Oldalak

2011. július 6., szerda

Titkos peremartoni levegőszennyezés


Bár elsősorban ez egy gasztro blog, kötelességemnek érzem, a környezetvédelemmel kapcsolatos témák felvetését is! Hiszen Földünk védelméről van szó, ahol ételeink megteremnek, és amelyen mi élünk.

A napokban akadtam rá erre a cikkre:

Idegméreg a levegőben? Idegméreg juthat a levegőbe a peremartoni ipartelepről, ahová visszatért az a veszélyes anyagokat gyártó vállalat, amely az emberek és a zöldek tiltakozására távozott a fővárosból. A környéken élők szerint a csak nevét változtató egykori vállalat környezetvédelmi engedély nélkül is folyamatosan működik.

Bár a gyógyszeralapanyag-gyártó cég elméletileg évek óta nem működik, a peremartoni telephelyének tőszomszédságában élők az utóbbi hetekben furcsa bűzt éreznek. A vállalat korábban intermediereket is gyártott, amelyek jelentős része idegméreg. A tulajdonosok új cégnév alatt kértek a termelés beindítására engedélyt - írja a Magyar Hírlap.

Évtizedeken át működött a cég, a peremartoni ipari parkban. Szerves vegyi anyagokat, gyógyszeralapanyagot gyártott, de 2003-ban visszavonták az engedélyét, amelyet azóta sem sikerült megszereznie, ezért új céget alapítottak a tulajdonosok. Budapesten, a Fehérvári úton idegméreg-tartalmú, úgynevezett intermediereket gyártottak, de a környéken élők és a Levegő Munkacsoport tiltakozására itt is betiltotta a környezetvédelmi felügyelőség a működését.

Új cégként most visszatérne a peremartoni telepre, de a közmeghallgatáson kiderült, az ott élők ebből nem kérnek.

A peremartoniak azt állítják, hogy az utóbbi hetekben ugyanazokra az általuk jól ismert szagokra lettek figyelmesek, amelyek egyértelműen a gyógyszeralapanyag-gyártást jellemzik. Ezt megerősítette Lőricz László, annak a cégnek az igazgatója is, amely a Techno-Pack közvetlen szomszédja az ipari parkon belül. Mint mondta, főleg hétvégéken és éjszaka észlel mozgást és szagokat a bezárt gyárnál, ám hiába tennének bejelentést, mire kijönnek a hatóságok, már nyoma sincs a tevékenységnek" - írja a Magyar Hírlap, amely szeretett volna bejutni a területre, de a cégvezető elutasította kérését, nyilatkozni sem kívánt. ”

Ehhez kapcsolódó részletek a Thiaoouba könyvből, melyről tavaly már írtam.

„ Körülbelül 140 éve az ember a Földön felgyorsította a Természet pusztítását és a környezetszennyezést. Ez a folyamat a gőzgép és a robbanómotor feltalálásával kezdődött. Csupán pár évetek maradt, mielőtt a folyamat megfordíthatatlanná válik.

A Földön az egyik legfőbb szennyező forrás a benzinmotor, amit azonnal le kellene cserélnetek a hidrogénmotorra – ez utóbbi ugyanis gyakorlatilag semmilyen szennyezést nem okozna. Bizonyos bolygókon ezért „tiszta motornak”-nak is nevezik: Ennek a motornak több prototípusát is elkészítették a kutatóitok a Földön, ám fontos és szükséges volna ipari méretekben gyártani, hogy haladéktalanul felválthassa a benzinmotort. Ez nem csak jó 70 százalékos csökkenést eredményezne a jelenlegi közlekedésből adódó szennyezettségben, de a fogyasztók számára is sokkal gazdaságosabb volna.

A nagy olajtársaságokat már puszta gondolata is elrémítette annak, hogy ezt a motort széles körben bevezessék, hiszen ez jelentősen csökkentené az olajkeresletet, és végül a gazdasági csődjükhöz vezetne.”

„ A közelgő katasztrófa oka a légszennyezés, ami napról – napra nő a bolygón, és aminek a hatásai hamarosan érezhetőek lesznek – sokkal hamarabb, mint képzelnétek. ”

„ Alapvető, hogy ezeket a természeti kincseket őrző csoportok felvegyék a programjaikba a környezet védelmét nemcsak a direkt, hanem az indirekt károk ellen is. Ilyet okoz például a füst: a járművek kipufogógázai, a gyárkémények füstje stb.

A nagyvárosokból és gyárakból származó, vegyileg kezelt szennyvíz szintén ártalmas, különösen, ha a folyókba és tengerekbe ürül. Az USA légszennyezése miatt kialakuló savas esők következtében máris több mint 40 kanadai tó teljes élővilága pusztult ki. Ugyanez a helyzet Észak-Európában, a francia gyárak és a német Ruhr-vidék légszennyezésének köszönhetően. ”


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése