Oldalak

2011. június 9., csütörtök

Csokis szelet


(mézes puszedli változatát is elkészítem majd!)

Nyers lekvárhoz (beáztatott aszalványok – füge, datolya, mazsola leturmixolva kevés vízzel) keverünk kakaóport, karobport, és annyi zabkorpát, hogy pépes állagot kapjunk. Ezt besűrítjük tápióka porral és hagyjuk állni pár órát a hűtőben. Ezután már egy formázható állagot kapunk, melyből készíthetünk karikákat, (lyukas fánk alakot) vagy téglalap alakot (ezt kézzel megformázzuk és becsomagoljuk alufóliába és úgy hűtjük le) és tetejét megszórhatjuk tápióka porral.

Egészségre gyakorolt hatása:


Tápióka: Más néven manióka gyökér. Keményítő alapú, szénhidrátban gazdag, fehér por állagú, színtelen természetes kocsonyásító, sűrítő anyag.

A kakaó vérnyomás csökkentő, és antioxidáns! Ám vigyázzunk vele, mert nagyobb mennyiségben dugítja a beleket! Minél tisztább a kakaópor tartalom, minél magasabb arányban tartalmaz kakaót, annál jobb és annál több flavonoid található benne. Cink, réz, króm,kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, és B2 vitamin található még a kakaóban.

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon


3 megjegyzés:

  1. Sajnos nem sikerült olyan jól a kép, mert gyorsan olvadt rajt a tápióka por...de az íze isteni lett!

    VálaszTörlés
  2. A tápiókáról nem írtál semmit...

    VálaszTörlés
  3. Ó, köszönöm szépen, Péter! Pótolni fogom!

    VálaszTörlés