Oldalak

2011. június 30., csütörtök

Majonézes cukorborsó


Mikor még zsenge, finom, édes a zöldborsó, (ezért is hívjuk cukorborsónak) akkor öröm enni, és elkészíteni nyersen. Ehetjük csak úgy önmagában, de készíthetünk hozzá majonézt is, napraforgómagból.


Alapvetően én jobban szeretem a sós ízeket, pl: a tejfölt, de ezt a majonézes cukorborsót bizony nem tudtam sem megunni, sem letenni...csak mikor már elfogyott...Az pedig még finomabbá tette, hogy igazi, házi borsót ehettünk, amit anyuka hozott nekünk szeretettel, a kiskertjéből.

Egészségre gyakorolt hatása:

A zöldborsó gazdag fehérjében, továbbá tartalmaz foszfort, káliumot, vasat, cinket, mangánt, és rezet. C, B1, B2- vitamint, és karotint is tartalmaz.

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2 megjegyzés:

  1. Kedves Szaffina! Adtam egy díjat neked:
    http://www.nyersvegan.hu/Nyersvegan/Nyers_etel_blog/Entries/2011/7/1_Dijat_kaptam.html

    VálaszTörlés
  2. Hű nagyon szépen köszönöm ; )

    VálaszTörlés