Oldalak

2011. március 22., kedd

Zöldség gombóc

Hozzávalók:

Sárgarépa, fehérrépa, vagy petrezselyem gyökér és zöldje, zeller, és zöldje, lilahagyma. Lenmag, fűszerpaprika, Himalája só, vega-mix

Aprítógépben a zöldségeket ledaráljuk, és darált lenmaggal, és a fűszerekkel összekeverjük. Gombócokat formázunk belőle, és tálalhatjuk salátával, zöldségkörettel, lecsóval, tejföllel, vagy amivel éppen szeretnénk.

Tipp:

Barna, és arany lenmagot keverve is használhatjuk, az arany lenmag kevésbé kesernyés ízű, mint a barna.

Ha kicsit édesebbre szeretnéd, tegyél bele virágport, jó étvágyfokozó, gazdag B-vitaminban.

Ha nehezebben állna össze, akkor kevés dió olajat, vagy olívaolajat csepegtethetünk bele.

Egészségre gyakorolt hatása:

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A - vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést.

Petrezselyem vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

Fehérrépa: C és E vitamint karotint és ásványi sókat tartalmaz. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatású és gyomorerősítő.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

Lenmagról már írtam ITT.

A virágpor kiváló vitaminforrás – B1, B2, B6, C, E –vitamin, közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium. Étvágyfokozó, szellemileg, fizikailag erősít, élénkítő hatása van, ellát energiával, csökkenti a koleszterin szintet, és tartalmazza a szervezet számára szükséges fehérjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése