-vitamin tartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
Fűszerpaprika: Erről írtunk részletesen ITT.
A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.A lecsót felturbózhatjuk burgerkrémmel, ez kicsit húsossá teszi.
Egészségre gyakorolt hatása:
Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium forrás. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.
A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P–vitamin, valamint folsav. A C-vitamin tartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.
Fűszerpaprika: Erről írtunk részletesen ITT.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Hű Szaffina, ez nagyon tetszik!
VálaszTörlésKi fogom én is próbálni, köszönet érte!