Oldalak

2011. március 29., kedd

Potluck receptek Mónikától


Sütő Mónika
a Nyers konyha tulajdonosa, csokis kókuszos keksszel, kókuszos habkarikával, csokis kókuszos szívekkel, kreatív pingvinekkel és rozmaringos, sajtos és szezámos rudakkal készült a pesti potluckra.

Csokis kókuszos keksz:


Hozzávalók:

1 bögre mandula őrlemény
2 bögre kókuszdara kávédarálóban megőrölve
fél bögre mazsola kis vízzel turmixolva
méz, ha nem elég édes
fahéj
Kakaó por
1 kanál útifűmag héj
1 csipet só

A hozzávalókat turmixgépben is összekeverhetjük, de ha nem bírja akkor robotgéppel, vagy fakanállal egy tálban. Gyúrható, nyújtható állagot kell kapni, ha túl nedves mehet még hozzá kókusz, vagy őrölt zabpehely. A tésztát kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kerek kekszeket formázunk. 1 napig aszaltam, de frissen is tökéletes.

A kész kekszeket csoki mázba mártottam (kakaó vaj, kakaó por, méz) és amíg nem kötött meg rátettem a kókuszos habkarikát.

Kókuszos habkarika:

2 kanál kesu dió
2 kanál kókusz olaj
3 kanál méz
2-3 kávéőrlőnyi kókuszreszelék megdarálva
kevés víz

A beáztatott kesu diót kevés vízzel krémesre turmixoltam, hozzá tettem a mézet és kókusz olajat is, ezt is összekevertem. A végén pedig folyamatosan sűrítettem a darált kókuszreszelékkel. Annyi kókuszt tettem hozzá, hogy elég puha maradjon ahhoz, hogy habnyomóból kinyomjam. Köröket készítettem, majd 1 napot aszaltam. Légmentesen elcsomagolva, hideg helyen sokáig eláll.

Csokis kókusz szívek:

Tészta az ami a csokis kókuszos kekszé. Ezt a masszát szív alakú jégkockafagyasztóba nyomkodtam, majd a közepükbe egy fakanál végével mélyedést készítettem. Formából kivéve 1 napig aszaltam, majd csokiba mártottam és a mélyedésbe egy mogyorót ragasztottam. Eredetileg habnyomóból szerettem volna bele csoki krémet, vagy kókusz krémet nyomni. Majd legközelebb.

Ötletes pingvinek:



Sárgarépából karikákat szeletelünk, ez lesz az alja ill. a csőre, mivel egy cikket kivágunk a talprészből. A fejbe csinálunk egy bemetszést akkorát, hogy a csőr beleférjen. Belenyomjuk a sárgarépa darabot. Pocija is egy bogyó, itt kell csinálni egy v alakú bemetszést, amit meg lehet tölteni, sajt krémmel (turmixba, kesudió, fokhagyma, citromlé, só, víz, sörélesztő pehely). Aztán az egészet felszúrjuk egy fogpiszkálóra.


Rozmaringos, sajtos és szezámos rudak:



Turmixoltam 2 padlizsánt, kevés vízzel, sóval, 2 kávédarálónyi lenmag őrleménnyel, 2 kávédarálónyi zabpehely őrleménnyel, 2 evőkanál útifűmag héjjal. Tettem hozzá mandula őrleményt, annyit, hogy gyúrható, formázható tésztát kapjak kb. 300 grammot. 3 fele szedtem a tésztát és beízesítettem. A szezámost szezám magba forgattam. A rozmaringos tésztájába szárított rozmaringot kevertem, és amikor sodortam a rudakat, őrölt tökmagba forgattam. A sajtos rúd tésztáját sörélesztő pehellyel ízesítettem. Érdemes kóstolgatni, ki mennyit kíván bele... a sajtosat őrölt zabpehelybe forgattam. Kézzel sodortam hosszú rudakat , egyenlő csíkokra vágtam, majd 1 napot aszaltam.


Mártogatni:

Turmixoltam 1 evőkanál kesudiót, 2 evőkanál napraforgóval, citromlével, vízzel, fokhagymával. Tettem hozzá aszalt paradicsomot, 5 datolya paradicsomot, 1/3 kaliforniai paprikát, szárított bazsalikomot, sót, majd a végén egy maréknyi medvehagymát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése