Oldalak

2011. június 29., szerda

Kapros-tejfölös uborka


Uborkát feldaraboljuk és feldarabolt friss kaporral, felkarikázott újhagymával, és kevés Himalája sóval beízesítjük majd leöntjük magtejföllel. Amit én napraforgómagból készítettem.


Önmagában is nagyon finom, hűsítő, nyári étel. De becsomagolhatjuk salátalevélbe is, úgy még laktatóbb és íze kicsit olyan mintha kapros bugyrot ennénk.


Egészségre gyakorolt hatása:

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ egyik legegészségesebb sója.


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése